Преработват проекта за стадион "Ботев". Ще стигнат ли 25-те милиона лева?

23.12.2021 14:18 24 часа Пловдив онлайн

Феновете на отбора излязоха с 4 искания към местната власт

Преработеният проект за стадион „Христо Ботев“ ще бъде входиран в община Пловдив още през януари догодина. Това стана ясно днес на среща кмета Здравко Димитров, заместника му по строителство Пламен Райчев, проектанта арх. Георги Савов, строителния надзор и изпълнителя на обекта Илиян Филипов, управител на фирма ПИМК. На срещата присъстваха и представители на трите най-популярни фракции на феновете на Ботев.

Строителят ще може да продължи работата и да спази сроковете. Въпросът е дали отпуснатите от правителството на ГЕРБ 25 милиона лева ще стигнат, питат се запалянковци. 

Община Пловдив е изпратила на арх. Савов възлагателно писмо за препроектирането му, след приемането от местния парламент. Предстоят съгласувателни процедури с електроразпределителното дружество EVN и с ВиК, които ще бъдат изпълнени в най-кратки срокове и през януари строителят ще може да поднови работа.
„Когато работим в синхрон, нещата се получават. Никой няма полза от напрежение, забавянето се наложи поради административните срокове за всяка една от промените в проекта, които са неизбежни", заяви Здравко Димитров.
Савов допълни, че в първоначалния проект от 2012 година са направени поне четири съществени промени, което е довело до забавянето.
След като той входира документацията, работна група, съставена от експерти от Община Пловдив и фирмата изпълнител ще направят точен разчет за какъв етап на строежа ще стигнат отпуснатите средства в размер на 25 милиона лева с ДДС. Те ще пресметнат и каква сума ще трябва за пълното завършване на стадион „Христо Ботев“ и ще запознаят представителите на феновете с разчетите.

Междувременно привърженици на отбора излязоха с 4 искания към местната власт в отрито писмо.

Ето и целия текст на официалния документ:

Заявление

Уважаеми г-н кмет,

Във връзка с Вашата покана да присъстваме на работната среща на участниците в изпълнението на ОП за „Изпълнение на строеж, част от Общинската спортна инфраструктура Стадион „Христо Ботев“ – град Пловдив”, ние, привържениците на Ботев Пловдив, за пореден път Ви заявяваме, че в срок до 15.01.2022 г. очакваме ръководената от Вас Община Пловдив да влезе в качеството си на Възложител и да:
1. Финализира, съгласува и предаде необходимите проектни преработки, в т. ч. и разделянето на строежа на етапи:
I-ви етап- Изграждане на стадион, годен за провеждане на футболни срещи от “Фбет лига”, с капацитет 18 628 седящи места /съгласно проекта/, както и изцяло изпълнена покривна конструкция, осветление на терена и необходимата за въвеждане в експлоатация прилежаща инфраструктура.
II-ри етап- Изпълнение на всички останали СМР по ОП, необходими за въвеждането на съоръжението в експлоатация, съгласно изискванията на УЕФА за категория 4.
2. Отрази етапността на строителството със съответното съдържание в необходимите и изискуеми нормативни документи.
3. Състави коректни количествено-стойностни сметки, съответно за етап I и етап II.
4. Изисква и съгласува „График за изпълнение на етапа“ /съгласно чл.5 ал.3 от подписания договора за ОП/, със съответните срокове за завършнето на всеки един от етапите.

Желанието ни е за всичко това да бъде създаден документ с писмен ангажимент, подписан от Възложителя на обществената поръчка и представители на организираните привърженици на Ботев Пловдив.

.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>