Окончателно: 60 лв. към пенсиите за първите 6 месеца на 2022 г.

23.12.2021 13:25 Лиляна Клисурова
АСЕН ВАСИЛЕВ

До юни ще има ново пенсионно законодателство, обясни вицепремиерът Асен Василев

Всеки пенсионер ще получи по 60 лева добавка към пенсията си за първите 6 месеца на годината. Това реши парламентът, който одобри предложението на правителството за изразходване на бюджетния излишък. В него са предвидени 750 млн. лв. допълнително за пенсиите. Решението бе одобрено единодушно с 201 гласа.

С тази добавка от 60 лв., плюс увеличението на пенсиите, което влиза в сила от 25 декември и с което минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., а  коефициентът за стаж - от 1,2 на 1,35, се гарантира, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност и те няма да получават по-малко, отколкото в момента, когато е плюс 120-те лева добавка, обясни вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Така най-ниските пенсии ще станат 430 лв., което е над линията на бедност от 413 лв.

Предложението на правителството бе подкрепено от ДПС. Това е в интерес на пенсионерите, обясни Хасан Адемов, но критикува, че по принцип процедурата се прави по друг начин - с промени в бюджета на ДОО, макар форсмажорните обстоятелства сега налагали да се подходи с такова решение. Ако искаме да възстановим парламентаризма в България и зависимостта от МС да бъде в полза на НС - трябва да се спазват правилата, напомни той.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС пък предложи добавката за пенсионерите от 60 лв. да не е само до юни, а до края на 2022 г. Отказвате ли се от плановете си социалното подпомагане да решава проблемите на пенсионната система, на какъв принцип бе избрана сумата от 60 лв. и какво ще правите през юни, когато изтичат тези 6 месеца, попита бившата социална министърка.

60-те лева са изчислени така, че да подсигури всички пенсионери да са над линията на бедност,  обясни Асен Василев. Така щяло да се гарантира на пенсионерите, че ще получават поне толкова, колкото и в момента.

Съгласно коалиционното споразумение до юни ще има ново законодателство, в което да е заложен нов модел за пенсионно законодателство. Както и актуализация на бюджета, в която да е заложен този нов модел, отговори вицепремиерът защо добавката е само за първото полугодие на 2022 г.

Подкрепяме всяка възможност за увеличаване на доброволната ваксинация на населението, наистина пенсионерите са най-уязвими. Но, ако ще има финансови стимули, защо да не погледнем и към работещите хора - да има такива и за тях, поиска Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. Защото ако спре икономиката да работи, няма да има допълнителни плащания за пенсионерите, допълни той. И попита наистина ли бюджетът за догодина ще се приеме чак през март.

Намерението на правителството е да внесе бюджет до края на януари, така че през февруари може да е приет от НС, отговори Василев.

Той обясни, че немалка част от ресурса за допълнителните стимули за ваксини е разписан в актуализацията на бюджета. Но отказа да отговаря на въпроси за решението за 75 лв. стимул за пенсионерите, които са ваксинирани и с бустерна доза. Нека се направи отделен дебат за това, призова Василев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>