Коалицията се напука покрай хората на втория етаж - първи назначения и първа лустрация

22.12.2021 22:30 Виктор Иванов
Премиерът Кирил Петков поиска уволнение за агентите на ДС.
Христо Иванов от ДБ и Тошко Йорданов от ИТН си говорят в пленарната зала малко преди групите им да се изпокарат за това дали Атанас Атанасов да е начело на вътрешната комисия.
Стефан Янев (в средата) е изказал лична позиция, а не на правителството.

“Промяната” се запозна с Държавна сигурност

На външната министърка ѝ се наложи да уволнява съветници, работили за ДС

Хората на Слави си върнаха, като се обявиха срещу Атанас Атанасов за шеф на вътрешната комисия на НС

Евродепутатът 15/15 вече ще е зам.-министър на земеделието

До първи пропуквания и размяна на остри реплики в четворната коалиция доведоха назначенията на втория етаж в министерствата - зам.-министри и членове на политическите кабинети. Според коалиционната договорка всеки министър е свободен сам да избира екипа си, но още първите назначения предизвикаха политически атаки между партньорите.

Външната министърка Теодора Генчовска и избраните от нея съветници паднаха първа жертва на напрежението. Излъчената от “Има такъв народ” бивша експертка по национална сигурност в президентската администрация избра за свои съветници възрастни дипломати, които през години са обявявани от комисията по досиетата като сътрудници на комунистическата Държавна сигурност.

Генчовска бе назначила за началник на политическия си кабинет Петьо Петев, роден през 1956 г., секретен сътрудник Динов от Първо главно управление на ДС. За съветник пък бе избрала бившия посланик в Турция Петър Воденски, който е обявен от комисията за разкриване документите на бившата ДС като секретен сътрудник Велинов към разузнавателното управление на Българската народна армия преди 1990 г.

Истинска буря обаче предизвика последното ѝ назначение

Във вторник вечерта сайтът “Клуб Z” обяви, че тя е направила свой съветник Петко Сертов, който е започнал кариерата си във Второ главно управление на ДС. Сертов е първият председател на сегашната Държавна агенция “Национална сигурност” през 2008 г. при управлението на тройната коалиция и като неин шеф реално създаде структурата ѝ. Бе начело на ДАНС до идването на власт на Бойко Борисов през 2009 г., като успя да се свърже с няколко големи публични скандала. През 2014-2015 г. бившият разузнавач изчезна за кратко и бе открит от съпругата си в Гърция.

Назначаването на политически длъжности на хора, свързани с комунистическите тайни служби, предизвика моментална реакция от страна на десния партньор в коалицията “Демократична България”. Лидерът на ДБ Христо Иванов поиска моментална лустрация на назначенията на външната министърка. Самата Генчовска е сочена за назначение на президента Румен Радев като министър, тъй като бе сътрудник в неговата администрация. А преди това кариерата ѝ е преминала изцяло в Министерството на отбраната.

“Според коалиционното споразумение политическите кабинети са по усмотрение на съответния министър, но нашето дългогодишно мнение по отношение на лустрацията в сектор сигурност е важно за нас, ще обсъдим това с нашите партньори и се надявам, че ще бъдем чути”, реагира в сряда сутринта Христо Иванов.

ДБ се разтревожиха и от изявленията на министъра на отбраната Стефан Янев, че не желае засилване на военните контингенти на НАТО на територията на България. (Виж долу.)

Христо Иванов получи подкрепа от ГЕРБ

- зам.-председателят на партията и бивш външен министър Даниел Митов настоя с декларация от парламентарната трибуна за лустрация във Външно. Но получи отговор от Тошко Йорданов, че такива назначения всъщност нямало.

Малко по-късно от партията на Слави Трифонов все пак реагираха и обещаха да изтеглят съветниците на министърката от квотата им.

“Няма да има нито един съветник от ДС в екипа на Министерството на външните работи”, категоричен бе председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

Остро реагира на назначенията на съветници от страна на Генчовска и премиерът Кирил Петков. Той обеща,

ако все пак те са били назначени, да бъдат уволнени

в началото на следващата седмица.

“Хората с досиета от Държавна сигурност, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени. А ако назначенията вече са факт, ще бъдат освободени”, заяви Петков след заседанието на правителството.

Премиерът припомни, че назначенията в политическите кабинети са отговорност на отделните министри. Те все пак се обсъждали и в коалицията, но можело да се случи решенията да бъдат променени, ако за тях излезе информация за неподходящо минало. И благодари на Генчовска, че се е съгласила да уволни въпросните съветници.

Малко по-късно през деня обаче от партията на Трифонов опитаха да си върнат за лустрацията на екипа в МВнР -противопоставиха се на избора на съпредседателя на ДБ и зам.-шеф на Народното събрание Атанас Атанасов за председател на парламентарната комисия по вътрешни работи.

“Ген. Атанасов от 20 г. е част от статуквото

в различни форми. Бил е в РБ част от управлението на Борисов и е помагал да не падне това правителство. Членовете на партията му искат оставката, а ние го избираме за два отговорни поста. Моята партия е член на коалиция и като такава на мен ще ми бъде задаван този въпрос: Каква промяна ще правиш с човек от статуквото?”, обясни депутатът от ИТН Иво Атанасов. Той поиска лидерът на ДСБ да си направи отвод.

“Няма да си направя отвод. Не знам в какво статукво ме слагате, но никога не съм бил в управляваща позиция. Миналата година на протестите

бях всеки ден на Орлов мост, а вас не съм ви виждал

Това, че ГЕРБ ръкопляскат на моята кандидатура, ме радва. Мисля, че има какво да се направи в обществената сигурност”, отвърна му обаче бившият шеф на НСС.

В спора се включи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “Ходът на промяната е ясен. И го виждам. Последните месеци, а и последните дни. Промяната продължава в посока да вадим скелети от гардероба и отпреди 89-а година”, каза той и посочи, че след като министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, то “е нормално Атанасов да е шеф на комисията”.

В крайна сметка ген. Атанасов бе избран, а депутатът Атанасов от ИТН обяви “поправка Атанасов” в правилника на НС. Той визира отпадналата забрана шефовете на парламента да водят и комисии.

Атанасов успя да постигне още една лична победа вчера - правителството започна исканите от него смени по върховете на специалните служби. Още на консултациите при президента преди връчването на мандата генералът поиска от Румен Радев да одобри смени на началниците на ДАНС, ДАР и ДАТО, както и на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Те бяха назначени от служебните правителства на Стефан Янев.

Засега явно Радев не се е съгласил да издаде указите, нужни за смени на шефовете на агенциите. Правителството обаче е одобрило

предсрочно освобождаване на зам.-шефа на ДАНС

Венелин Димитров, който бе назначен през октомври.

Трудно засега вървят и назначенията на зам.-министри заради сложната процедура, одобрена от коалицията. Заместниците се предлагат от министъра и излъчилата го партия, но трябва да бъдат проверени от ДАНС и НАП, а след това да получат и личното одобрение на съпредседателите на “Промяната” - премиера Кирил Петков и вицето Асен Василев. До момента са

назначени само 18 от близо 90 души по вторите етажи

в министерствата.

Първата порция от 13 зам.-министри бе пусната от премиера Петков едва във вторник вечерта. Строителят с кариера в НЕК Данаил Николов и финансистът Пламен Данаилов ще са замове в енергетиката от квотата на ИТН. Партията излъчи и строителния специалист Владимир Харизанов за зам.-министър на спорта, а Явор Пенчев и Деляна Иванова - на регионалното развитие.

Бившият евродепутат Момчил Неков, станал известен като “15/15”, пък влиза в земеделието по искане на БСП. Той стана известен, след като 2014 г. измести тогавашния лидер Сергей Станишев за евродепутат заради съвпадението на номера на партията в бюлетината с преференцията на Неков. Вторият зам. -министър на земеделието е икономистът Иван Христанов.

ПП пък излъчи за зам.-министри на културата архитекта Бойко Кадинов и социалния предприемач Юрий Вълковски. Във финансите заместник стана Росица Желева, а в здравеопазването . зам.-шефът на “Александровска” Петър Грибнев и Любомир Бакаливанов от борда на кардиологичната болница.

Още 5-има зам.-министри успя да назначи Петков в сряда. В транспорта от квотата на ПП отиват геодезистът Илия Илиев и специалистът по морско право Владимир Върбанов. ИТН пък излъчи за зам.-външни министри дипломатите Ирена Димитрова и Васил Георгиев. А в земеделието бе преназначен зам.-министър Атанас Добрев от служебното правителство .

Напрежение и за НАТО след “лично мнение” на военния министър Стефан Янев

Да направи забележка на военния си министър Стефан Янев и да го опровергае, бе принуден премиерът Кирил Петков.

Повод стана изразеното от Янев във вторник мнение, че към момента няма необходимост да бъдат разположени допълнителни войски на НАТО у нас заради струпването на руски войски до Украйна.

Това не е позиция на правителството, а лично мнение, разясни вчера Петков, след като излъченият от квотата на “Продължаваме промяната” министър на отбраната бе атакуван от “Демократична България”.

ДБ поискаха Янев да бъде изслушан и в парламента заради изказването си, а съпредседателя на формацията Христо Иванов го критикува.

“Тази тема не е разисквана на Министерски съвет, нито е разисквана с някого от нашите партньори. Съобщенията по тази тема са били лично мнение на министъра, но по никакъв начин това не е формална позиция на нашето правителство”, заяви вчера Петков.

“Аз ясно заявих, че ние сме и ще бъдем активен член на ЕС и НАТО, а този тип решения ще бъдат координирани с тази ни роля. Едновременно с това искам да подчертая, че наистина вярваме, че най-добрият начин за продължаване на политиката на ЕС и НАТО в областта на източната ни граница е максимално използване на дипломатичен път и мирни средства”, добави министър-председателят.

България няма интерес от военно положение близо до границите си, подчерта още Петков.

“Страната ни не може да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на експанзионистичната политика в региона на Кремъл. Щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще инициираме изслушване на военния министър да изясни позицията си, оценките си, на какво стъпва в тях”, Иванов.

Ден по-рано Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас на този етап, защото не били налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират подобно решение.

Позицията му дойде, след като “Шпигел” съобщи, че командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Тод Уолтърс е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

“ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност”, отбеляза вчера Христо Иванов.

По думите му, ако има предложение за увеличаване на американското военно присъствие у нас, ДБ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на отбраната ни и способността да противостоим на нарастващите от най-различно естество “пълзновения от страна на Руската федерация в региона”.

Иванов настоява Янев да докладва параметрите на американското предложение пред комисията по отбрана.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>