Дават на пенсионерите по 60 лв. бонус за половината 2022 г., след това реформа (Обзор)

22.12.2021 22:00 Виктор Иванов
Увеличение на социалната пенсия от 148 на 170 лева одобри в сряда правителството.

430 лв. става най-ниската пенсия от Нова година - с 10 лв. повече от досега

Пенсионерите ще продължат да получават бонусите си заради коронакризата и в първите шест месеца на 2022 г., ако Народното събрание одобри предложението на правителството как да се похарчи бюджетният излишък за тази година.

Проектът на кабинета предвижда

бонусите за

пенсионерите да

се финансират

със 750 млн. лв.

от общо 1,2 млрд. лв. излишък за тази година, разясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

За първи път тази година правителството

иска санкция

от парламента

как да усвои

излишъка

в бюджета, а не решава само, каквато бе практиката досега, похвали се пък министър-председателят Кирил Петков.

Предложението е всеки пенсионер да получава по 60 лв. месечно, като парите се плащат до юни включително.

След този период управляващата коалиция планира да промени пенсионната система, за да увеличи допълнително доходите на възрастните. А през първите 6 месеца на 2022-а ще се правят анализи как да се случи това, припомни Василев.

Отпускането на бонуси се налага, за да не останат над 2 млн. възрастни с по-ниски доходи от януари, както “24 часа” предупреди. В момента пенсионерите получават по 120 лв. месечен бонус. От 25 декември обаче пенсиите ще бъдат преизчислени, като във формулата се повишава тежестта на година действителен стаж от 1,2 до 1,35. Това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с 64 лв., показваха изчисленията на служебния социален министър Гълъб Донев, който предложи механизма за вдигане на доходите на възрастните. Минималната пенсия пък се вдига от 300 на 370 лв.

В момента обаче заради бонуса от 120 лв. реално пенсионерите с най-нисък доход получават по 420 лв. на месец и без наново гласуван бонус доходът им ще спадне въпреки преизчислението на пенсиите.

НОИ има достатъчно средства да плати увеличението, но няма законово основание да преведе бонуси, предупредиха от осигурителния институт преди месец. Тогава те поискаха решение на правителството, което да остави доплащането за пенсионерите в сила.

С бонус от 60 лв. пенсионерите на минимална пенсия ще получават по 430 лв. от януари до юни, или

с 10 лв. повече

от досега

При тези на тавана обаче доходите ще се запазят. От 25 декември максималната пенсия се вдига от 1440 на 1500 лв. И в двата случая с бонусите заради коронавируса хората на тавана ще вземат 1560 лв.

От юли засега е предвидено увеличение на пенсиите само по швейцарското правило със сбора на половините от ръста на инфлацията и осигурителния доход. То обаче трудно би донесло допълнително увеличение от още 60 лв. на пенсионерите, което да компенсира премахването на бонусите.

Ново преизчисление с осигурителния доход от 2018 г. е един от вариантите за по-голямо вдигане на пенсиите от юли. Той бе поискан от БСП по време на преговорите за формиране на четворната коалиция.

Такова преизчисление обаче ще струва над 2,2 млрд. лв. на година, а в същото време ще остави приблизително 930 000 пенсионери без увеличение на дохода, показват предварителни изчисления на НОИ.

Алтернатива на поисканото от БСП преизчисление е ново вдигане на тежестта на година стаж, докато стигне коефициент от 1,5, както бе заложено в пенсионната реформа от 2015 г.

Увеличение на

социалната

пенсия от 148

на 170 лева

одобри в сряда правителството. То също влиза в сила от 25 декември, а парите ще бъдат изплатени на 7 януари.

По сметки на правителството увеличението на социалната пенсия вдига доходите на 60 000 пенсионери и добавките на още 69 000 души. Вдигането на размера на социалната пенсия увеличава и всички останали, несвързани с трудова дейност - за военна и гражданска инвалидност и персоналните пенсии.

За първи път “служебен” бюджет чак до края на март

България ще харчи “служебен” бюджет в размер на 1/12 от тазгодишния чак до края на март 2022 г.

Това стана ясно, след като правителството предложи специален закон, който удължава до 31 март 2022 г. действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година.

Удължаване на бюджета се случва за първи път след финансовата стабилизация на страната през 1997 г.

Бюджетът за следващата година да бъде приет до февруари, предвиждаше първоначалната уговорка на четворната коалиция. А финансовият министър Асен Василев настойчиво отказваше да се ползва за основа проектът на основен финансов закон, който подготви служебният министър Валери Белчев.

Специалният закон за удължаване на “служебния” бюджет се налага, за да се осигури плащането на социални помощи и други плащания, които се определят на годишна база до края на всяка година, обясниха от правителствената пресслужба.

Изпълнението на законопроекта ще се осигури в условията на действие на разпоредбата на чл. 87 от Закона за публичните финанси, който урежда основните въпроси, свързани със събирането на приходите, извършването на разходите и предоставянето на трансфери, добавиха от Министерския съвет.

Правителството предлага и отлагане с година на преминаването на Централния регистър по особените залози към Агенцията по вписванията.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>