Пенсионират и бившия министър Минчо Коралски покрай рязането на чиновниците

22.12.2021 23:45 Виктор Иванов
Минчо Коралски (вдясно), самият той с увреждания, ще бъде освободен от поста си в агенцията за хората с увреждания. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Освобождават от министерствата без предизвестие, най-много засега - от земеделското

Бившият министър на труда и социалната политика Минчо Коралски, който от години е шеф на Агенцията за хората с увреждания, ще бъде пенсиониран и съкратен от поста. Това стана ясно вчера, след като правителството отпусна над 7 млн. лв. за съкращения на чиновниците в осем министерства.

Намаляването на администрацията, което според плановете на вицепремиера Асен Василев трябва да засегне 30 000 души, започва с прекратяване на договорите с хора, които са навършили пенсионна възраст или са упражнили вече правото си на пенсия.

70-годишният Коралски бе социален министър в правителството на Жан Виденов. Самият той е с двигателно затруднение и е в инвалидна количка. Оглавява агенцията за хората с увреждания от 2006 г.

Общо 14 души ще бъдат съкратени от социалното министерство, като освен Коралски си отива и шефката на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова. Тя е на 63 г. и също е навършила пенсионна възраст.

На съкращения подлежат и бивши военни и полицаи, които след пенсионирането си обикновено работят като охранители.

Освобождаването на чиновниците ще е без предизвестие, става ясно още от решенията на Министерския съвет. Това означава, че ще получат по-високи обезщетения, защото според Кодекса на труда и Закона за държавния служител при съкращение без предизвестие се дължат между 2 и 6 заплати от работодателя, а не само една.

Министерството на земеделието ще е рекордьор по освободени служители, става ясно от решенията на правителството. Там за изплащане на обезщетения се отпускат 3,4 млн. лв., което означава, че съкратените ще са близо 200 души. За разлика от повечето министерства, земеделското не е съобщило на правителството колко чиновници ще бъдат махнати.

1,2 млн. лв. получава пък транспортното министерство, което ще изчисти 107 чиновници пенсионери. 26 ще са съкратените от икономическото, за целта са му отпуснати 630 хил. лв. за изплащане на обезщетения. Екоминистерството не е съобщило колко чиновници ще съкрати, но е поискало 600 хил. лв.

На Външно пък са отпуснати 879 хил. лв., за да изгони пенсионерите дипломати.

24 души възнамерява да съкрати енергийното ведомство. Пенсионери ще гонят и от спорта срещу 104 хил. лв. обезщетения и културата, с 80 хил.

“Български пощи” да премине под управлението на вицепремиерката Калина Константинова, реши още правителството. А пощенските клонове трябва да станат центрове за комплексно административно обслужване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>