Тома Белев - бивш шеф на парк “Витоша”, ще е зам.-министър на екологията

20.12.2021 22:45
ТОМА БЕЛЕВ
ДИМИТЪР КУМАНОВ

ПП и БСП спорят кой да вземе регионалната комисия на НС

Изцяло природозащитен екип готви за политическия си кабинет вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов. Той вече е направил пред премиера Кирил Петков предложенията си за заместник-министри, научи “24 часа”.

В екипа на Сандов ще влязат бившият шеф на природен парк “Витоша” и на сдружението на парковете Тома Белев и председателят на неправителственото сдружение “Балканка” Димитър Куманов.

Белев е известен като един от най-дългогодишните природозащитници в България. Той бе шеф на природен парк “Витоша” в продължение на 13 години. През 2012 г. бе освободен от поста след конфликт с инвеститор в ски зоната на планината. В момента Белев е общински съветник от ДБ в София.

Димитър Куманов пък е основател и активист на неправителствената организация “Балканка” и отявлен привърженик на изграждането на водноелектрически централи по реките.

Назначението на двамата природозащитници, както и на останалите заместник-министри в правителството обаче се бави заради проверките им в НАП и ДАНС. Според коалиционното споразумение всеки кандидат за този пост трябва да бъде проверен преди назначението, въпреки че всеки министър е свободен да предложи хора от своята партийна квота.

Вчера премиерът освободи зам.-министрите на земеделието, останали от служебния кабинет, Явор Гечев, Крум Неделков и Георги Събев.

Продължава и пазарлъкът между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” за шефските постове в парламентарните комисии. До късно снощи нямаше разбирателство въпреки плановете комисиите да бъдат гласувани от парламента тази седмица.

От “Продължаваме промяната” вземат ключови комисии като правната, икономическата, външната, по туризъм, по енергетика, за дигитализацията. След като обяви за своя основна цел постигането на нулева корупция във властта, сега ПП знаково иска и комисията за борба с корупцията в парламента.

Една от спорните се оказала комисията по регионална политика, тъй като към нея апетити имали не само хората на Кирил Петков, но и от БСП. Червените ще получат най-вероятно комисиите по отбрана, екология и въпросите на ЕС. Те обаче проявявали интерес и към тези по здравеопазване, където шеф може да е проф. Георги Михайлов, и по образование - с Ирена Атанасова начело. Не е ясно колко точно ще получи БСП в крайна сметка.

Обсъждан е и вариант социалната комисия да бъде предложена на Хасан Адемов от ДПС, който е парламентаристът с най-големи познания и опит в сферата. До редакционното затваряне на броя обаче решение по този казус нямаше.

Много е важно какви личности ще бъдат председателите на комисиите, каза вчера зам.-шефката на НС Ива Митева от ИТН. И обясни, че парламентът се е обновил прекалено много, твърде много ще има да учи и ще е трудно. Едно е да сте наивен, защото сте млад, друго е, защото нямате опит и знания, каза тя. Най-спешно трябва да заработят бюджетната и правната комисии, добави Митева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>