Прокурор иска промени в закона след отказ на втори кмет да даде проба за алкохол

20.12.2021 22:28 Тони Щилиянова
Кметът Иван Георгиев властва 4 мандата в Ахелой.

Клатушкайки се, градоначалникът на Ахелой не се подчинява на полицаите

 Убеден е обаче, че има сценарий за очернянето му

Предварително скроен сценарий, който да го злепостави. Така кметът на Ахелой Иван Георгиев описва случилото се с него на 18 декември, когато е хванат да кара пиян, но отказва да даде проба за алкохол.

След случая районният прокурор на Бургас Иван Кирков призова чрез “24 часа” за законодателни промени, защото все повече хора се разминават с наказателно дело.

“В подобни ситуации не може да бъде доказано престъпление. Доста хора го знаят, адвокати ги съветват и не се стига до съд. Промените са наложителни, защото сега е ограничена възможността да се вземат кръвни проби. Така пияни и дрогирани шофьори извършват престъпления, за които не могат да бъдат наказани”, коментира Кирков. От няколко години той пише предложения за промени, настоявайки да се даде възможност след разпореждане на съд да се вземат кръвни проби от нарушители.

Два дни след инцидента кметът на Ахелой се е появил на работа и дори е бил окуражен. “Горе главата, шефе, и това ще мине”, успокоила го вярна служителка. Георгиев отказва да говори с медии, а на телефона на кметството вдига мъж, който първо пита кой и защо го търси, след което обещава да му предаде.

Хората в Ахелой са разделени - едните го защитават и смятат, че случаят е силно преувеличен, а другите

признават, че

не му е за

първи път да

шофира пийнал

Дори съпругата му признава пред журналисти, че имало един-два пъти досега, в които мъжът ѝ е карал почерпен. Всички обаче са единодушни, че Георгиев добре познава закона. Знае, че не даде ли проба за алкохол, не може да бъде съден.

Георгиев е четвърти мандат кмет на Ахелой, като на последните избори бе от гражданската квота на ГЕРБ. От партията запазиха мълчание за инцидента от 18 декември.

В съботния следобед колата на Георгиев е засечена от полицейски патрул да криволичи в една от уличките на градчето. Полицаите подали светлинен и звуков сигнал на водача на автомобила да спре за проверка, но той не се подчинил и продължил. Полицаите тръгнали след колата и успели да я спрат на ул.“Елхово”. От нея, клатушкайки се, едва-едва излязъл кметът, но вместо да даде документи за проверка, опитал да респектира униформените, след което поел пеша към дома си. Едва тогава е задържан и отведен в полицията в Поморие. Кметът на Ахелой отказал да даде проба за алкохол и наркотични вещества и чрез дрегер, и чрез кръвен тест. Още щом го отвели в районното, започнал да се оплаква от силни болки в корема. Ехограф показал, че няма проблеми, но кметът настоявал за помощ. Тогава лекарят предложил да му се направят пълни кръвни изследвания. Кметът категорично отказал, болките бързо му минали и той поискал да си тръгне. Отведен е в ареста за 24 часа. След като е освободен, от прокуратурата не му налагат друга мярка за неотклонение, не му повдигат и обвинение. Георгиев е наказан с

глоба от 2000 лв.

и забрана да

шофира за 2 г.

Към момента на задържането си кметът на Ахелой, както и всички водачи, попаднали в подобна ситуация, са само свидетели, които не могат да бъдат принудени да дадат нито кръв, нито урина, нито отпечатъци. Това може да стане само при повдигнато обвинение, коментира бургаски адвокат с дългогодишен опит. Според него обаче може да се търси наказателна отговорност заради отказ да се изпълни разпореждане на МВР.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов също остана без шофьорска книжка след отказ да бъде тестван за алкохол при полицейска акция на 29 октомври. Тогава Попов също като Георгиев каза, че това е постановка, за да го злепоставят.

Общото събрание на съдиите от ВАС публикува и решение по тълкувателно дело по казуса. Водач, който откаже да му бъде извършена проверка по Закона за движение по пътищата за наличие на алкохол и наркотици в кръвта, извършва две самостоятелни административни нарушения. В този случай е приложима нормата от Закона за административните нарушения и наказания, пише в решението. То е образувано по искане на главния прокурор заради казуса дали отказите на проверка за алкохол и наркотици в кръвта на водача са две самостоятелни нарушения, или едно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>