Доверието към университетите ни по-високо от доверието към ЕС (Видео, снимки)

20.12.2021 21:43
Стилната шеста поред годишна церемония бе организирана от “24 часа” за връчване на награди на университетите отличници според рейтинга на висшите училища. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И РУМЯНА ТОНЕВА
Акад. Николай Денков
Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков получи отличието за първи места в 23 направления от акад. Николай Денков.
Медицински университет - София, бе отличен заради първи места по професионални направления “Медицина”, “Обществено здраве”, “Стоматология”, “Фармация”. Наградата получи акад. Лъчезар Трайков.
Изпълнителният директор на “Клийнтех - България” Марияна Хамънова връчи наградата на ректора акад. Лъчезар Трайков.
Проф. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на “Минстрой Холдинг” АД, обяви отличието на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Проф. Иван Марков, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” на “Дънди прешъс металс”, връчи наградата на проф. Сеня Терзиева - ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет - София.
Ректорите им проф. Георги Янков и проф. Сава Димитров получиха наградите от зам.-министъра на образованието проф. Генка Петрова.
Наталия Митева, мениджър “Образование и социално въздействие” в “Телелинк”, връчи наградата на Техническия университет в София.
Председателят на общото събрание на Техническия университет в София проф. Георги Тодоров получи наградата.
Мила Вълкова, старши ръководител “Подбор и работодателска марка” на “Кауфланд - България” връчи академичните оскари на ректорите на УНСС проф. Димитър Димитров и на Аграрен университет- Пловдив, проф. Христина Янчева.
Наградата на Аграрния университет- Пловдив получи проф. Христина Янчева.
Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров получи специална награда "Най-престижно висше училище в най-масовото професионално направление "Икономика" според работодателите и преподавателите във висшите училища.
Инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на “Геотрейдинг”, връчи отличието на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” - София.
Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски”
Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на “УниКредит Булбанк”, връчи академичното отличие на Сабина Вийн, декан на студентите в Американския университет в България.
Академичното отличие получи Сабина Вийн, декан на студентите в Американския университет в България.
Д-р инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортно строителство и транспортна инфраструктура, връчи отличието на ректора на Тракийския университет в Стара Загора доц. Добри Ярков.
Наградата получи ректорът на Тракийския университет в Стара Загора доц. Добри Ярков.
Главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев връчи наградите на генерал-майор доктор Груди Ангелов - ректор на Военната академия “Георги Стойков Раковски”, старши комисар доц. Руси Янев - ректор на Академията на МВР, проф. Пламен Дойнов - ректор на Нов български университет, и проф. Апостол Славчев - зам.-ректор на Националната спортна академия “Васил Левски”.
Отличията получиха генерал-майор доктор Груди Ангелов - ректор на Военната академия “Георги Стойков Раковски”, старши комисар доц. Руси Янев - ректор на Академията на МВР, проф. Пламен Дойнов - ректор на Нов български университет, и проф. Апостол Славчев - зам.-ректор на Националната спортна академия “Васил Левски”.
Шефът на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев връчи наградите на проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, на проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, на чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, и на проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.
Отличия получиха проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, на проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, на чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, и на проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.

22 академични оскара за 2021 г. събраха наука и бизнес

Ректорите: Обединяваме се в европейски консорциуми, инвестираме в наука

Най-смисленото състезание в сферата на духа и интелекта събра академичния елит и бизнеса в понеделник.

Стилната шеста поред годишна церемония бе организирана от “24 часа” за връчване на награди на университетите отличници според рейтинга на висшите училища. Ректорите на университетите, които са първи в професионални направления според новия рейтинг на висшите училища в България, получиха отличия - специални табели. А представители на българския бизнес говориха за връзката университети - реална икономика и пазар на труда,

за нуждата от квалифицирани специалисти,

защото ключът за успех на България и за бързо възстановяване след кризата е в качественото и модерно висше образование. (Виж отличията и кой какво каза в каретата долу. Отличия заслужиха и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” за първо място в направление “Театрално и филмово изкуство” и Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” - Варна - специална награда за най-много цитирания на научните публикации в направление “Медицина”, но техните ректори не успяха да присъстват на церемонията.)

“Светът се развива бързо и напредъкът не трябва да ни успокоява, ако искаме да сме конкурентоспособни”, каза министърът на образованието акад. Николай Денков. (Виж още от изказването му долу.)

Университетите у нас се ползват с доверие, което е по-високо дори от това в Европейския съюз. По-голямо е доверието само към църквата и армията. Това съобщи Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който обновява данните в рейтинговата система по поръчка на МОН.

Той цитира данни от национално представително изследване на общественото мнение, проведено от “Алфа Рисърч” по проект, финансиран от Институт “Отворено общество” – София.

Институциите и организациите, които се ползват с най-високо доверие и най-ниско недоверие от страна на българските граждани през октомври 2021 г., са Българската православна църква, армията и висшите училища. 61% от анкетираните заявяват, че имат доверие на БПЦ, 58% към армията, а висшите училища се ползват с доверието на 52% от анкетираните.

Доверието към университетите е

колкото към президента и БНБ,

показва проучването. В същото време доверието към ЕС е 47%.

“През тази година пречупихме една отрицателна тенденция, която продължаваше от години. За десет години студентите намаляха от 260 хил. на 200 хил. Тази година за първи път отчитаме ръст на студентите с 4 хил. души. Днес се подготвят се повече лекари, отколкото юристи. И днес икономиката е на първо място, но е следвана от педагогика и медицина. Това показва голямата трансформация на българското образование”, каза още Георги Стойчев.

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката:

Има три области, по които трябва да се работи упорито

“Рейтинговата система не е просто набор от данни. Методиката и изводите правят качеството, което искаме да видим”, каза образователният министър Николай Денков. Той благодари на “24 часа”, че прави рейтинговата система популярна и позволява на студентите и университетите да чуят важните послания.

“Последователни действия, които започнаха през 2014 г., без изключение събираха консенсус от всички политически сили. Тази последователна политика почна да дава резултати. Те вече са видими и за обществото. Светът се развива бързо и това не трябва да ни успокоява. Ако искаме да бъдем конкурентоспособни не просто в България, а и на европейската и на световната сцена, трябва да ускорим това, което правим. Има няколко области, в които трябва да се работи упорито. Трябва да работим по повишаване на качеството и мотивацията на преподавателите. Вторият проблем за решаване е фрагментираността на системата от висши училища. Третата тема, която ще се коментира, ще е за научните изследвания и тяхното приложение в практиката.

Имаше дискусия около картата на висшето образование. Тя беше развивана през годините. И към нея е имало критики. За нея имаше съмнения дали това е най-правилният подход. Мисля, че картата ще намери своето място като един от важните инструменти за вземане на политически решения”, каза още акад. Денков.

Проф. Герджиков: Ректорите жертваха комфорт за реформата

“Искам да благодаря на в. “24 часа”, който организира тази церемония години наред независимо от всякакви природни и икономически катаклизми. Искам да благодаря на институт “Отворено общество” и на колегите начело с г-н Стойчев.” Това каза ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков, който получи отличието за първи места в 23 направления от акад. Николай Денков.

“Искам да благодаря на всички ректори, защото обикновено тяхната роля се подценява. През последните 7 г. направихме една много тежка и важна реформа във висшето образование. Не знам друга система от този тип да е реформирана така успешно. И това стана благодарение на ректорите”, каза още проф. Герджиков.

“Единственото, което трябва да направи един депутат, който е подкрепил реформата, е, да преодолее партийното си его и да подкрепи това, което е добро за обществото. При ректорите нещата бяха много по-сложни. Още преди 6-7 г. моите колеги гласуваха нещо с пълното съзнание, че през следващите 4 г. гласуваното от тях ще им донесе негативи и те няма да дочакат следващия мандат, в който някой друг ректор ще обере позитивите от това действие. Благодаря на всички колеги, които пожертваха собствения си комфорт в името на това обществото да дочака едно по-добро висше образование”, каза проф. Герджиков.

Акад. Трайков: Подготвихме специалисти, които се справиха в пандемията

Медицински университет - София, бе отличен заради първи места по професионални направления “Медицина”, “Обществено здраве”, “Стоматология”, “Фармация”.

“Българските вузове заемат все по-ключови позиции в европейския контекст и вярвам, че ще работим все по-успешно заедно”, каза изпълнителният директор на “Клийнтех - България” Марияна Хамънова, която връчи наградата на ректора акад. Лъчезар Трайков. Тя благодари на ректорите за съвместната работа.

“Г-н министър, вие сте един шанс за нашето образование. Не ви се подмазвам, познавам ви от години. МУ- София, е флагманът в сферата на здравето. Факт е, че за 25 г. промени една сфера - на здравето, си вършеше перфектно работата в образователната посока. Подготвихме много добри здравни специалисти, които в един тежък момент на пандемия се справиха прилично, не казвам отлично, защото има доста много работа. Един от основните ни приоритети е да заложим на младите хора. Тази година увеличихме с 10% заплащането на младите хора, с 10 % стипендиите, отделихме специално финансиране на публикациите на младите. Отделяме огромен собствен ресурс за научните изследвания. Тези награди, които ще получим медицинските университети, са гарант, че може да ни се доверите”, каза акад. Лъчезар Трайков.

Николай Вълканов: Бизнесът да инвестира в техника и стажове, за да се постигнат успехи

Проф. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите и собственик на “Минстрой Холдинг” АД, обяви отличието на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

“Това е цветът на българската наука, който е събран на едно място. Двамата с проф. Ивайло Копрев, който е ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”, работим много като бизнес и начинания. Целият бизнес трябва да разбере, че е нужно да инвестира в зали, техника, стажове и стипендии. Това не е привилегия, а задължение и всички трябва да го разберат, за да има много по-голям успех. Такива събития дават импулс и всеки вижда къде е, а през следващата година се старае малко повече”, каза проф. Вълканов.

“Рейтингът ни позволява да видим къде сме в нашите професионални направления. Подготвяме кадри за цялото строителство и инфраструктура. Тази награда не е само моя заслуга, а на целия колектив, защото работим в екип”, каза проф. Иван Марков, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия 

“Дънди прешъс металс”: За индустрията са важни мотивираните студенти

Ирена Цакова, директор “Разрешителни и правни дейности” на “Дънди прешъс металс”, връчи наградата на проф. Сеня Терзиева - ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет - София.

“За мен е огромна чест да връча тази награда, като възпитаник на ХТМУ. Проф. Терзиева, пожелавам ви да имате мотивирани студенти, които да завършат и да работят по специалността си. На бизнеса пожелавам да отварят повече професии, свързани с индустрията, от които всички ние имаме нужда”, каза Ирена Цакова.

“Ние увеличихме приема си, увеличихме субсидиите си и това се отразява мотивиращо на младите хора, които избират да станат преподаватели, но и към младите хора, които избират да учат при нас.

Ние сме университет, който трайно държи високи позиции. Трябва да благодаря на колегите, които спазват високо качество и продължават една дълга традиция. Продължаваме да променяме материалната среда, защото за нас е важно да имаме модерни лаборатории и къде да обучаваме студентите”, каза проф. Терзиева. 

 

“24 часа” започва дебат за най- важните професии и специалности

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева обяви отличията на Националната художествена академия и на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Ректорите им проф. Георги Янков и проф. Сава Димитров получиха наградите от зам.-министъра на образованието проф. Генка Петрова.

С този министър ни очакват още много предизвикателства - да се повиши рейтингът, да се позиционираме много по-високо в науката и образованието, България да стане предпочитана дестинация в европейското образование, каза проф. Петрова.

“Освен образователни и научни институти, висшите училища по изкуства са и културни институции и създават в голяма степен културата на нашата страна”, каза проф. Янков.

Проф. Димитров обясни, че това, което произвеждат, е толкова високо като качество, че намира място в душите на хората. “Действително ние създаваме културния продукт на държавата”, каза той.

За “24 часа” рейтингите и образованието са кауза, каза Венелина Гочева. Тя призова ректорите да използват като платформа “24 часа”, за да убедят студентите в качественото европейско образование на нашите университети, а представителите на бизнеса - да им предложат кариера, която си заслужава да останат в България. “Рейтингът е най-важното нещо за студентите. И най-важното е вие да ги убедите да останат в България”, каза Гочева. Догодина ще започне дебат на тема различните професии и специалности - първо с медицинските университети, след това с педагогическите специалности, защото това са особено важните професии на днешния ден.

 

“Телелинк”: Ключово е сътрудничеството на университетите с бизнеса

Наталия Митева, мениджър “Образование и социално въздействие” в “Телелинк”, връчи наградата на Техническия университет в София. Взе я председателят на общото събрание на висшето училище проф. Георги Тодоров.

“Повече от всякога технологичният бизнес в България има нужда от добре подготвени кадри. Имаме нужда младите хора да излизат от университета готови да се впуснат в едно приключение в техническия и технологичния бизнес, за да може той да расте. Да създават все повече добавена стойност към икономиката и в същото време желаещи да продължат да се учат”, каза Наталия Митева. За “Телелинк” е ключово сътрудничеството с висшите училища.

“Университетът в тежки условия успя да запази обучението на необходимото ниво. Благодаря за това високо признание, но е и задължение. Гледаме напред - към европейска разпознаваемост и европейско ниво на обучение”, каза проф. Тодоров.

Висшето училище стартира проект “Европейски технологичен университет”, в който се обединяват 8 университета. Установяваме, че нашият университет съвсем не стои зле в тази компания, каза скромно проф. Тодоров. Според него в света се води битка за знание и разделителната линия е между знаещи и можещи и незнаещи и неможещи.

“Кауфланд”: Връзката между бизнеса и образованието е много важна

Мила Вълкова, старши ръководител “Подбор и работодателска марка” на “Кауфланд - България” връчи академичните оскари на ректорите на УНСС проф. Димитър Димитров и на Аграрен университет- Пловдив, проф. Христина Янчева.

“Кауфланд - България” подкрепя образованието и смята, че връзката между него и бизнеса е много важна. С УНСС сме дългогодишни партньори и всяка година студенти по логистика и търговия стават част от нашата компания. Това е доказателство, че този мост може да бъде изграден успешно”, каза Вълкова

“Тази награда е доказателство, че нашият университет е лидер. Земеделието има нужда от млади и образовани хора, които да прилагат технологиите, изкуствения интелект и космическите технологии”, каза проф. Янчева.

“За да управлява човек добре, трябва да може да измерва това, което прави, и този показател е рейтингът.

В момента България има политически, икономически и управленски проблеми, а ние обучаваме кадри за тях. Това призвание от работодателите за нас означава много”, каза проф. Димитров от УНСС.

Мила Вълкова, старши ръководител “Подбор и работодателска марка” на “Кауфланд - България” ( на малката снимка) връчи академичните оскари на ректорите на УНСС проф. Димитър Димитров и на Аграрен университет - Пловдив, проф. Христина Янчева.

Група ГЕОТЕХМИН даде 37 стипендии на МГУ

Инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на “Геотрейдинг”, връчи отличието на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” - София.

“Ние в “Геотрейдинг”, като част от Група ГЕОТЕХМИН, вярваме, че бизнесът трябва да подкрепя университетите. През изминалите две години групата осигури 37 стипендии на студенти от МГУ и платени стажове, за да направят първите си професионални стъпки при нас. Вярвам, че даваме добър старт на професионалната им кариера”, каза инж. Кирил Илиев, изпълнителен директор на “Геотрейдинг”.

Най-ценният ресурс са нашите студенти. Ние ги обучаваме да работят в една неопределена среда и да се справят в най-трудните условия. Минерално-суровинната индустрия не затвори по време на пандемията. От един месец и нашите студенти могат да ходят присъствено на лекции. Ние работим за България и сме готови да помагаме, за да покажем, че науката може да се прилага и имаме своето място на картата, каза проф. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски”.

 

“УниКредит”: Образованието е в основата на успеха

Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на “УниКредит Булбанк”, връчи академичното отличие на Сабина Вийн, декан на студентите в Американския университет в България.

“Живеем във времена на промяна, трансформира се начинът, по който мислим и работим. Надявам се, че вече сме на изхода на пандемията, но започнахме и преход към по-зелена и устойчива икономика. Вярвам, че доброто образование е в основата на това да бъдем успешни. Лично за мен и “Уникредит” образованието е една основна ценност, която не са само годините в университета, а и ученето през целия живот. Вярвам, че това е в основата на успеха на всеки един от нас, който иска да се развива и да бъде успешен. Уникредит вярва, че образованието е в основата на успеха в бизнеса и това е рецептата ни на водеща банка на българския пазар. И продължаваме заедно с някои от вас да развиваме програмите си за обучение на нашия персонал”, каза Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Наградата е не само признание, а и огромно задължение. Мисля, че имаме много общо - отдадеността на нашата професия, която е и наша кауза. Последната година ни показа, че можем да разбием стените на класическата класна стая и да преподаваме качествено независимо от обстоятелствата, каза Сабина Вийн.

Доц. Добри Ярков: Трансформираме аграрния сектор дигитално

Д-р инж. Христо Грозданов, управител на Института по транспортно строителство и транспортна инфраструктура, връчи отличието на ректора на Тракийския университет в Стара Загора доц. Добри Ярков.

Тази награда е заслуга на тези, които преди 100 г. са създали аграрното и ветеринарното образование в България. Виждам какво значи традиция - с години наред ние отстояваме първите места в тези две направления. Но не спираме да мечтаем и да работим, каза доц. Ярков. Той изтъкна, че от 1 април към вуза функционира единствена в тази част на Европа Университетска ветеринарна болница, която работи денонощно.

В следващите 2 г. имаме шанс да извършим дигиталната трансформация на целия аграрен сектор, каза доц. Ярков. И обясни, че това ще стане с националната научна програма “Интелигентно животновъдство” и с “Интелигентно растениевъдство” на проф. Янчева.

Поръчани са първите роботи за доене и почистване, дронове за следене на животните. Имаме капацитета и в следващите години ще наблегнем на практическата подготовка на студентите. Връзката с бизнеса е много близка и бърз трансфер на знания, каза доц. Ярков.

Той изтъкна, че в Тракийския университет се обучават студенти от 50 държави, които се превръщат в посланици на България пред света, защото стават министри, политици, бизнесмени в страни от Америка, Европа, Азия и Африка.

Инж. Грозданов пък разказа, че наскоро неговият институт, Тракийският университет, Военна академия и Висшият строителен университет “Л. Каравелов” са създали консорциум Национален център за изследване на строителството и националната сигурност. Възлагаме много сериозни надежди и се надяваме да се превърнем в лидери на Балканите в това направление, каза той.

Състезание между военната и полицейската академия за №1

Главният редактор на в. “24 часа” Борислав Зюмбюлев връчи наградите на генерал-майор доктор Груди Ангелов - ректор на Военната академия “Георги Стойков Раковски”, старши комисар доц. Руси Янев - ректор на Академията на МВР, проф. Пламен Дойнов - ректор на Нов български университет, и проф. Апостол Славчев - зам.-ректор на Националната спортна академия “Васил Левски”.

Имаме уникална специалност - “Психология в системата на отбраната”, и се надяваме нашите студенти да имат все повече успехи, каза ген. Ангелов. Той се надява университетът да е първи и по направлението “Национална сигурност”.

“Огромна е отговорността за обучението на нашите студенти в тази благородна професия. Пожелавам ви да ни биете, но не съм убеден, че скоро ще го направите”, каза доц. Руси Янев.

“Мисията на нашия университет е да бъде крепост на хуманитаристиката. Няма наука без честност”, каза проф. Дойнов. Той очаква скоро да започнат да избухват все повече бомби за плагиатство.

“Ние се стремим да повдигнем все повече нивото на нашите кадри”, каза проф. Славчев.


Проф. Мариана Мурджева, проф. Пламен Моллов, проф. Иван Илиев и проф. Христо Бонджолов (от ляво на дясно) получиха отличието си от Георги Стойчев (на малката снимка).

Георги Стойчев: Медицината е най-конкурентното направление

Шефът на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев връчи наградите на проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив, на проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, на чл.-кор. проф. Иван Илиев, ректор на Лесотехническия университет, и на проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет.

“Тези четири висши училища са различни, но всички имат ключово място в системата на висшето образование”, каза Георги Стойчев. Той обясни, че Медицинският университет - Пловдив, за поредна година успява да раздели първото място в направление “Медицина” с МУ - София. Това е най-конкурентното направление, между университетите има много малки разлики. Университетът по хранителни технологии е безспорен лидер в своето направление. Лесотехническият университет предлага обучение в уникална специалност - горско стопанство, допълни Стойчев и уточни, че Великотърновският университет е един от центровете за хуманитарното образование извън столицата и от най-важните центрове за подготовка на педагогически кадри. “Доверието се увеличава, като изчистим системата от остапбендеровците в нея”, каза проф. Бонджолов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>