В съдебната сага на Митко Събев за “Петрол”: общото събрание, намалило капитала от 109 на 27 млн. лева, е незаконно

18.12.2021 16:57
МИТКО СЪБЕВ
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Той води десетки дела,

които са на различен етап

в различни съдилища

в цялата страна

Безконечната битка за “Петрол” АД, която води бизнесменът Митко Събев, бивш собственик на дружеството, сменило за по-малко от 10 години трима собственици, достигна и ВКС. Нефтената компания бе на Събев и вече покойния му съдружник Денис Ершов, после мина под контрола на Цветан Василев чрез КТБ, а сега се държи от фирми, близки до бизнесмена Гриша Ганчев.

През последните три месеца излязоха няколко решения на върховния съд, свързани с дружеството и бизнесмена.

Очакват се обаче и още, защото процесите, които той води, може да достигат и 50.

Едно от делата приключи само преди дни и в него съдът е постановил, че към 2013 г., когато са заложени акциите на “Петрол”, е нямало причина това да става, а още по-малко - те да бъдат продадени и парите да бъдат изплатени на КТБ.

Също така от определение на ВКС става ясно, че извънредното общо събрание на дружеството, свикано през ноември 2018 г., е незаконно и не е можело да намалява капитала.

Митко Събев е изваден от съвета на директорите на “Петрол” на 13 ноември 2013 г. На 2 декември акциите са изкарани на борсата от частен съдебен изпълнител.

Образувано е изпълнително дело и те са продадени по особен залог.

Средствата

постъпват

при частен

съдебен

изпълнител

и той преценява, че парите принадлежат на КТБ, и са преведени.

В рамките на 15 -20 дни сделката се извършва.

Според магистратите в последното им определение КТБ не е имала право да се възползва от този залог.

Другото дело е за намаляването на капитала, извършено от извънредно общо събрание. То се провежда на 8 ноември 2018 г. в заседателната зала на хотел “Ловеч” в града.

Обяснението е, че намаляването се прави за покриване на загуби, така че размерът на вписания капитал да стигне до размера на чистата стойност на имуществото на дружеството. По този начин “Петрол” АД щял да продължи да функционира като действащо предприятие.

На общото събрание присъства пълномощник на Митко Събев, който притежава 30 287 броя безналични акции, или 0, 110% от капитала на дружеството.

Явява се още представител на “Алфа Кепитал” АД, което е в несъстоятелност. Това всъщност е фирмата на бившия банкер Цветан Василев, с която през 2013 година КТБ взема “Петрол”.

Вместо синдика обаче на общото събрание е пратен адвокат с пълномощно и това ще се окаже по-късно решаващо за развоя на тази съдебна сага. “Алфа кепитал” е притежател на най-голям брой акции - 7 879 187 безналични, или 28, 848%.

Другите акционери, които присъстват, са “ВИП пропъртиз” ЕООД с 617 371 безналични акции - 2,260%.

“Корект фарм” ЕООД, отново свързано с КТБ дружество, и по тази причина също в несъстоятелност, което притежава 3 000 000 безналични акции - 18,307%.

“Перфекто Консултинг” ЕООД е с 4 487 810 безналични акции, или 16,431% от капитала.

“Транс Експрес Ойл” ЕООД с 2 691 784 безналични акции, или 9,855% от капитала.

“Юлинор” ЕООД с 6 311 147 акции, или 23, 107% от капитала.

“КТБ”АД, която също е в несъстоятелност, е с 1 503 615 безналични акции - 5,67% от капитала.

От същото удостоверение се вижда, че размерът на емисията акции, с която се изчерпва капиталът на дружеството, е 109 249 612 лв. и че тя е разпределена в 27 312 403 броя акции с номинал 4 лева.

На извънредното събрание били взети две решения.

Едното за намаляване на капитала на “Петрол” АД от 109 249 612 на 27 312 403 лв. чрез

намаляване на

стойността на

акциите

от 4 на 1 лев

И второто било за промяна на устава на дружеството. Направени са две промени. Било добавено изречението, че капиталът на дружеството е в размер на 27 312 403 лв.

И второ, че капиталът е разпределен в 27 312 403 броя поименни безналични акции с номинална стойност 1 лев всяка.

В протокола на събранието било посочено, че съгласно устава на общото събрание акционерите може да вземат решения, ако на него е представен повече от половината от капитала, тоест повече от 13 656 202 броя акции.

Било записано, че капиталът на дружеството е 109 249 612 лв., разпределен на 27 312 403 поименни безналични акции с право на глас. Както и че на събранието са представени общо 26 521 201 броя акции с право на глас, или 97,10 % от капитала на дружеството, т.е. повече от 1/2 от всички издадени акции.

В протокола било записано също, че след гласуване са взети положителни решения и по двете точки, като “за” са гласували дружества с 24 987 299 акции, а “против” с 1 533 902 акции.

Решенията на общото събрание са атакувани в окръжния съд в Ловеч от Митко Събев и синдиците на КТБ. На 27 юли 2019 г. съдът ги отменя. Следва нова жалба пред апелативния съд във Велико Търново, който на 28 февруари 2020 г. потвърждава решението на първата инстанция.

Така делото стига до Търговската колегия на ВКС. Решението се обжалва от пълномощника на “Петрол” АД, а ответници са Митко Събев и синдиците на КТБ.

Според техните пълномощници жалбата е недопустима.

През октомври тази година тричленен състав на ВКС не допуска делото за разглеждане. Това означава, че в сила остава решението на апелативния съд във Велико Търново, с което се отменя общото събрание. Всъщност по повечето дела ВКС не допуска жалбите на противниците на Събев и оставя в сила решенията на втората инстанция.

Един от ключовите моменти е, че “Алфа Кепитал”

не било

представено

от точния човек

Вместо синдика се е явил негов адвокат. Магистратите обаче посочват, че “Алфа Кепитъл” не е надлежно представлявано на Общото събрание на акционерите.

“Това незаконосъобразно участие е оказало влияние при формиране на необходимото мнозинство за приемане на решенията за намаляване на капитала и за изменение на устава”, постановявда съдът. И така слага точка на този спор. Как обаче ще завърши цялата съдебна сага, предстои тепърва да се разбере, защото има още десетки дела, по които се чакат решения.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>