Радев в Брюксел с големия самолет, Петков – с малкия

16.12.2021 22:30 Виктор Иванов

Премиерът води при Урсула фон дер Лайен и Столтенберг Асен Василев и външната министърка

С големия самолет “Ербъс 320”, който има над 100 места за пътници, е отишъл в Брюксел президентът Румен Радев. Заради това в петък премиерът Кирил Петков, който също отива там, ще лети за столицата на Белгия с малкия фалкон. С него пътуваше и бившият министър-предсетел Бойко Борисов.

Ден след Европейския съвет, на който предпочете да не отиде и България е представена от държавния глава, Петков ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа преди три дни в туитър, че с нетърпение очаква да се запознаят, като първоначално обяви, че ще срещне Петков на съвета. След като се разбра за рокадата премиер-президент, шефката на ЕК редактира поста си.

Заедно с Петков в 9-местния правителствен самолет ще пътуват вицепремиерът Асен Василев и външната министърка Теодора Генчовска, които също ще участват в разговорите на министър-председателя.

Нарастващите енергийни цени, планът за възстановяване, пандемията и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС ще са темите на разговора на Петков с шефката на ЕК. Това бе дневният ред и на Европейския съвет с участието на Радев. А Петков обясни, че пропуска заради по-важни проблеми в България като откъснатите след пороите и снега села.

Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК и плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие.

Петков има насрочена среща и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него пък разговорът ще е главно за сигурността в района на Черно море и Югоизточна Европа и амбициите на Русия в региона.

И пред двамата премиерът планира да представи и приоритетите на правителството си, стана ясно от негово изказване преди вчерашното заседание на МС.

Президентът свиква КСНС за Македония

Азербайджан може да ни доставя повече газ на най-добри цени

Президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), за да се обсъди отношението към Северна Македония. На него ще се търси консенсус между всички политически партии.

“България ще отвори вратата на Северна Македония към ЕС само при гаранции и защита на националния ни интерес. Ако успеем да постигнем едно такова решение, това ще бъде исторически акт, но нека не забравяме, че този процес - и като време, и като резултат, е изцяло в ръцете на страната кандидат”, каза Радев, който участва в последния за годината Европейски съвет в Брюксел.

Той предлага българският парламент да инициира един структуриран диалог с парламента на Северна Македония, за да се търсят най-добрите решения.

Азербайджан има пълна готовност при желание от нашето правителство в най-скоро време да обсъдят възможността за по-големи количества газ, и то на най-добрите цени. “За нас е важно да имаме физически носител. Това е тази газова връзка между България и Гърция, която я чакаме 10 г. Говорихме с премиера Кириакос Мицотакис, в понеделник ще е в България да продължим разговорите за нея”, заяви Радев.

Според него идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все по-голяма подкрепа. “Повече от 10 г. не е построена нито една базова мощност. Това е безхаберие. Сега ние берем последствията от начина на управление на енергийната ни система. Цялата порочна практика в енергетиката трябва да бъде преустановена”, каза още президентът.

По време на разговорите в Брюксел според Радев станало ясно, че европейските лидери все повече разбират какво означава битовите потребители да са на свободния пазар. “Цените днес са ужасни. 300 евро на мегават час, а в България е една от най-ниските. Обмисля се как да бъдат защитени битовите потребители от колебанията на цените”, обясни президентът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>