Премиерът нареди зелен сертификат за министри и чиновници, хората на Слави се напрегнаха (обзор)

16.12.2021 21:02 Виктор Иванов
Началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова и Кирил Петков преди началото на заседанието на кабинета.

До края на януари осигуряват тестове и условия за дистанционна работа

В коалицията не е договаряна принуда за ваксиниране, атакува депутатът Андрей Чорбанов

Изискването служителите в администрацията да ходят на работа присъствено само ако имат зелен сертификат за ваксинация или преболедуване на COVID стана повод за първо напрежение в управляващата коалиция.

В четвъртък премиерът Кирил Петков издаде най-сетне заповедта си, според която служителите в администрацията на Министерския съвет ще ходят на работа само със зелен сертификат или отрицателен тест за коронавирус. Тя обаче

ще влезе в сила след 40 дни,

обясни Лена Бориславова - началничка на политическия кабинет на министър-председателя.

През това време ще се даде шанс на служители, които желаят да се ваксинират, и ще бъде създадена техническа възможност тези, които нямат сертификат, да могат да работят дистанционно. Трябва да бъдат осигурени и тестове за чиновниците, обясни още Бориславова.

В Министерския съвет ще бъде разкрит и ваксинационен пункт, разясни тя. А заповедта категорично ще важи и за всички министри и членове на политически кабинети, обясни Бориславова в отговор на въпрос.

Гражданите, които имат работа в МС, обаче няма да са длъжни да представят зелени сертификати или отрицателни тестове. Те ще бъдат обслужвани на специално създадени места при спазването на противоепидемичните мерки за носене на предпазна маска и спазване на дистанция.

До края на март пък здравното и финансовото министерство трябва да изработят цялостна

програма “Администрация без COVID”,

решило още правителството на вчерашното си заседание. В програмата трябва да има 3 задължителни елемента - зелени сертификати за чиновниците, алтернативни възможности за работа и бързи тестове, разказа Лена Бориславова.

Въвеждането на изискването за зелени сертификати за чиновниците бе поискано от премиера Кирил Петков, за да бъде поставена администрацията при равни условия с част от бизнеса, за който има такива изисквания. Преди два дни министър-председателят призова всички работодатели да въведат изискването за сертификат за своите работници и служители.

Тези нововъведения на премиера обаче бяха атакувани в четвъртък от коалиционния партньор “Има такъв народ”. Депутатите на Слави Трифонов излязоха с нарочна декларация от трибуната на Народното събрание.

“ИТН застава зад декларираната си отговорна позиция, като подкрепи в пленарна зала новоизбраното правителство и участва в него. Цялостните политики на това правителство се позовават на подписаното коалиционно споразумение, което формира основните сектори”, обясни имунологът проф. Андрей Чорбанов.

В сектор “Здравеопазване” коалицията се разбрала за справяне с епидемията от коронавируса чрез редица мерки, като една от тях е активна кампания за ваксиниране, но “чрез доброволен избор, без каквато и да е форма на административен натиск”.

“Никъде в споразумението не е записана и дума за зеления сертификат, нито е коментирана тезата за задължителното му въвеждане. Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участници в коалиционното правителство, въпросът с въвеждането на този сертификат не беше споменаван, коментиран или обещаван. Вярваме, че електоралната подкрепа за тези партии се дължи именно на този факт”, каза Чорбанов. Редица от депутатите на Трифонов, включително зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, открито

се противопоставят на ваксините срещу COVID

А при коалиционните преговори от партията обявиха, че ваксинирането противоречи на народопсихологията.

“С изненада установихме, че новата власт в лицето на премиера в самото начало на формирането на правителството изразява готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат и упражняване на правото на труд, като бяха призовани администратори да направят същото”, каза още Чорбанов. В декларацията се настоява, че въвеждането на сертификат ограничава правото на труд.

“Няма бизнес, който да е затворил заради болни служители. Безплатните тестове трябва да са осигурени от изискващата страна. Над 80-90% притежават сертификат в някои западни страни, но подлежат на допълнителни мерки”, обясни още имунологът от ИТН.

Кирил Петков е възложил на здравния министър Асена Сербезова и изработване на информационна кампания за ваксинация срещу COVID.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>