12-годишният Митко от Пловдив: Дядо Коледа, не искам нищо - само да се събере семейството ни!

15.12.2021 08:25 Радосвета Бочукова
Писмото на 12-годишния Митко
Над 500 писма до добрия старец вече са пуснати в Пловдив.
Диана Ранчева е посредник между Дядо Коледа и пловдивските деца, които му пишат.

Някои деца поръчват на добрия старец да им донесе домашен любимец - коте, куче и дори пони

Кратко, но трогателно до сълзи писмо до Дядо Коледа е написал 12–годишният Митко от Пловдив. То е едно от над 500-те, които децата досега са пуснали в Централна поща до белобрадия старец. Едни са съставили дълги списъци с указания за подаръците - за всеки от фамилията, не само за най-малките. Други поръчват само за себе си.

Митко обаче има една-единствена молба - да се събере семейството му.

“Дядо Коледа, не знам дали ме помниш. Дано тази година много съм слушал. Имам само едно желание – на празника да бъдем цялото семейство”, настоява момчето.

“Вероятно някой от близките или родителите на детето работят в чужбина и са разделени. Такива писма са много трогателни. Понякога е трудно човек да не се разчувства от детските желания”, коментира пред “24 часа” Диана Ранчева, шеф на дирекция “Маркетинг” в ТД “Български пощи” - Пловдив.

От 2000 г. досега тя е нещо като посредник между добрия старец и децата, които му пращат писма. Всеки ден те се трупат и Ранчева очаква до Рождество да набъбнат до 1200-1300.

Служителки в пощата гарантират на малките, че всяко от тях, което е надписало плика си на български език и е поставило марка от 65 стотинки,

ще получи личен

отговор от

добрия старец

Тези, които са адресирани за чужбина, ще бъдат препратени до Лапландия. А най-красиво украсеното писмо ще бъде наградено.

Едно от най-трогателните писма, които е запомнила Ранчева, е от момиченце, което казва, че последните две години са най-лошите в живота му заради ковида и ограниченията.

“Дядо Коледа има екип от помощници и пораснали джуджета в Пловдив. Нали знаете, че той е вълшебник и може всичко. А ние сме сериозна институция и с кореспонденцията шега не бива”, смее се Ранчева. И допълва, че това е един от най-приятните ѝ служебни ангажименти за годината.

Фантазията на децата е богата и желанията им са разнообразни, казват от пощите. Екип на Спайдърмен, креативен комплект на Пес патрул, кошара за малкото новородено братче със светещи топчета, робот, светеща дъска за рисуване, кукли с маски, динозаври, екип на нинджа, лекарски комплекти, говорещо коте, Спондж Боп и играчки с всевъзможни анимационни герои са сред желанията на хлапетата. Понякога искат от стареца домашен любимец – куче, коте, хамстер и дори малко пони.

Има малчугани с много скромни желания, както и други, които пращат дълъг списък – за вкъщи, за баба, за майка, за татко и всички членове на семейството, смее се Ранчева.

Друг ярък спомен през годините е оставило писмото на незрящо дете, изпратено на брайлова азбука. “То си беше поръчало

четки за рисуване

от опашка на

катерица

Стори ни се доста екзотично и нереално това желание, но се оказа, че действително има такива специални четки. Свързахме се с училището за слепи, за да ни преведат писмото. Там се сетиха кое е детето, уведомихме родителите и те осигуриха тези четки”, разказва Диана Ранчева

“Понякога се ангажираме повече, отколкото изискват служебните ни задължения, но го правим само и само да сбъднем детските мечти и желания”, допълва тя.

От пощата напомнят, че няма ограничения за това как ще изглеждат детските писма. Дали ще са ръкописни, или придружени от ръчно изработени изненади, остава лично решение на малчуганите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>