Съдът в Люксембург: България да издаде паспорт на Сара, която има две майки (Обзор)

14.12.2021 22:58 Ана Михова
Адвокат Деница Любенова (в средата) и Венета Лимберова спечелиха приз на Българския хелзинкски комитет преди дни заради борбата за правата на ЛГБТ хората у нас. СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ЛГБТ ОРГАНИЗАЦИЯТА “ДЕЙСТВИЕ”

Адвокат Деница Любенова: Това решение ще има отражение върху съдбата на 100 - 150 хиляди деца в цяла Европа, родени в еднополови семейства

България трябва да издаде документ за самоличност на Сара, която е родена в семейството на две майки - българка и британка. Това постанови съдът на Европейския съюз в Люксембург във вторник. На 8 декември момиченцето, което живее в Испания, но не е испанска гражданка, навърши две години. До момента бабите и дядовците му не са го виждали, защото то не може да пътува, тъй като няма гражданство.

“За нас решението е знаково. То ще има отражение върху съдбата на 100 - 150 хиляди деца, родени в еднополови бракове в цяла Европа”, обясни адвокат Деница Любенова. Тя работи по случая от самото начало.

“Знаково е, защото дава на децата, чиито родители са от един пол, да пътуват свободно. То не създава нови правила, а признава правилата в ЕС”, обясни тя. Предстои по казуса да се произнесе и Софийският административен съд, който отправи питането до съда в Люксембург.

Началото

Майките на Сара, които живеят в Испания от 2015 г., сключват брак през 2018 г. в Гибралтар. На 8 декември 2019 г. се ражда дъщеря им. В акта за раждане, издаден от испанските власти, българката е посочена като “майка A”, а нейната съпруга като “майка”.

На 29 януари 2020 г. българската майка подава заявление до община Панчарево за акт за раждане на дъщеря ѝ, който е необходим за издаването на български документ за самоличност.

Тя представя легализиран превод на български език на извлечение от гражданския регистър на Барселона за раждането на детето.

С писмо от 7 февруари 2020 г. от общината указват на жената да предостави в 7-дневен срок доказателства коя е биологичната майка на Сара.

В българския образец на акт за раждане има само една графа за “майка” и една за “баща”, като в тях трябва да се напише само по едно име.

На 18 февруари 2020 г. жената отговаря, че не е задължена, защото в българското законодателство не се искат доказателства за биологичен родител.

На 5 март 2020 г. общината отказва издаването на акт за раждане. Мотивът - липсата на информация за биологичната майка и фактът, че вписването в акт на

двама родители

от женски пол

противоречи на

обществения

ред у нас,

където еднополовите бракове не са разрешени.

Въпреки че има испански акт за раждане, детето не може да стане испанска гражданка, защото майките не са.

То не може да получи и британско, защото според законодателството на Обединеното кралство, за да му предаде родителя гражданството си, трябва да е родено в рамките на Великобритания, а Сара не е.

“На практика имаме човек, който от две години не съществува”, каза адвокат Деница Любенова.

След отказа българската майка на Сара отнася въпроса в Софийския административен съд. Той отправи преюдициално запитване до съда на ЕС.

Причината - административният съд е обезпокоен дали отказът да бъде регистрирано раждането на българска гражданка, настъпило в друга държава членка и удостоверено с издаден там акт за раждане, в който има две майки, няма да наруши правата на Сара като гражданин на ЕС. А именно, след като няма акт за раждане, тя няма документи, а оттам не може да пътува и няма пълноценно да упражнява правата си на гражданин на ЕС.

Ето какво казва съдът в Люксембург:

Държава членка е длъжна да издаде на дете - гражданин на държава членка и родено в семейството на двойка жени, които са посочени като негови майки в акта за раждане, документ за самоличност и необходимите документи за пътуване. В тях

тези две жени

да бъдат

посочени

като негови

родители,

дори правото на държавата членка по произход на детето да не предвижда нито института на брака между лица от един и същи пол, нито майчинството на съпругата на биологичната майка на дете.

“Съдът казва, че произходът на детето е установен и той е от двете му майки. България не може да оспорва връзката с тези две жени и е длъжна да се съобрази с нея”, поясни адвокат Любенова.

“Освен това Сара трябва да може да наследява и двете си майки, посочени в акта за раждане”, каза още тя.

Според защитничката съдът на ЕС не може да каже: издайте акт за раждане на детето, но казва, че по отношение на него трябва да са валидни правилата за всички европейски граждани. Трябва да бъде издаден такъв документ за самоличност, където да бъдат вписани двете жени.

“В България обаче няма такъв документ, затова тепърва трябва да се борим с администрацията как да бъде решен проблемът”, уточни тя.

Сега делото ще се върне в административния съд, който трябва да излезе с решение.

“Казусът не е единичен за България и Европа”, обясни Венета Лимберова, която е лидер на младежката ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални - б.р.) организация “Действие”. Много наши сънародници от чужбина отправяли запитвания.

В съда има и още едно дело, но двете майки не дочакали решението, а се върнали в Америка откъдето била едната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>