Възможно е премахване на касов бон при картови плащания и електронни ваучери за храна

14.12.2021 17:57 Албена Арабаджиева
Снимки НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Много пъти е обсъждано какво ще стане, ако се премахне фискален бон за картовото разплащане, припомни Веселин Трифонов от НАП по време на дискусия относно финтех и киберсигурност на събитието Power Summit.

Премахването на касовия бон при картовото плащане беше поискано от финтех бранша.

Трифонов увери, че в контекста на въвеждане на софтуерна фискализация може отново да се отвори темата, и то още след Нова година. НАП има чуваемост към бизнеса и сме наясно, че не можем да се придържаме към старите норми, готови сме да го направим, работим с бизнеса. Но това зависи и от Министерството на финансите, допълни още Трифонов.

За да има предпоставката да се измени наредбата и да допуска възможността за електронни ваучери, трябва да се направят малко стъпки в Закона за корпоративното подоходно облагане - става въпрос за чл. 209 и текстове в допълнителните разпоредби, които приковават ваучерите към техните аналогови носители. Това обясни пък Росен Желязков от ГЕРБ относно искането на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България ваучерите да могат да бъдат електронни. В пандемията е имало много хора, които са призовали за това.

Няма пречка тези текстове да бъдат изменени в следващите седмици, стана ясно от думите на бившия транспортен министър.

Той коментира и темата за софтуерната фискализация - в Наредба Н18 имало два проблема, но са в навечерието на тяхното разрешаване - единият е технологичен, другият е по отношение на бизнес модела, най-вече при извършването на продажби в електронни магазини и въвеждането на фигурата на фискалните посредници. Това са решенията, които трябва да се направят, уточни Желязков.

Любомир Каримански от ИТН посочи, че Европейският банков орган ясно е дал посоката на нашата централна банка как и по какъв начин да се постигне интегритет и оперативна съвместимост между финтех институциите и банковия сектор. "Тук изказвам личното си разочарование заради познанията и опита ни от практиката, от една страна, и гледайки какво става от страна на регулатора, правителството и държавата. Важно е нещата да стават в синхрон и да се случват в единна среда, а в България не стоят нещата по този начин. Не виждам строен и ясен план как ще се направи интегритетът между отвореното банкиране, представено от финтех институциите, и банките" заяви Каримански.

По думите му България е последната страната от ЕС, която все още не е внедрила незабавните разплащания.

“На правителствено ниво досега нито едно от правителствата на Борисов не е разглеждало проблема как да се свържат финтех институциите и банковия сектор, на моменти парламентът дори не се интересуваше от тази тема, едва в последните два парламента имахме комисия по дигитализацията", допълни Каримански.

И попита как може една финтех компания да развива своята дейност, без да има инструментариума на незабавните плащания. Сега в България няма такава възможност или е силно ограничена.

Час по-скоро е необходимо нашите регулаторни органи да станат съвременни. Би трябвало КФН да отговаря за финтех институциите като платформа. Парламентът трябва да направи реформи в този сектор, но не бива да смесваме независимостта на регулаторните органи с дейността на парламента и правителството, смята представителят на ИТН.

Трябва регулация за финтех сектора и той трябва да притиска и да говори с правителството, за да се случи това, категоричен беше и Станислав Атанасов от ДПС. Според него киберсигурността трябва да е държавна политика, но не изключително - тук е много подходящо публично-частното партньорство. ДПС приветства новото правителство, че иска да направи по-лесна регулация за бранша. И предлага да се изгради платформа за счетоводна система, която са се ползва от всички държавни структури.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>