Държавата втори път, но по-гневно поиска Варна да върне дела си от панаира в Пловдив

09.12.2021 20:30 Албена Арабаджиева

Писмото от министър Везиева е изпратено до кмета Иван Портних, след като той поиска от пловдивския си колега 16 млн. лева за 29%

Министърът на икономиката Даниела Везиева е изпратила писмо до кмета на Варна Иван Портних, с което отново настоява акциите на Пловдивския панаир да бъдат върнати на държавата.

Става въпрос за 29% от изложбения център, които Министерството на икономиката преотстъпи на морската столица, за да може тя да си върне т. нар. дупка в центъра на града.

През октомври обаче варненският общински съвет оттегли точката от дневния ред акциите да бъдат прехвърлени към дружеството “Пълдин Туринвест”, което е съвместно между Георги Гергов и общината в Пловдив. Окончателно решение за тази сделка трябва да се вземе в петък от общинарите във Варна.

В телефонен разговор Портних е поискал 16 млн. лв. за акциите, разказа кметът на Пловдив Здравко Димитров преди ден. А Гергов е предложил на управата на морската столица да апортира дела си в панаира и в замяна да получи дял в “Пълдин Туринвест”. В момента бизнесменът притежава 75% от него, а ако предложението му се изпълни, ще придобие контрол върху 79% от панаира.

Така държавата ще остане с малък дял и няма да може да има ефективен глас при вземането на решения.

Още през октомври, когато стана ясно за предложението на Гергов към Варна, Министерството на икономиката се намеси в решението на общинския съвет и окончателното му гласуване беше отложено.

В новото си писмо министър Везиева заявява, че поддържа позицията си, и апелира общинският съвет на Варна да изпълни решението за връщане на акциите на държавата.

Министерството подкрепя и становището на кмета на община Пловдив по въпроса. Здравко Димитров заяви, че не е съгласен акциите да се прехвърлят в “Пълдин Туринвест” и е нормално те да останат в Пловдив.

Портних реално не е упълномощаван от общинския съвет да преговаря с кмета на Пловдив. Това е скрита приватизация, коментираха от Министерството на икономиката.

Въпросът беше повдигнат в четвъртък и в парламента. Депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев заяви от трибуната, че се правел опит за скрита приватизация на Пловдивския панаир и държавата да изгуби контрола над него.

“Аз като редовен изложител мога да кажа, че това е единственият случай, в който държавата се явява като по-добър стопанин, отколкото частният собственик”, коментира Мирчев. И се обърна към премиера Стефан Янев с въпрос възможно ли е министерството да си върне акциите и ако не, какво може да направи Министерският съвет.

Янев отговори, че е изпратено писмо до двете общини - Варна и Пловдив, че прехвърлянето на акциите не бива да се случва, защото ще се сбъднат опасенията за скрита приватизация.

Ако прехвърлянето все пак бъде направено, държавата можела да поиска от съда обезсилване на сделката.

Янев каза още, че за да няма занапред подобни ситуации, били необходими законови промени, които могат да се гласуват от парламента.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>