Нощен шум мъчи пловдичани, проверките - без резултат

09.12.2021 11:13 Ваня Драганова
Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и тогавашният шеф на инспектората Владо Илиев (на преден план) се хвалят с шумомера, закупен през 2013 г.
Румяна Толова

- Общината има шумомер, но по закон няма право да го ползва

- МВР може да отчита децибелите, но пък не разполага с лицензиран уред

Заря посред нощ за рождения ден на някой заможен, който държи за празника му да разберат максимален брой хора. Заведения, в които музика гърми и след 23 ч. Концерти и фестивали, които продължават до малките часове и хората наоколо не могат да мигнат, гонки по големите булеварди, за които

наказанията са

изключителна

рядкост

Такава е ситуацията в Пловдив от години, защото проверки за нарушаване на нощната тишина се правят, но резултатът от тях на практика е нулев. А е така, защото община Пловдив разполага с шумомер, но след последните промени в Закона за защита от шума в околната среда не е сред институциите, които имат право да измерват децибелите.

Тези функции са вменени на РЗИ и МВР, но в здравната инспекция нямат капацитет за проверки през нощта, а в пловдивската полиция нямат шумомер. Служители на общината и МВР често правя съвместни хайки, но това не помага да напаснат правомощията и техниката си.

“Това е абсурд, ще внеса предложение общината да дари шумомера на МВР, щом няма друг начин виновните да бъдат санкционирани”, заяви съветничката от “Кауза Пловдив” Румяна Толова, която депозира питане по проблема до кмета Здравко Димитров след множество сигнали за нощен шумов терор. (Виж интервюто.)

Пловдивският общински инспекторат, който следи за спазването на Наредбата за обществения ред, налага глоби за наднормени нива на шума, но преди те често падаха в съда, защото децибелите не са засечени по надлежния ред. За да се избегне този проблем, през 2013 г. община Пловдив закупи лицензиран шумомер за инспектората, наричан още местното ФБР. Тогава тържествено беше обявено, че в Пловдив се създава нова длъжност – шумоуловител, и започват масирани инспекции. С един-единствен шумомер градът не успя да потъне в блажен сън всяка нощ, но и малкото постигнато беше изгубено, когато

със законови

промени на

общините бяха

отнети

правомощията

да извършват проверки за среднощни веселби, концерти и други събития. Въпросният уред беше забравен и когато миналото лято “Кауза Пловдив” организира дискусия за оплакванията на гражданите, че не могат да спят заради всевъзможни нарушители, новият шеф на Инспектората Борислав Димов обяви, че такова устройство там няма. Тогава бившата общинска съветничка Пепа Деведжиева публично попита какво е станало с шумомера, а Румяна Толова се обяви за закупуването на нови устройства за измерване.

Във времето оттогава шумомерът явно е бил намерен, защото в отговора до Толова от кметския екип обясняват, че уредът е наличен, но не и правото той да бъде използван. Това било работа на МВР и РЗИ. И заради затворения кръг с правомощията и устройствата се стига до абсурди като един нощен купон в пловдивски клуб преди година. Тогава въпреки ковид ограниченията и забраната заведенията да работят след 23,30 ч на 2 срещу 3 ноември 2020 г. във въпросния клуб имаше купон почти цялата нощ въпреки подадените сигнали за невъобразим шум.

Изпратените на място полицаи предупредили собственика да намали музиката, което не се случило, върнали се и втори път, но така и

не прекратили

купона, който се

оказа за

рождения ден на

общински

съветник

Униформените бяха наказани с порицание, но санкциите бяха отменени от Административния съд в Пловдив. Един от мотивите беше, че те не са имали уред за измерване на шума и е нямало как да установят дали нивата действително са наднормени. Изход от тази ситуация са нови законодателни промени, които да върнат на общините правата да измерват шума, смята Румяна Толова. Но за това е нужно време. А канонадите по време коледните и новогодишните празници са неминуеми.

Пловдивският общински инспекторат отчита 41 нощни проверки дали заведенията спазват работното си време . Посетени са 65 обекта и са съставени 11 акта.

Румяна Толова: Общината да дари апарата на МВР, да се купят още

Ще организираме среща с новите пловдивски депутати, които да внесат изменения в закона, казва съветничката от “Кауза Пловдив”

- Как може да се разсече възелът “общината има шумомер, но няма право да мери, а оправомощеното МВР няма уред”, г-жо Толова?

- Трябва или общината да дари шумомера на МВР, или когато се правят съвместни проверки, той да се предоставя на полицията за временно ползване. Пълен абсурд е да имаш шумомер, който да не може да се използва, а в същото време от целия град да има оплаквания за шум през нощта.

Имаме много сигнали за заведения, които си позволяват да работят след 23 ч - в кв. “Капана”, по Гребната база, от всички квартали. Да не говорим за един хотел точно до р. Марица, където често има заря за нечий празник и макар разрешението за фойерверките да е до 23 ч, непрекъснато се гърми след полунощ.

От инспектората обясняват, че нямат право да замерват шума, което е така. Последните промени в Закона за защита от шума в околната среда направо забатачиха нещата, ръцете на общините са буквално вързани.

- Ще внесете ли предложение шумомерът да бъде дарен на МВР?

- Да, след като вече имам официален отговор, че в инспектората разполагат с такъв уред, ще предложа да го дарим. Проблемът е, че един шумомер няма да свърши работа на МВР. Може би трябва да им закупим още, защото хората звънят с оплакванията си на телефон 112 или в съответното РПУ. И ако аз се обадя със сигнал от район “Централен”, а в този момент се правят проверки с шумомера в “Източен”, пак няма да може да се реагира. Но истинското решение на проблема ще дойде от нови законодателни промени, които да върнат на общините правомощията да измерват нивата на шума. Сигурна съм, че този проблем е в цялата страна, и чакам да бъде избран новият парламент, за да инициираме среща с новите пловдивски депутати, които да внесат това изменение в закона.

- Доволна ли сте от работата на инспектората по повод на проверките, за които имат правомощия?

- От отговора им не разбрах правят ли проверки дали заведенията затварят в 23 ч. Ако следят за това, би трябвало да отнемат разрешителните за удължено работно време на такива клубове и ресторанти. Освен това в Инспектората правят проверки предимно по документи. Ще дам пример със събитие, което се проведе на Гребната база на 4 и 5 септември т.г. Разрешението беше до 23 ч, а в самата фейсбук страница на събитието беше посочено, че то ще продължи до 1 през нощта. Но от инспектората не са проверили докога са свирили участниците, защото нямали сигнали.

Друг е проблемът в кв. “Капана” и той пак опира до проверки на място. Дори да затворят заведенията в 23 ч, има клиенти, които продължават да си пият по улиците, викат, крещят, карат се, бият се. Живеещите там са събрали подписка най-сетне да се вземат мерки. Подобен сигнал имаме за младежи, които се събират на една пейка до дома на културата “Борис Христов”. Пиели и си говорели до 2-3 ч през нощта. Инспекторатът трябва да се самосезира в такива случаи.

- В питането си посочвате и че дежурният телефон 032/6111 за сигнали към инспектората не работи, но оттам отричат.

- Когато подготвях питането през лятото, телефонът не работеше, сега вече линията функционира нормално.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>