Скандал в парламента по изслушването на Минеков за изгонването на "Труд"

08.12.2021 10:40 Лиляна Клисурова
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Скандал се разрази в парламента около изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по казуса с изгонването на вестник "Труд". Спорът се превърна в такъв по процедурата и за свободата на словото по време на управлението на ГЕРБ.

С какво решение и на кой съдебен орган се опитахте да спрете "Труд". Кога им изпратихте фактури, попита министъра на културата Любен Дилов от ГЕРБ в началото на дебата. Време е да изясните какъв е Светослав Трайков в министерството си. Ако наистина искате да се простреляте в коляното още в началото на мандата си, назначете Минеков за културен министър или го сменете с Бойко Рашков, каза Дилов. На председателят на НС Никола Минчев му спря микрофона поради изтичане на времето.

Минеков взриви пленарната зала още с първото си изказване по темата, защото не отговори по същество.

Като министър съм убеден, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание. Но като гражданин да попитам защо нямаше такова, когато безпрецедентно бе спрян сигналът на БНР, попита Минеков. И продължи: Или когато МВР и ГДБОП изземва сървъри на фалиралата тв7. Или когато в ефир Валери Симеонов заплашваше журналисти. Или когато бе свалено предаването на Милен Цветков. Или когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на протестите миналото лято. Кога ще има извйнредно заседание, инициирано от ГЕРБ, за безпрецедентното уволнение на журналисти като Ана Цолова, Милен Цветков, Лили Маринкова и др.

Това предизвика Йордан Цонев от ДПС да смъмри добронамерено новия председател на НС Никола Минчев. Първо, че е отнел думата на Любен Дилов при изтичане на времето и не го е оставил да довърши. Второ, защото отговорът на министъра на културата не е бил по същество. Това заседание редовно или извънредно е, попита Цонев. Редовно, отвърна Минчев. Трябваше да му го кажете, посъветва го депутатът от ДПС.

Цонев обясни, че държанието на министъра е недопустимо, затова ДПС няма да вземе участие в дискусията.

Моля да изгоните министъра, да го помолите да си подготви отговори на въпросите и да се върне, поиска и Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Народното събрание да не бъде гумен печат на правителството, смъмри пък Халил Летифов от ДПС червените по повод тяхно повикване от място.

Министерството на културата няма никакво отношение с вестник "Труд". Имахме с фирмата  "Южен кръст". Не коментирам спомената от вас медия, заяви Минеков.

Дружеството не оспорва факта, че е получило предизвестие с едномесечен срок. Но не е предприело нищо за делата си, обясни министърът.

Втората фактура е от миналия вторник. Той и да иска добросъвестно да погаси задълженията си, не му е оставен срок. Кога са предоставени  фактурите за режийните, за да бъдат платени те, попита Димитър Гаджев от ГЕРБ.

Пред мен има ясна сметка за това какво се дължи. Но вие пак му питате за "Труд". Когато ми зададете въпроса правилно, ще ви отговоря, каза Минеков.

Две политически чудеса видя Александър Симов. Първо, ГЕРБ се загрижи за свободата на словото. Разбрах, че съществува СЕМ, който също си затваряше очите. 

Имало ли е друг министър преди вас, който е изисквал плащания, попита Симов.

Да, тези задължения са били изисквани от министър Рашидов, въпреки че той е допуснал тази поръчка с един кандидат. И е допуснал. След това сружебният министър Рашко Младенов отново е изискал този дълг. След това министър Банов е получил от финансовата дирекция писмо да изиска сумата, но той не го подписва. Аз обещах да върна тези пари, каза юминеков.

Тук не става дума само за двата откраднати етажа. Намерих откраднат хотел на морето, сграда в центъра на София, кола - върнах ги. Ще върнем всичко откраднато, зарече се Минеков. И се закани на ГЕРБ, че ще бъдат там, където им е мястото.

Тези милиционерски номера, да ни заплашват, скочи Тома Биков от ГЕРБ. Смешно е министърът на културата да ни заплашва, поне да бяхте докарали Бойко Рашков, щеше да е по-еротично, допълни Биков.

Десислава Атанасова пък критикува Минчев, че не взема мерки по отношение на поведението на служебния министър на културата, като му напомни, че мястото на всеки от депутатите се определя не от него, а от изцирателя. Само така ще върнете парламентаризма и ще напомните, че всеки, който си позволи да обижда парламента, ньма място в тази зала. Минеков, вън, заяви Атанасова.

Дали има други подобни казуси за неправомерно ползване на имоти на министерството, попита Тошко Йорданов от ИТН.

Имаме такъв инцидент - става дума за сграда, част от НДК, където последните 2 етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост". Направено е така, че нищо да не се получава от НДК, а той е в лошо състояние. Когато изчислихме цените за наем - загубата е от близо 6 милиона, каза Минеков.

Въпросът е принципен - има задължения, те не са изчистени. Това заяви шефът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров като обобщение на дебата по изслушването на

Спорът за нас е търговски, за наем. Има неплатени задължения за четвърт милиона, на фона на тежкото състояние на много хора, обясни Гюров. Не става въпрос за свобода на словото. Медията не е наемател на имота. Този спор трябва да се реши в интерес на гражданите и държавата, категоричен бе шефът на ПГ на ПП.

Откъде да върнем парламентаризма и свободата на медиите, вие къде

Идеята не е да се защитава медия, наематели, а скандалът, който се случи в последните дни. Имаше начин да се реши този спор. Но скандалът бе умишлено направен от министъра, заяви Тома Биков. Нямате полза от този скандал, обърна се той към новото мнозинство. И обвини министър Минеков в некомпетентност.

Той попита дали сега ще се подходи по същия начин към всички длъжници на министерството. И обясни, че ГЕРБ няма никакви задължения за централата си и е действала по закон.

Ще бъде ли изгонена БСП от централата си, след като има дългове, попита Биков и обясни, че не иска това. Каквато и да е партията, трябва да се подходи с разбиране, защото тази партия е тук по волята на избирателите, допълни той.

На гърба на "Труд" се опитвате да решите проблем с вашата централа. Но казахте лъжа, скочи зам.-шефът на червената група Георги Свиленски. БСП няма нито един лев задължение на държавата за сградата на "Позитано" 20 по същата причина, по която и вие не държите. Сградата ни е дадена по закона.

Тома Биков обаче не получи думата за право на отговор.

Когато гониш една медия от офиса й, застрашават ли излизането й? Разбира се. Тряцва ли да сме по-внимателни към медиите? Разбира се. Народното събрание винаги се е отнасяло към медиите като нещо много чувствително, обясни Йордан Цонев от ДПС. И напомни, че за спирането на сигнала на БНР е имало анкетна комисия в НС и е паднал шефът на радиото. Не е вярно, че НС е било индиферентно към всеки намек дори за посегателство върху медиите. Според него е имало начин да се реши въпросът и без този скандал. Още повече към медия, която има остро критично отношение към президента, допълни Цонев.

Мога да си представя какво щеше да стане, ако ставаше въпрос за една от медиите на Прокопиев. Съюзът на издателите на Прокопиев ползва държавна сграда от Министерството на икономиката. Сигурно знаете какъв е наемът там. Не това е темата, но вие вдигнахте летвата с двойния аршин, критикува Цонев.

Свободата на словото бе тотално изнасилена с появата на ГЕРБ. Вестниците бяха унищожени. Малкото журналисти с мнение - уволнявани, критикува Тошко Йорданов от ИТН.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>