ЕС предлага Ковид сертификатите да важат 9 месеца с включена бустерна доза

07.12.2021 22:46
Стела Кириакиду
Урсула фон дер Лайен

Обсъдиха валидността на Covid сертификатите в Европейския съюз - предлагат да е 9 месеца, но с включена бустерна доза.

Здравните министри на страните членки на Европейския съюз обсъдиха с каква валидност да бъдат Covid сертификатите, но не са дебатирали въвеждането на задължителна ваксинация, стана ясно след края на заседанието им в Брюксел, съобщава БНР.

"От самото начало заявихме, че решенията за задължителна ваксинация са от компетентността на страните членки", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Тя каза, че председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен е изтъкнала единствено необходимостта от дебати по темата.

Кириакиду подчерта, че 1/3 от населението в ЕС не е ваксинирано. "Трябва спешно да използваме ваксините, за да затворим имунизационната пропаст. Трябва да ваксинираме възможно най-бързо колкото се може повече европейски граждани. Трябва да защитим повече хора от сериозните последствия на вируса, както и от разпространението на новите мутации. Все още в 6 страни-членки процентът на ваксинираните е под 55 на сто. Големите групи неваксинирани в различни региони или държави поставят на риск целия ЕС", сподели притесненията си еврокомисарят здравеопазването.  

Министрите са се обединили около позицията за общ подход за продължителността на "зеления сертификат", като най-застъпено е било становището за 9 месеца с включването на подсилващата доза.

Кириакиду каза, че до края на тази година се очаква разрешение за още 4 лекарства срещу Covid-19.

Други от От страната и света

Благодатният огън ще пристигне в Русе от Румъния

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния. Това съобщи за БТА Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Общо 22 пожара са потушени през изминалото денонощие, няма загинали и пострадали

Общо 22 пожара са потушени през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Няма загинали и пострадали

Интензивен е трафикът на гранични пунктове с Румъния на изход за товарни автомобили

Интензивен е трафикът на граничните контролно-пропускателни пунктове "Кардам" и "Видин" на границата с Румъния на изход за товарни автомобили, съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция"

Цените на основните зърнени стоки се успокоиха на световните пазари в края на април

В последния ден на месец април котировките на основните зърнени стоки се успокоиха на световните зърнени пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ)

Хиляди българи избраха Гърция за Великден, около 1000 евро ще струва почивката за тричленно семейство

Около 1 милион българи тръгнаха на път за празниците. Много от сънародниците ни традиционно се отправиха към Гърция. Тази година 170 000 са избрали чужбина, за да прекарат празниците

>