През 1974 г. претендентите във Ф1 стартират наравно в последния старт

07.12.2021 14:47
Хамилтън се забива в задната част на болида на Верстапен.
Макс гледа отчаяно как Хамилтън се радва в Абу Даби.

Феновете на Формула 1 трябваше да чакат 47 години, за да видят как двамата претенденти за титлата стартират с равни точки в последното състезание за сезона. В неделя в Абу Даби ще се реши спорът между Луис Хамилтън и Макс Верстапен, като двамата са лидери с по 369,5 точки. Това стана след драматичната победа на Хамилтън в Саудитска Арабия, където взе и допълнителната точка за най-бърза обиколка. Единственото предимство на Верстапен останаха повечето победи през сезона, но Луис може да го изравни и по този показател в Абу Даби.

Ситуацията е била същата само през 1974 г., когато преди последния старт на пистата “Уоткинс Глен” в САЩ Емерсон Фитипалди с “Макларън” и Клей Регацони с “Ферари” влизат в битката с по 52 точки.
Драмата е невероятна. Карлос Рьотеман печели първа позиция на старта, а до него е Джеймс Хънт. Трети е Марио Андрети, а претендентите за титлата са едва 8-и (Фитипалди) и 9-и (Регацони) или са един до друг.

Рьотеман стартира най-добре, като зад него е Джейс Хънт, а трети се измъква бразилецът Карлос Паче, след като Андрети задавя двигателя на старта. Ники Лауда и Джоди Шектър правят всичко възможно, за да провалят състезанието на Фитипалди, за да помогнат на Регацони. Но швейцарският пилот има проблеми с болида си и не може да навакса. Влиза два пъти в бокса за нови гуми, но и това не помага. Така в един момент е на две обиколки от лидерите.

В последните обиколки Лауда и Шектър отпадат, което изкарва Фитипалди до четвъртото място, което му е предостатъчно. Взема 3 точки по тогавашната система и печели титлата.

Карлос Рьотеман печели състезанието, следван от съотборника си Паче, като така “Брабъм” записва двойна победа. Хънт остава трети.

Състезанието продължава и след фатален инцидент. Младият австриец Хелмут Кьонинг в едва второто си състезание се разбива в мантинелата още на 10-ата обиколка. Тогава се използват такива като на обикновен път. Желязото разполовява болида му и практически го обезглавява.

Зрителите в Абу Даби могат да очакват нещо подобно в неделя, ако се съди по драматичния развой на състезанието в Саудитска Арабия.
Луис Хамилтън се измъкна начело, следван от съотборника си Ботас, но
Мик Шумахер се разби. При жълт флаг всички без Верстапен спряха за смяна на гуми. Тогава стюардите спряха състезанието и нидерландецът бе първи на рестарта. Превъртя гумите и Хамилтън го изпревари. Макс обаче мина извън пистата и си върна лидерството, а Естебан Окон изскочи втори.

Тогава обаче дойде троен удар на Никита Мазепин, Джордж Ръсел и Серхио Перес и нов червен флаг. От ФИА наредиха Верстапен да върне мястото на Хамилтън. И той натепа спирачките в състезателна линия и по чудо Хамилтън не се разби в него. Така Верстапен отнесе две наказания за общо 15 секунди, но запази второто място.

От “Ред Бул” обвиниха ФИА, че има двоен аршин, когато се дъни Хамилтън. При рестарта той подходи прекалено бавно и по-добре загря гумите си. За същото бе наказан Себастиан Фетел през сезона, но сега на 7-кратния шампион му се размина, както и за нарушение на тренировките в петък.

Верстапен бе бесен и веднага напусна подиума след награждаването.
Състезанието в Абу Даби ще е историческо и заради друг факт. То ще е последното в кариерата на шефа на ФИА Жан Тод.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>