Новият канцлер на Австрия - доброволец в армията, завършил колежа на Богородица (Обзор)

07.12.2021 00:15
КАРЛ НЕХАМЕР

49-годишен бивш военен, завършил колежа на непорочната Богородица, е новият канцлер на Австрия, съобщи Ройтерс. Карл Нехамер, който досега беше вътрешен министър, положи клетва за новия си пост в понеделник пред президента Александър ван дер Белен.

Решението за назначаването му бе взето след проведена среща на консерваторите във Виена в петък. След месец на политически трусове те единодушно гласуваха и за издигането му за лидер на управляващата в страната Австрийска народна партия (АНП). Той е третият политик, заемащ поста, след оттеглянето на Себастиан Курц през октомври заради разследване на корупционни практики.

Като бивш вътрешен министър Нехамер е

известен най-вече с

воденето на строга

имиграционна политика

Обявените от самия него намерения са да поддържа тази своя политика и на канцлерския пост. Зад нея стояло желанието му да гарантира сигурност на австрийския народ. Според новия канцлер правителството трябва ясно да заяви какви са необходимите мерки, когато става въпрос за даване на убежище и миграция. Анализатори са убедени, че това са сигурни знаци, че новият лидер планира да се фокусира върху вътрешните дела на страната.

49-годишният политик е поставен и пред трудната задача да изведе Австрия от поредната вълна на COVID-19. Той подкрепя налагащите се заради вируса рестрикции и призовава австрийците да застанат заедно в борбата за здравето си, като се уповава на религията.

Нехамер разследваше терористичната атака във Виена през 2020 г., при която загинаха четирима души. Смята се, че неговото министерство е пропуснало информация за готвения атентат.

Освен това в коалиционното си управление със “Зелените” той ще се стреми да засили подкрепата към партията му и да съхрани разтърсения управленски съюз.

След общо три подадени оставки в четвъртък - Курц като лидер на АНП, неговия заместник, както и финансовия министър, Нехамер ще се заеме и с частичното назначаване на нови лица в правителството.

Карл Нехамер израства във Виена и завършва колежа “Калксбург”, известен още като университета на непорочната Богородица. Бил е доброволец в армията за 1 година, като продължава военната си служба до 1997 г., когато се уволнява като лейтенант.

По-късно новият канцлер започва да работи в Министерството на отбраната и обучава информационни служители. След това записва двугодишен курс по политическа комуникация в Дунавския университет в Кремс и придобива магистърската си степен там през 2012 г.

Жени се за своята съпартийка Катерина. Двойката има две деца. През 2020 г.

семейството е

критикувано,

след като жена му е назначена за говорител на Министерството на отбраната. Политици обаче негодуват, че вътрешната и обранителната политика на страната са оставени в ръцете на едно семейство. Поради тези разногласия Катерина започва работа в частния сектор като пиар. Свекърът на Нехамер пък е бившият водещ на телевизия ОРФ Питър Недецки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>