Разделиха по 10:4:4:3 министерства и фирми - “Терем” и ремонтите на жп линии отиват при Нинова (Обзор)

06.12.2021 22:00

ДБ бавят подписите, не приемат соцлидерката за вице

ББР, инвестициите, София Техпарк и още важни структури се вадят от “червеното” икономическо министерство и остават при мандатоносителя

“Промяната” с право на един съветник при всеки министър

БСП с бележки по документа и си отложи пленума, Петков и Василев пак на “Позитано”

“Има такъв народ” остават без вицепремиер

Военноремонтните заводи “Терем холдинг” вече няма да бъдат към Министерството на отбраната, а минават към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията. Както и държавната фирма за строителство и поддръжка на жп линиите “Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД, досега към транспортното министерство.

Закрива се “Държавна петролна компания” ЕАД

Това става ясно от първоначалния проект за коалиционното споразумение, изпратен от “Продължаваме промяната” до БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, с копие от което “24 часа” разполага.

Проектоспоразумението бе работено до последно - около полунощ в неделя срещу понеделник са нанесени последните корекции по него. А рано сутринта бъдещият премиер Кирил Петков обяви по време на срещата при президента Румен Радев, че е постигнато съгласие между партньорите в управлението по всички точки и партиите само трябва да одобрят последния вариант на коалиционното споразумение.

За вицепремиерски пост по икономика се спряга лидерката на БСП Корнелия Нинова. Самата тя не пожела вчера да коментира никакви имена на бъдещи министри с обяснението, че първо трябва да се изчистят политиките. Имената трябваше да бъдат обсъдени от Изпълнителното бюро и от Националния съвет на соцпартията във вторник, но

изненадващо заседанието на пленума беше отложено късно вечерта в понеделник

Причината - споразумението не било окончателно готово.

След срещата при президента Нинова разказа, че БСП има някои бележки, заради които се срещнали с Кирил Петков и Асен Василев. Двамата лидери на “Продължаваме промяната” бяха забелязани да влизат на “Позитано” веднага след разговора си с Румен Радев. Според наши източници червените направили някои предложения по политиките и допълнения към законодателната програма. Двама достоверни източници потвърдиха, че заедно с Корнелия Нинова са уточнили всички въпроси, които по някакъв начин са притеснявали БСП за бъдещото управление.

Днес трябва да е ясно дали вицепремиерът, излъчен от БСП, ще бъде и министър на икономиката или на социалната политика.

Оказа се обаче, че проблем със споразумението имат от “Демократична България”. В 12 без 5 те изненадали “Продължаваме промяната” с искания за промени на споразумението. Силно притеснени от тези действия на Христо Иванов и Атанас Атанасов, късно снощи Кирил Петков и Асен Василев отидоха на разговор с ДБ.

Неочаквано трите партии в “Демократична България” са влезли в сериозен сблъсък помежду си. Двамата депутати от “Зеленото движение” са настояли да получат две места - освен екоминистър и вицепремиер по климата. От друга страна, Иванов и Атанасов настояват за важни промени в коалиционното споразумение.

Запознати разказаха още, че хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов не приемали идеята Корнелия Нинова да е министър и дори да заема вицепремиерски пост.

Те били против и тя да застане начело на Народното събрание, което така и не се случи, тъй като пък соцлидерката не одобри идеята да се въведе председателство на ротационен принцип. Отказът ѝ от председателско място в НС обаче стана факт, след като “случайно” от ДСБ изтече имейл, в който се искаше одобрение от актива Нинова да оглави депутатите.

От ДБ очаквали, че след като техните лидери са направили крачка встрани, това да направят и останалите

Все още от ДБ не са взели окончателното си решение. Националният съвет на обединението ще заседава във вторник или сряда. Нагласите все пак са, че ще бъде подписано коалиционното споразумение.

Заради проблемите в последния момент и БСП отложи насроченото за вторник свикване на Националния съвет на партията.

10:4:4:3 е формулата, по която се разпределят министерствата, става ясно от проекта. Споразумението ще бъде подписано от лидера на всяка от 4-те формации на принципа на волеизявление за присъединяване към коалицията.

Четирима вицепремиери ще има в правителството, но двама от тях ще са на “Продължаваме промяната”, а “Има такъв народ” няма да има такъв пост, става ясно от споразумението. (Още за това как се разпределят министерствата между партньорите и кои са спряганите имена за тези постове виж на долу)

Заедно с премиера членовете на правителството ще са 21. Толкова много досега е имало само 2 пъти

от началото на прехода у нас - в кабинета “Луканов 1” в началото на 1990 г. и в “Борисов 2”.

Всички номинации за министри ще бъдат обсъдени с мандатоносителя - “Продължаваме промяната”, но политическата отговорност за тяхното назначаване ще се носи от съответната партия, която ги е предложила.

Заместниците ще си предлага сам всеки министър, като

изискването е да са с безупречна репутация

и доказана компетентност.

Въпреки че министрите ще определят състава на политическите си кабинети, от “Продължаваме промяната” имат право да предложат към всеки от тях да бъде назначен по един съветник.

А всички висши назначения в администрацията ще минават на одобрение от Министерския съвет, независимо кой министър ги назначава.

При разделянето на икономическото министерство на две в това за растеж и иновации минават дирекциите “Европейски фондове за конкурентоспособност”, “Икономическа политика”, “Насърчителни мерки и проекти”, Държавна агенция за научни изследвания и иновации от МС, “София Техпарк”, “Национална компания индустриални зони”, агенцията за експортно застраховане, ББР, агенцията за инвестиции и др.

Агенциите по безопасност на храните и по горите минават от Министерството на земеделието на пряко подчинение на премиера.

От земеделското министерство излиза още една агенция - “Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове”, и отива към финансовото. Пак там от МС преминава и дирекция “Централно координационно звено”, към която са еврофондовете. Така всички средства от ЕС ще са на пряко разпореждане на бъдещия финансов министър Асен Василев.

Към земеделското министерство пък отива предприятието за управление на язовирите.

Областните и зам. областните управители се назначават в съотношението

на министрите Също и шефските места в парламентарните комисии, като при тях ще се гледа да не съвпадат с ресорните министерства по партии. Всяка седмица ще има заседания на ръководствата на 4-те парламентарни групи.

Ще бъдат създадени 18 постоянно действащи експертни съвета по темите, по които се водиха и преговорите досега.

Всяка партия ще има по 3-ма души в тях, които ще се сменят в зависимост от темите, а съветите ще се събират най-малко веднъж месечно. Те ще координират взаимодействието в коалицията по политиките.

Законодателната програма ще е детайлно разписана със срокове. Най-спешните са с хоризонт до 3 месеца, сред тях е и новият закон за КПКОНПИ, така че комисията да започне да разследва.

В споразумението се разписва, че коалиционните партньори ще координират законодателната си дейност и

ще внасят съвместни проекти в НС

Законодателни предложения до Министерския съвет също подлежат на предварително съгласуване. Всяка идея по законите задължително се обсъжда предварително в рамките на ресорния експертен съвет и следва да отговаря във възможно най-голяма степен на политиките и принципите, договорени в споразумението, пише в документа.

Плановете на ПП били те да подпишат споразумения с всеки от партньорите поотделно, а не едно общо.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>