Радев “забрани” еднолична премиерска власт, ГЕРБ го обяви за 5-ия в четворната коалиция (Обзор)

06.12.2021 21:05
Първата среща на Радев вчера бе със съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
ГЕРБ бе втората политическа партия, с която президентът Румен Радев се срещна вчера на консултациите за кабинет. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

 Предупреди бъдещите управляващи да отстояват националния интерес по темата за еврочленството на РС Македония, пита БСП ще участва ли в съдебна реформа

 Осъзнаваме отговорността си този път да има правителство, отвърна Кирил Петков

Новото правителство ще е “фейслифт” на служебното, а коалицията ще е не четворна, а петорна - с президентска квота.

Така от ГЕРБ описаха бъдещото управление след срещата си при президента Румен Радев. Държавният глава започна в понеделник разговорите си с парламентарно представените сили, преди да връчи първия мандат за сформиране на правителство. Очаква се това да стане тази седмица.

Радев пък обеща на ГЕРБ, че както е бил критичен към тяхното управление, така ще сочи грешките и на бъдещото.

“Уведомихме президента, че

ще го държим

отговорен,

тъй като той

е назначил

служебния

кабинет”,

обясни зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев. Той определи правителството, което в момента се конструира с мандата на ПП, за “фейслифт” на служебното. От ГЕРБ остро възразиха на констатацията на Радев, че двата кабинета на Стефан Янев са стабилизирали държавата. Даниел Митов пак напомни, че ГЕРБ е против Бойко Рашков да остане вътрешен министър, защото опитва да възстанови “едно позабравено репресивно минало”.

Въпросът е постигнатото в последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Вие разбирате тези нови реалности и очакваме наистина конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция, която декларирахте, че ще бъдете, обърна се президентът към хората на Бойко Борисов.

“Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на членовете и симпатизантите на ГЕРБ-СДС”, отвърна му обаче шефката на депутатите от коалицията Десислава Атанасова.

Тя потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи бъдещото правителство. Но обеща, че ако то има нужда от помощ и съвет, ще го получи.

Всяка грешка ще

бъде осветявана,

ще бъде сочена, зарече се още Атанасова.

Преди ГЕРБ на “Дондуков” 2 влязоха Кирил Петков, Асен Василев и депутати от “Продължаваме промяната”.

Едно ефективно коалиционно управление може да просъществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи, посрещна ги държавният глава.

Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас, обърна се Радев към представителите на ПП.

Той увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с бъдещото управление “в рамките на компетенциите и правомощията си”.

Без да назовава пряко РС Македония, президентът предупреди Петков и Василев, че обществото очаква последователни позиции и професионални действия от страна на българската дипломация по отношение разширяването на ЕС, отстояването на правата на българските граждани, на нашата национална идентичност, история и култура.

Това, което се случи в изборната нощ - както при нас, така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните проблеми.

Правителство с

пълен мандат

и работещ

парламент,

отвърна Кирил Петков.

Той разказа на президента как е преминал процесът на преговори между 4-те партии и за готовото вече коалиционно споразумение.

На БСП пък Радев каза, че обществото очаква от партията да е силен социален вектор в новото правителство.

Той попита социалистите за позицията им за съдебната реформа. Проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен, и за мен е важно да знам до каква степен споделяте това и какво сте готови да предложите за решаването и на този проблем, каза Радев.

Проблемът в съдебната система е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат правомощията му и да се наложи съдебен контрол върху актовете му, които в момента не подлежат на такъв, да се закрият специализираните прокуратура и съд, да се промени структурата и системата на работа на КПКОНПИ. Ние сме ясни и последователни във волята си за промяна на съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие, отговори соцлидерката Корнелия Нинова.

Ние разбираме отговорността на момента, отговорността, която се очаква от нас, заяви Нинова. Положихме усилия в разговорите с партньорите, дадохме своята експертиза и воля за промени, допълни тя.

Пред медиите Нинова разказа, че с президента си говорили основно за бюджета.

Един от нашите абсолютни приоритети е

бързо да се приеме

бюджетът,

категорична бе тя. Започнали сме вече обсъждане в някои от важните части. Удовлетворени сме, че те приеха дефицитът да се повиши от 2,4%, както предлага служебното правителство, на 4%, допълни Нинова. Тя предположи, че бюджетът ще се приеме през януари поради липса на време.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>