Розмарин и мента - билките, които може да засадите на балкона и да устоят на зимния студ

06.12.2021 11:04
Розмарин
Магданоз
Мащерка
Мента СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

За всички тях е важно да има добър дренаж, за да не загният корените им

Зимата може да е разочароваща за някои градинари - има по-малко дневна светлина и времето е студено, което пък не е особено щадящо за растенията. Не е нужно обаче да скучаете. Може да си направите малка билкова градинка на балкона. Прочетете какво да включите в нея.

Розмарин

Розмаринът е многогодишно растения, което означава, че може да преодолее зимните студове. Обикновено семената му се сеят през февруари и началото на март. Билката обича слънчевите места в дома. Почвата трябва да е добре дренирана, а с поливането не бива да се прекалява.

Може да подхраните растението, но само през пролетта, при това с азотна тор. Много дълги години е наричано “морска роса” заради латинското му наименование. Ако си отглеждате розмарин вкъщи, ще имате преимущество в кухнята. Подправката подхожда на почти всякакъв вид месо и не пречи на силния вкус на чесъна, който също през зимата често присъства в менюто.

Магданоз 

Магданозът също може да оцелее зимата на балкона. Той не е толкова студочувствителна подправка. Най-добре е да поставите семената му в саксийката до средата на март. След като поникне, между растенията трябва да има няколко сантиметра разстояние, за да се разлистят.

Растението не е чувствително спрямо режима на поливане и не изисква обилно подхранване. Може да го наторите през есента. Имайте предвид, че в зимния сезон ще расте бавно, но това е нормално.

Мащерка 

Мащерката е поредната добавка към билковата градина. Няма да има проблем да вирее през зимата. Спечифичното при растението е почвата. Тя трябва да съдържа пръст и пясък в съотношение 70% към 30%. По този начин подправката се развива най-добре и расте по-бързо от обикновено. На дъното на саксията задължително поставете малко камъчета. Целта е да осигурите по-добър дренаж. Корените на мащерката са малко по-чувствителни и е хубаво да се уверите, че сте свели риска от загниването им до минимум.

В същото време не бива да оставяте растението без вода. Основната ви грижа по поливането е само докато покълне. След това мащерката не бива да се преполива. Подправката обича светлината. Ако остане на тъмно, ще расте по-бавно от обикновено.

Голям плюс на растението е, че от него се прави етерично масло, което предпазва от възпаления. Освен това то е една от най-предпочитаните съставки за чай.

Мента 

Ментата също би могла да презимува на балкона ви. Тя трябва да се остави да вирее без особени изисквания, но задължително в отделна саксия. Не търпи да дели пространството си.

При нея специфичното е, че изисква малко повече поливане и по-малко светлина. Някои видове ще имат нужда от защита от директен контакт със слънцето.

Най-вероятно ще се наложи да приберете ментата у дома в най-студените дни. Чувствителна е на значителни температурни амплитуди.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>