Залагат бомба за Ердоган, обезвреждат я минути преди негов митинг (Обзор)

05.12.2021 20:39
Ердоган говори пред митинга в Сирт. Жена му Емине го придружаваше.
Откритото взривно устройство

Взривното устройство било под кола на полицай, охраняващ събитието в подкрепа на турския президент

Бомба, предназначена да избухне на мигинг на турския президент Реджеп Ердоган, е била обезвредена в последния момент от спецслужбите, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.

Самоделното взривно устройство било заложено под автомобила на полицай от отряд за борба с безредиците, работещ в град Мардин, който трябвало да охранява митинга в Сирт.

“Там той е щял

да бъде взривен

дистанционно

и митингът да бъде провален”, разказа пред Си Ен Тюрк Хамза Даг, зам.-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Той посочи, че е започнало издирване на заговорниците, а информацията за подготвяното покушение е била забавена, за да се избегне напрежение в обществото.

Митингът бил организиран в подкрепа на президента, срещу когото в последните седмици се надига голямо недоволство заради рекордния срив на турската лира. Колега на полицая забелязал бомбата малко преди началото на речта на Ердоган. Има предположение, че целта на покушението вероятно е бил самият президент. На място веднага е изпратен отряд сапьори, които обезвредили бомбата. От нея са свалени отпечатъци, преглеждат се всички камери около къщата на полицая, под чиято кола е намерено устройството.

Сирт се намира в Югоизточна Турция и голяма част от населението е от кюрдски произход. Именно на този митинг в събота Ердоган обяви, че

се надява лирата

и инфлацията да

бъдат

стабилизирани

скоро. Той отново обеща лихвите да продължат да падат, макар според редица икономисти именно тази негова политика е в основата на свободното падане на турската валута. От началото на месеца тя изгуби 30% от стойността си спрямо долара.

“Реджеп Ердогат каза ниски лихви вчера, каза ниски лихви днес и каза ниски лихви утре. Никога няма да се откажа от това, защото лихвите са болестта, която прави богатите по-богати, а бедните - по-бедни”, обяви президентът в речта си.

Той заяви още, че в Турция няма място за терор. “Няма да позволим нито един младеж да попадне в гладната уста на терористичните групировки”, обяви Ердоган.

Горе-долу по същото време в южния средиземноморски град Мерсин лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу говори пред хиляди недоволни от икономическата политика на Реджеп Ердоган.

“Той няма нужда

да подава

оставка,

ние ще го

изпратим...

Аз ще донеса мир, демокрация, справедливост”, препращайки към изборите през 2023 г. Протестът бе излъчван в профила на лидера на турската Републиканска народна партия. Кълъчдароглу призова всички турски граждани да се обединят, включително тези, които са гласували за Ердоган в миналото. “За да спечелят всички, ще отидем до урните и ще свалим тази диктатура. Давам ви думата си”, каза той.

Според западни икономисти сега най-голямата опасност за Турция е загубилите доверие във валутата турци

да щурмуват

банките и масово

да започнат да

теглят парите си,

предрича пред “Дойче веле” финансовата експертка на “Сосиете Женерал” Фьоникс Кален. Според нея в момента страната е застрашена от хиперинфлация.

Други експерти смятат, че Ердоган няма да е в състояние още дълго да поддържа своя курс на ниски лихви, защото самата действителност ще го принуди да се откаже от него.

“Но те може и да се лъжат”, коментира “Ди Велт” и пояснява, че в момента президентът залага на съвсем нова реторика. Напоследък Ердоган обяснява, че нямало връщане назад, защото Турция е достигнала точка на развитие, от която нататък можело да се пробие дяволският кръг на инфлацията.

Ердоган напълно е изгубил реалистична представа за тегобите, на които са изложени турците в ежедневието си, коментира по-нататък германското издание и прави многозначително сравнение между днешната ситуация и събитията отпреди 20 години: “И тогава Турция се намираше в дълбока икономическа криза, а един фалирал продавач на цветя хвърли празната си каса в краката на тогавашния премиер Бюлент Еджевит.

Последваха масови протести и Еджевит загуби следващите избори. Избори, които Ердоган спечели убедително. През 2023 г. самият той смята отново да се кандидатира.”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>