Макрон помага за решаването на кризата между Саудитска Арабия и Ливан

04.12.2021 19:17
Макрон е кртикуван заради пътуването до Саудитска Арабия

Френският президент Еманюел Макрон и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са се обадили заедно по телефона на ливанския премиер Наджиб Микати, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Саудитска Арабия и Франция искат да работят за възстановяване на връзките между Рияд и Бейрут, подчерта Макрон в Джеда. "Нашето желание е ливанското правителство да може да работи нормално и да проведе полезни реформи", добави той, като уточни, че утре ще се обади на ливанския президент Мишел Аун.

Тежката дипломатическа криза между Ливан и Саудитска Арабия беше предизвикана от изявление на ливанския ексминистър на информацията Жорж Кордахи. В резултат Саудитска Арабия експулсира ливанския посланик, отзова своя посланик и забрани вноса от Ливан.

Очакваше се в личните разговори да бъдат споменати притесненията около иранската ядрена програма, множеството кризи в Ливан и продължаващата война в Йемен, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано днес Макрон заяви, че ще повдигне пред престолонаследника и въпроса за Ливан, особено необходимостта от подкрепа за страната, изпаднала в политическа безизходица и преминаваща от една криза към друга. Освен това френският президент добави пред медии в Катар, че Франция и някои европейски страни обмислят да отворят съвместна дипломатическа мисия в Афганистан. Той обаче подчерта, че това не означава признаване на талибанските управници на страната.

Макрон и принц Мохамед се срещнаха в град Джеда на Червено море, където кралството посреща първото си състезание от Формула 1 и поп концерт на Джъстин Бийбър, въпреки отправените от правозащитници призиви за бойкот. Това е нов опит на младия престолонаследник да демонстрира социалните реформи, които въведе и с които е известен. В същото време обаче той ръководи и репресии срещу критици и правозащитници, довели до убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция през 2018 г., операция, която опетни репутацията на принц Мохамед бин Салман в чужбина.

43-годишният Макрон винаги е поддържал каналите за комуникация със саудитския престолонаследник отворени, дори и в моменти на международен скандал. Смята се, че намесата на френския президент е била ключова, за да се позволи на тогавашния ливански премиер Саад Харири да напусне Саудитска Арабия, след като подаде оставка по време на посещение в столицата Рияд. Сега се очаква Макрон отново да говори за Ливан, който страда от безпрецедентна икономическа криза и е подложен на икономически и дипломатически натиск от страните от Залива, предимно Саудитска Арабия, поради недоволството им от влиянието на подкрепяната от Иран група Хизбула в ливанската политика.

Днес в Джеда Еърбъс е подписал договор за доставката на 26 хеликоптера за граждански цели на саудитското предприятие "The Helicopter Company", създадено през 2019 г. от саудитския Фонд за публични инвестиции, като част от икономическата диверсификация на страната. То има за цел да отговори на "нарастващото търсене на луксозен туризъм и въздушен транспорт".

Френското предприятие "Веолия" от своя страна обяви, че е спечелило 7-годишен договор за управление на доставките на питейна вода и вода за миене в саудитската столица Рияд и 22 съседни района. Договорът е на стойност 82,6 милиона евро.

Освен това компанията "Веолия" е подписала споразумение за стратегическо партньорство със саудитското министерство на инвестициите, за подобряване на работата на водния сектор в цялата страна. Френската фирма става и ексклузивен партньор на саудитския гигант "Арамко" по преработката на отпадъци.

Други от От страната и света

С 100-метров козунак празнуват Великден в центъра на Враца

На централния площад във Враца хората празнуват с 100-метров козунак. "Прави се с любов, много труд, брашно, мляко, яйца и мазнина", посочи технологът Кристиян Ангелов

Кметът Васил Терзиев: Възкресение е време за надежда и вяра

На този светъл празник се обръщаме към уроците на Христос за смирение и обич към ближния, за разбирателство с най-близките ни хора и между нас като общност

Гръцки крави унищожават реколтата в наше гранично село

Гръцки крави ежедневно унищожават реколтата в кирковското село Тихомир, съобщи кметът му Албена Генчева. Селото се намира съвсем близо до границата с Гърция. "Не ги спират огради и кучета

На живо: Празнично богослужение за Великден

В митрополитския храм "Св. Неделя" в София се отслужва празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово. На празнична литургия, по традиция

Как в Пловдив спасиха от багери безценни мозайки от IV век с образа на богинята Ирини (Снимки)

Те са красили приемната и залата за пиршества в богатия дом на виден гражданин на Филипопол По-късно жилището се превръща в резиденция на епископа Да си представим

>