Още по-голям наплив към Одрин, почти всеки търговец говори български

04.12.2021 14:40
В хранителните вериги на Одрин опашките пред касите бяха предимно от българи. Снимка: Радко Паунов

Над 1 млн. българи са посетили турския град за покупки

Сигурно няма друг град в Турция, в който да се говори толкова много на български език, както в пограничния Одрин, особено в петъчните дни.

Масово местните търговци знаят български и гръцки, тъй като разчитат на клиенти от съседните държави.

След обширния репортаж на "24 часа" отпреди седмица, който стигна рекордни четения и беше преписан от много сайтове, масово български национални медии тръгнаха по стъпките ни, за да преразказват това, което нашият екип видя в Одрин. 

На пазара Улус хиляди стоки се продават на открити щандове, предава днес БТА.

Обезценяването на турската лира (1 лв. е равен на 7,90 турски лири) е фактор, който привлича като магнит клиентите. Българска реч залива пазара, ресторантите, кафенетата, улиците, отбелязват и местните жители.

За да улеснят алъш-вериша (търговията) с българските граждани, одринските търговци /на турски еснафи-б.а/ се записват масово в курсовете за изучаване на български език, които са открити в градския "Обществен образователен център".

Към момента имаме 88 курсисти по български език. Други 118 души са подали молби за изучаване на български език. За да задоволим желанията, предстои да открием нови групи курсове по български език, понеже има много желаещи, разказа директорът Шереф Уз.

Мнозинството от курсистите в Одрин казват, че желанието им да изучават български е за да може свободно да разговарят с туристите.

"Освен, че българите са най-добрите ни клиенти, ние гледаме на тях и като на добри комшии и приятели. Много от тях например знаят турски език, защо ние да не научим българския. Доволен съм, че имам тази възможност, имам клиенти от различни градове на България, те идват при нас, ние отиваме през ваканциите при тях", казва Орхан Мюфтюоглу, собственик на магазин за конфекция, който в петък продава на щанд в пазара Улус.

По данни на кмета на Одрин Реджеп Гюркан над 1 млн. български граждани са посетили Одрин от началото на годината до месец октомври.

Около коледните и новогодишните празници в Одрин също очакват много клиенти от България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>