Да отпуснем душите, рекоха пловдивски студенти и поеха към вили и хижи

06.12.2021 18:15 Румен Златански Радосвета Бочукова

- Малките компании са трендът за този 8-ми декември 

- Тези, дето ще отидат на заведение, оставят 50-80 лева за вечеря

- Бъдещи медици от Пловдив ще изкарат празника в Букурещ

Компанията на Христо Козарев от Аграрния университет в Пловдив е резервирала къща за 20 души в родопското село Борино. 

Събрали предварително пари, съставили меню, което сами ще си приготвят на празника. Излязло им по около 100 - 150 лева на човек с транспорта. "Ще хапнем, ще пийнем, ще попеем и потанцуваме на чист въздух", обясни Козарев.

Компанията на Христо не е единствена, избрала този вариант за посрещане на 8 декември. Много техни колеги са решили да се съберат на малки групи в къщи за гости. Резервациите вече са направени. Други пък ще се отдадат на веселба в пловдивски клубове и заведения.

"Новите здравни мерки промениха живота на всички, затворихме се по домовете си на онлайн обучение и както изглежда това ще продължи цялата учебна година. Трябва да използваме всички възможности да се веселим", категорични са бъдещи юристи от Пловдивския университет.

„Масови събирания не. Повечето колеги се организираме на малки групи с не повече от 10-12 души - предимно по вили и къщи за гости. Не са малко и тези, които ще бъдат в домашна обстановка",  обясни Виктория Палигорова, председател на Студентския съвет в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Доста от колегите й вече били ваксинирани и имали зелени сертификати, други били преболедували. За да не изтърват купона - трети били готови да си направят временни антигени тестове.

Тези, които са избрали пловдивските заведения, са отделили по 50-80 лева за вечеря. „Всеки харчи според джоба си. Имала съм празници с 1000 лева и други с по 200“, казва Виктория, потвърждавайки старата българска максима, че човек знае 2 и 200.

Някои от колегите й още преди месец запазили хотели в Златоград за няколко дни – от 7 до 9 декември или от 8 до 10-ти. „Важното е да отпуснем душите. С някои не сме се виждали със седмици и месеци, заради това онлайн обучение“, допълват студенти.

В Пампорово, където преди години се събираха по над 2000 да празнуват, сега дори не са планирали музикална програма. „Имаме резервации от малки компании по хотелите. Тази година ще посрещнем едва 1/3 от обичайните посетители за 8 декември“, коментира пред „24 часа“ Татяна Маринова от отдел „Маркетинг“ в зимния курорт. В курорта правят 25% отстъпка за студенти, а нощувката със закуска излиза около 200 - 230 лева.

Подобно на колегите си от Пловдивския университет и студентите от УХТ ( Университета по хранителни технологии) ще празнуват в хижи, вили и къщи за гости.

"В ресторантите налагат ограничения за броя на присъстващи, изискват и зелени сертификати. В къщите за гости е по-спокойно и не толкова строго", коментира третокурсникът Мануел Момчилов. Лично той ще посреща празника в хижа край Хисаря с компания от 30 души.
"Събираме се приятели и така е по-весело. И за бюджета е по-добре на хижа. Предварително събираме пари, разбираме се какво да пазарим според предпочитанията на всеки. Така на практика нямаме ограничения", обясни Мануел.
Дори и след ограниченията заради ковида младежите са намерили начини да си изкарат празника весело и приятно.
"Преди пандемията имаше купони с много хора в големите курорти, хотели и ресторанти. Сега с оглед на ситуацията празнуването е по-различно, но успяваме да си го направим весело и приятно и спомените остават", добави още Мануел. Студентите от УХТ и през тази година ще подкрепят и традиционната кампания "Празнувай отговорно". Те призовават колегите си да не сядат зад волана, ако са прекалили с алкохола, при никакви обстоятелства.
" Нека от 8 декември ни останат само приятни спомени", апелира Мануел.
Част от студентите в Медицинския университет ще тръгнат към Банско и Боровец, разказа Ерай Шакир - председател на Студентския съвет .
Той и още 17 негови колеги ще посрещнат 8 празника в Букурещ.
"В румънската столица участваме в международна медицинска конференция от 7 до 12 декември, на която ще изнесем научни доклади. Там ще си направим купона, като смятаме да поканим и колегите от другите страни да се включат", обясни четвъртокурсникът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>