Не д-р Дечо Дечев, а негов съименник е доставял тестове за училищата

02.12.2021 22:00
Дечо Дечев
Част от решението на Софийския градски съд

Адашът има и син с име, съвпадащо с това на сина на директора на болница “Св. Иван Рилски”

Уважаваният д-р Дечо Дечев се свърза с “24 часа” вчера, за да обяви своята позиция по казуса с доставката на щадящи тестове за учениците и дали свързана с него фирма е печелила поръчки от здравното министерство.

“24 часа” онзиден го търси многократно и освен неотговорени позвънявания има и неотговорени текстови съобщения. В крайна сметка вчера се получи и позицията на д-р Дечо Дечев, след като преди дни се разбра, че фирмата “Ридаком” е спечелили три поръчки за доставка на безплатните за ученици тестове, които са на стойност 819 680 лв. Оказа се, че в управата на фирмата е Дечо Петров Дечев, но това не е директорът на болница “Иван Рилски” и бивш шеф на здравната каса, а различен човек със същите имена.

Той има друго ЕГН и е с пет години по-възрастен от уважавания шеф на болницата

Тук се появява и друго съвпадение - и двамата имат синове с едно и също име - Александър Дечев, а наследникът на бизнесмена е собственик на “Ридаком”.

Неприятното съвпадение на имената идва от документи в Търговския регистър. Там във фирменото дело на компанията “ВИД трейд груп” в протокол от заседание на Съвета на директорите от 10 юни 2013 г. като негов член е посочен и Дечо Дечев, като ЕГН-то му съвпада с това на д-р Дечев.

На въпросното заседание се решава да се свика общо събрание на акционерите, да се приеме финансовият отчет за 2012 г., гласуват се и други решения.

А в доклад за дейността през 2012 г. на “ВИД трейд груп”, публикуван в Търговския регистър и съпътстващ финансовия отчет, е посочена и информация за това дали членовете на Съвета на директорите имат участия в други търговски дружества. В този доклад е посочено, че Дечо Дечев притежава 100% от “Ридаком” ЕООД. В регистрацията на въпросната фирма действително присъства Дечо Дечев, но с ЕГН, което е различно от това на д-р Дечо Дечев.

В сряда “24 часа” потърси “Ридаком” и се свърза с неин служител, който обеща до редакционното приключване на броя да отговори на въпросите ни. Това не се случи.

Съвпадението на имената за втори път обвърза д-р Дечо Дечев с “Ридаком”. През 2016 г. вестник “Труд” публикува статия “С фалшиво ЕГН болничен шеф точел държавни пари”. Тогава д-р Дечев завежда дело за обезщетение за неимуществени вреди, причинени от изрази в публикувана статия. На 2 февруари 2018 г. печели делото в Софийския градски съд.

“Действително, в статията са цитирани данни и обстоятелства, които са вписани в публични регистри – Търговския регистър и Агенцията по обществени поръчки. Това обаче не е достатъчно, за да се направи извод, че е налице добросъвестна журналистическа проверка, още повече че в статията изрично е посочено, че е налице съвпадение на имената на ищеца и управителя на търговско дружество “Р.” ЕООД, но е установена разлика в основния индивидуализиращ белег на физическите лица – ЕГН. Добросъвестността в този случай безспорно изисква да се направи допълнителна проверка преди публикуване на статията за установяване на обстоятелството дали е налице грешка при посочване на ЕГН на управителя на търговското дружество, или се касае за две различни лица. По делото не се установи авторът на статията да е потърсил информация от засегнатото лице, от управителя на търговското дружество или от друг източник с оглед установяване на действителното фактическо положение”, пише в мотивите на магистратите.

“Ридаком” е водещ доставчик в сферата на лабораторните изпитвания, биологическите, химическите и медикобиологичните науки. Те доставят лабораторни тестове и реагенти, хранителни среди и добавки, готови китове, лабораторна апаратура и консумативи, цялостно проектиране, оборудване и въвеждане в експлоатация на специализирани лаборатории.

Д-р Дечо Дечев е директор на столичната УМБАЛ “Свети Иван Рилски” и е бивш шеф на Националната здравноосигурителна каса. Той

успява да вдигне на крака лечебното заведение и го стабилизира финансово

Въпреки това той бе отстранен за кратко от директорския пост със заповед на здравния министър в кабинета “Борисов 2” д-р Петър Москов. По-късно служебният ресорен министър проф. Илко Семерджиев го върна на поста.

Д-р Дечев е завършил Медицинска академия - София, със специалност “Оториноларингология”. Преминал е обучителни курсове по “Основи на болничното лечение”, “Анализ, прогнозиране и управление на болничния капацитет”, “Болнични информационни системи”, “Здравна политика и обществени комуникации” и др. Работил е като оториноларинголог в Общинска болница - Ихтиман, Окръжна болница - София, и МВР болница. Бил е търговски представител на различни фармацевтични фирми. Бил е началник - отдел “Лекарствена политика” в Министерство на здравеопазването. По-късно е работил като директор “Вътрешен пазар” в “Балканфарма”. Бил е зам.-директор във фармацевтична компания.

От “24 часа” още веднъж - извинение на д-р Дечо Дечев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>