Кацаров: Всички на училище от понеделник само с един тест. МОН отговори: Пак липсват 150 хил. (Обзор)

02.12.2021 21:45 Константина Костова
Здравният министър Стойчо Кацаров в Националната кардиологична болница
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
Тестване на ученик от типа плюене в пликче

Николай Денков настоявал от дни да се учи присъствено, но се усетил сам в тази борба

Учениците от първи до дванадесети клас се връщат в училище от понеделник. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в четвъртък след продължили повече от седмица спорове с образователното министерство кога ще успее да достави нужните тестове, за да учат присъствено и големите класове.

При завръщането, след 5-седмичен локдаун, учениците ще се тестват вече само веднъж седмично, а не два пъти, както досега правят тези от 1-и до 4-и клас. Според Кацаров еднократното тестване

ще повиши леко риска,

но не представлявало сериозна опасност за ситуацията. За учителите оставало тестването 2 пъти на седмица.

И при новите условия обаче закупените и доставени от Кацаров щадящи тестове не стигат, за да се завърнат всички в училище, контрираха обаче от образователното министерство.

“МОН има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, за да върне всички ученици в клас от понеделник, 6 декември 2021 г., дори ако ги тества само веднъж в седмицата”, казаха от ведомството на Николай Денков. Така те опровергаха твърдения на здравното министерство, че тестовете, с които разполага образованието, ще стигнат за две седмици.

Според Николай Денков

МОН е получило 2-3 пъти по-малко тестове от очакваните

и затова такива има само за най-малките ученици.

Очаквайки решението, в което всички ученици другата седмица се връщат, от МОН вече разпределили около 200 хил. теста. По оценка на здравните власти пък договорените тестове ще стигнат поне до средата на януари.

Образователният министър многократно е настоявал да се въведе еднократното тестване, за да учат всички присъствено, разказа вчера Денков пред Би Ти Ви. Не усетил обаче подкрепа.

“През последните 10 дни се почувствах самичък в опита си да върна учениците в клас. Настоявах това да се случи по най-бързия начин”, каза той. Грешката му била, че се е предоверил в обещанията за достатъчно тестове.

“По едно време се почувствах като в капан. От една страна, има заповед, че трябва да има тестове, от друга страна - няма тестове, а от трета - защо децата не са в училище”, каза още Николай Денков.

По този повод Стойчо Кацаров задочно му напомни тезата си, че здравното министерство не е задължено да купува тестове за училищата, а само помага на МОН.

Въпреки намека на образователния министър, че комуникацията на двете институции е затруднена, Кацаров отхвърли подозренията. “В непрекъсната връзка сме с министерството на образованието. Нямаме затруднена комуникация с тях”, заяви Кацаров.

“Това, което за мен е проблем, е, че когато заседава експертният съвет при министър Кацаров, ние не участваме в тези обсъждания”, обясни още Денков. Дори му било разяснено, че такава била традицията и от години решенията за образователната система се вземали без техен представител.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>