Нинова не иска ротация, “Промяната” дава шеф на НС (Обзор)

02.12.2021 22:45
Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви вчера, че няма да е председател на Народното събрание на ротационен принцип.
Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с френския си колега Еманюел Макрон.
СИЛВИ КИРИЛОВ

Дори и председателят да е един, заместниците му ще трябва да се сменят, защото на трибуната няма място за седмината накуп

Председателят на 47-ото народно събрание ще бъде от “Продължаваме промяната”.

Това стана ясно снощи - ден преди старта на новия парламент, след поредното напрежение между партньорите в бъдещата коалиция.

Причината е, че соцлидерката Корнелия Нинова не приемала да е начело на парламента на ротационен принцип.

Късно в сряда се разбра, че е договорено представители и на 4-те партии - “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, да имат шеф на Народното събрание на ротационен принцип с 1-годишен мандат.

Практика, която е наложена и в Европейския парламент, и в израелския Кнесет.

В извънредно изявление пред медиите в четвъртък обаче Корнелия Нинова обяви, че няма договорка и решение парламентарният шеф да се избира на ротационен принцип. Това категорично не отговаря на истината - нито че ще се избира така, нито че аз ще съм първият председател на НС на база ротационен принцип. Такава договорка нямаме, най-малкото щях да знам за това, отсече лидерката на БСП.

Запознати разкриха, че всъщност постът първоначално е бил обещан на Нинова, но след това бъдещите ѝ партньори решили все пак да е на ротационен принцип, а

на “Позитано” 20 научили от изтеклото в медиите писмо до членовете на ръководството на ДБ.

Пазарлъкът за първия пост в държавата, както и за другите шефски места в парламента - на комисии, върви паралелно с този за министерските кресла. Към него имаха апетити и от “Има такъв народ”, които настояваха председател на НС да е отново Ива Митева, оглавявала двата провалени парламента - 45-ия и 46-ия. Запознати обаче разкриха, че впоследствие Слави Трифонов се е отказал, защото разбрал, че Митева си прави свои договорки с “Продължаваме промяната”.

Кандидат за председател имаха и от “Демократична България” - Атанас Атанасов.

В хода на разговорите именно между ДБ и ПП се стигнало до решението за ротационно председателство. Това обаче не се харесало на Нинова и предизвикало вчерашното ѝ изявление, възприето от мнозина като опит да се извият ръцете на “Продължаваме промяната”.

За да бъдат предотвратени всички следващи спорове между бъдещите партньори, от ПП решили те да излъчат шеф на Народното събрание.

Със сигурност на ротационен принцип обаче на трибуната ще седят зам.-председателите на парламента. Причината е, че групите вече са 7 на брой, като всяка от тях има право да излъчи свой представител в ръководството на НС. А местата на председателската трибуна са само 5.

Така се очаква зам.-шефовете на НС да се сменят на определен период в зависимост от това какво се договорят партиите. Това обаче не означава, че всеки от тях няма да има свой кабинет, тъй като помещенията в голямата бяла сграда вече са разпределени и стигат за всички.

Подобна практика на ротация имаше

и в 40-ото НС, когато отново влязоха 7 политически сили. Зам.-председателите им се сменяха на трибуната на всеки 6 месеца.

 

Радев задава посоката на 47-ото събрание

l Ден преди старта президентът разговаря с Макрон в Страсбург

l Депутатските кюфтета остават в историята – гурме меню посреща новите

С обръщение към нацията на президента Румен Радев ще стартира новото 47-о народно събрание днес. То ще бъде открито от доайена, който този мандат е д-р Силви Кирилов от “Има такъв народ”, след което депутатите ще положат клетва.

След провала на 45-ото НС, работило само 9 дни, Радев пропусна първата реч при старта на 46-ото, чийто живот също продължи малко - около 55 дни. Сега обаче, когато партиите на промяната ще имат мнозинство в новия състав, се очаква президентът да каже какви са очакванията му от депутатите и партиите, които водят преговори за съставяне на коалиционно правителство.

Ден преди старта на парламента пък Румен Радев бе в Страсбург за възпоменателната церемония в памет на Валери Жискар д`Естен. Той разговаря с френския президент Еманюел Макрон за двустранните отношения, присъединяването на България към Шенген, както и европейската перспектива пред РС Македония.

По същото време вчера някои от парламентарните групи се събраха на своите първи заседания. От “Продължаваме промяната” влизат почти изцяло новобранци в НС. Единственият с парламентарен опит е лидерът на ВОЛТ и мандатоносител Настимир Ананиев. За първи път зад депутатските банки ще седнат и депутатите на “Възраждане”. Те тепърва ще разузнават бялата сграда на площад “Народно събрание”.

Това ще е най-младият парламент досега - 40 години е средната възраст на новите депутати. Най-младият е едва 23-годишен - студентът медик от “Продължаваме промяната” Милко Пенев, който влиза от Бургас.

Заедно с него 11 ще са депутатите под и на 30 години в този мандат. Седем от тях са в групата на ПП, двама от ДПС и 1 от “Възраждане” - 26-годишната шампионка по шах Цвета Галунова, която влиза от Велико Търново.

Изключително подновен и откъм професии ще е този парламент. Влизат двама специалисти по криптовалута - Велико Минков и Йордан Маджуров от ПП, има поне дузина други професионалисти от IT сектора, както и специалистка по управление на киберриска с магистратура от Харвард - Александра Милчева.

По професия най-много са юристите - 38, следват ги икономистите - 31.

Двама са ветераните по парламентарен стаж - д-р Хасан Адемов и Рамадан Аталай от ДПС, които започват своя 10-и депутатски мандат. (Интервю с д-р Адемов виж на 14-а и 15-а стр.)

Основно почистена и освежена ще посрещне сградата новите депутати. Ремонти не са правени, защото козметични имаше преди старта на предишното НС, просъществувало по-малко от 2 месеца. Тогава бяха сменени и около 300 от крушките на огромния полилей в пленарната зала.

Ново меню обаче ще посрещне депутатите в първия им работен ден. Прословутите кюфтета остават в историята, а рецептите вече са гурме. Причината е, че кухнята на Народното събрание има нов шеф. Така цариградските кюфтенца ще са с пюре от карфиол, ще има свински стир фрай със задушен ориз, пиле “Рокфор” с кисели краставички, яхния от червена леща с босилек, зеленчукови кюфтенца с млечен сос, а за десерт - орехова торта с мед и маскарпоне.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>