В сделката с екотранспорта на Варна се появи политик от ВМРО, Цацаров я прати в прокуратурата

02.12.2021 20:45 Надежда Алексиева
Ина Владимирова
Сотир Цацаров

Разследват чиновници, определили печеливш консорциум, който да достави

40 автобуса на ток за 38 млн. лева без ДДС

Решенията вземаше комисията, аз само подписах

7 нейни протокола, казва Злати Златев, шеф на общинското дружество “Градски транспорт”

Фирма на кандида-депутатката от ВМРО Ина Владимирова е била част от консорциума, спечелил обществена поръчка за доставка на екоавтобуси за община Варна, показа проверка на “24 часа”.

Морската столица очаква да получи общо 60 автобуса на ток на стойност 85 милиона лева с ДДС.

Сделката е спечелена от два консорциума - единият е “Еко Транспорт Варна”. В него участват ”Еко Бранд” ЕООД, регистрирана в София, и “Чайна моторс ЛТД” от Израел. Другият печеливш е консорциумът Джи Ди Ей, в който са българската “Авто Инженеринг Холдинг Груп” и китайската “Сямън Голдън Драган Бус ЛТД”.

Обект на проверката вероятно е само "Еко Транспорт Варна”, срещу която има обжалване в Комисията за защита на конкуренцията от “Българска автомобилна индустрия”, свързвана с Гриша Ганчев.

След сигнали, че сделката е била подготвена за точно опреден участник, КПКОНПИ, или както е краткото ѝ име - антикорупционната комисия, влезе в общината на проверка. В сряда от официално съобщение става ясно, че материалите вече са изпратени в прокуратурата заради данни за корупционно поведение на лица от общината, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от институцията, ръководена от Сотир Цацаров. В разследването са се включили и антимафиотите от ГДБОП.

КПКОНПИ описва своите действия във Варна в следната хронология - снети са били обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител, от управителите на фирми, които са загубили поръчката, от кмета на общината.

Така единственото име, което комисията на Цацаров посочва, е Иван Портних. До късно снощи кметът не бе открит за коментар, не бе разпространена и позиция на общината по повод проверките.

Проверка на “24 часа” показа, че в консорциума “Еко Транспорт Варна” участва политик, макар и публично неизвестен. Става дума за Ина Владимирова, която е собственик на “Еко Бранд”. Тя е била през априлските избори на неизбираемото 10-о място в листата за 24 МИР в София на ВМРО.

Този консорциум е избран за доставчик на 40 електроавтобуса от типа соло на 9 септември с решение на общинското дружество “Градски транспорт” ЕАД.

Владимирова е собственик на “Еко Бранд” от 2019 г. и година по-късно фирмата подава документи за внушителния търг във Варна. Управител е Георги Александров, който е и лицето за контакти в консорциума. В регистъра на обществените поръчки няма следа “Еко Бранд” да е участвала, печелила или обжалвала друга обществена поръчка. Последният публикуват счетоводен отчет показва загуба от 22 хил. лв.

Вторият консорциум, спечелил поръчката, е “Джи Ди Ей”, в който влизат “Авто Инженеринг Холдинг Груп” и китайската “Сямън Голдън Драган Бус ЛТД”, които трябва да доставят други 20 съчленени автобуса за 29,2 млн. без ДДС. Българската компания с различни партньори е участвала в обществени поръчки в Бургас и Враца.

Разследваната поръчка е по проект “Екологично чист транспорт за Варна”, финансиран с пари от оперативна програма “Околна среда”.

Преди 3 седмици служители на Дирекция “Противодействие на корупцията” в КПКОНПИ започнаха проверката във Варна. Извикан за обяснения е бил и изпълнителният директор на общинското дружество “Градски транспорт” ЕАД и негови служители.

“Всички решения се взимаха от сформираната комисия по поръчката, аз само ги подписвах. Окончателното решение за спечелилия беше представено в 7 протокола, които подписах. Не съм участвал във вземането на самите решения”, заяви за “24 часа” Злати Златев.

Материалите по проверката на КПКОНПИ ще бъдат разпределени на Специализираната прокуратура, защото става дума за корупционно поведение на лица, които заемат висши публични длъжности, научи “24 часа”. Според КПКОНПИ това се е случило при определяне на състава на екипа, който ще управлява проекта, финансиран с пари от Брюксел. Освен това проверката на КПКОНПИ е установила натиск над член на комисията по избор на даден изпълнител в полза на конкретна фирма. Заради това останалите кандидати не са били оценявани обективно и е допуснат само един от тях.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>