BG правителство преди Европейския съвет на 16-и няма да има

01.12.2021 22:58
Президентът Румен Радев и македонският премиер Зоран Заев поддържат диалог, но още няма смекчаване на позицията от София за присъединяването на РС Македония. СНИМКА: ПРЕССЕКРЕТАРИАТ НА ПРЕЗИДЕНТА

Теоретично е възможно да се гласува на 15.ХII., но е много малко вероятно

Изборът на новото българско правителство може да се окаже изненадващо обвързан с предстоящото заседание на Европейския съвет на 16 и 17 декември. В дневния ред на последната за тази година среща на европейските лидери се очаква да е и

въпросът за старта на преговорите за

присъединяването на Република Северна Македония

към ЕС, който към момента е блокиран от България. Властите в Скопие неведнъж изразиха надежда, че натискът от Брюксел към София най-накрая ще даде резултат.

Българско правителство няма да има преди тази дата, дори и да има постигнато съгласие за имената на бъдещите министри между коалиционните партньори “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, разкриха обаче запознати.

Процедурата предвижда първо президентът да проведе консултации с всички парламентарни сили. При 7 на брой партии в новото НС това ще отнеме поне 2 дни. Така възможно най-ранната дата, на която Радев може да връчи първия мандат, е 8 декември. След това започва да тече 7-дневен срок, в който “Продължаваме промяната” да излъчи своя кандидат. Това значи, че на 15 декември ново правителство може да бъде гласувано и новият премиер да участва в съвета, но без да има време да се подготви за срещите с европейските си колеги и без да е запознат в подробности с позициите на страната ни.

Според запознати обаче изборът на правителство може и да се протака с тактическа цел - ако на заседанието в Брюксел страната ни е представена не от новия премиер, а от президента Румен Радев, няма да има очаквания за ясна българска позиция.

Да няма отстъп от българския интерес по темата за преговорите за членство на РС Македония в ЕС, настояха от БСП и поставиха това като едната от

двете си червени линии в преговорите

по програмата на следващото правителство.

Останалите партии се обединиха около това искане. От ДБ смятат, че отблокирането на диалога със западната ни съседка може да премине през ревизия на учебниците, изучаване на литературата на двете общности и реабилитация на репресираните от югославския режим и изплащане на компенсации за тези групи.

Водещият преговорите от страна на “Продължаваме промяната” Даниел Лорер, чието име се спряга за външен министър, обобщи миналата събота: Важно е да запазим добронамерения тон и всички досегашни елементи от преговорната позиция на България с РСМ, да има директна авиолиния между София и Скопие, изграждане на коридор 8, общ културен календар, адаптация на учебниците, за да може езикът на омразата да изчезне, интеграцията на РСМ в ЕС с помощта на техническата експертиза на България, историческата комисия да продължи своята работа.

Преди два дни Радев и македонският премиер Зоран Заев, който се очаква да подаде оставка скоро, са обсъдили темата в телефонен разговор по инициатива на премиера на РСМ. Двамата са обсъдили въпроси като намирането на решение чрез

диалог на високо ниво

и правата на самоопределящите се като българи в РС Македония, съобщи прессекретариатът на българския държавен глава. За Радев правата на българите станаха основен стълб на диалога за решаване на двустранния спор. Скопие твърди, че е възможен пробив още тази година.

Темата бе поставена от Радев и в началото на октомври, когато той представлява България на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Словения. Тогава двамата със Заев имаха лична среща и с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи, както и с председателите на ЕК и Евросъвета Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. А Радев бе категоричен, че “ключът към съгласието на България за начало на преговори на РС Македония за членство в ЕС не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 г.”. Президентът предупреди, че е загуба на време РСМ да чака смяна на правителството в България.

Радев изброи и част от българските условия:

1. Македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на РСМ.

2. Това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати.

3. Така, както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България.

Радев обяви още, че очаква от премиера на РСМ Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения, които да включват “скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България” и “да отворят най-сетне перспективата на нашите братя към европейско членство”. Натискът върху България продължава да е силен. Във вторник Радев е разговарял със своя австрийски колега Александер ван дер Белен. От прессъобщението за разговора става ясно, че във фокуса му е била РС Македония. Радев подчертал позицията на страната ни, че продуктивният двустранен диалог между София и Скопие е незаменим инструмент за преодоляване на спорните въпроси.

На срещата на 16 и 17 декември членките на ЕС ще са представени на най-високо ниво - президент или премиер. По правило окончателният дневен ред също се публикува най-рано седмица преди деня на заседанието.

От предварителната програма става ясно обаче, че на срещата ще се обсъжда още COVID кризата. От няколко дни текат разговори дали лидерите да не се съберат на спешно заседание заради варианта омикрон. Впоследствие ЕС реши засега да няма такава среща, а 27-те министри на здравеопазването да направят оценка на ситуацията следващия вторник.

Сред другите теми, с които ще се занимават, са енергията и отбраната. В сряда ЕК предложи Полша, Латвия и Литва временно да не спазват стриктно правилата на ЕС за миграцията. Сега това трябва да се приеме и от Съвета на ЕС.

Повече подробности за темите, които ще се обсъждат на съвета, обикновено дава писмото, с което традиционно председателят Шарл Мишел кани лидерите в Брюксел. То обаче се публикува чедва ден-два преди срещата на върха.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>