Паднаха надеждите за по-евтин газ – за декември скочи с 9,9% и е над 100 лв. (Обзор)

01.12.2021 21:14 Марияна Бойкова
Още по време на откритото заседание за цената на газа, която ще е в сила през декември, шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че ще има по-голямо поскъпване от заявеното.

Шефът на КЕВР: Ще намалим поскъпването на ток и парно до възможния минимум

Декември започва с високи цени на газ и ток. 102,33 лв. за мегаватчас струва газа от началото на месеца. реши КЕВР. Спрямо ноември поскъпването е 9,8%.

Така след лекото успокояване през ноември трендът пак е нагоре. По данни на “Булгаргаз” цената, която дружеството предлага за българския пазар, все пак остава с около 35% по-ниска от европейските газови хъбове. По този начин за българските потребители се осигурява значително ценово предимство.

Източници от КЕВР коментираха, че “Булгаргаз” балансира с природен газ, който компанията е складирала в хранилището при по-поносими цени.

Както “24 часа” многократно писа, цената на газа на регулирания пазар в България от 1 април миналата година зависи от котировките на европейските хъбове, тъй като 70% от цената на руския газ се определя от европейските пазари, а 30% - по старата формула, която се основава на петролните деривати за 9 месеца назад.

Токът на платформата “Ден напред” на борсата е 473,89 лв. за мегаватчас. Тази стойност не е рекордна, но е притеснително висока за бизнеса.

В сряда председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма място за паника с цените на тока и парното от 1 януари за домакинствата. Нямало да е този скок, който предвиждали медиите. КЕВР щяла да изпълни перфектно ангажиментите си, за да намали поскъпването до възможния минимум.

По повод замразяването на цените, което беше предложено при преговорите за ново правителство, Иванов е категоричен, че трябва да се каже кой ще плати разликата между реалните и замразените.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>