"Българската Коледа" 2021: В подкрепа на децата с нужда от спешна помощ и интензивно лечение

30.11.2021 15:40
Президентът Румен Радев откри деветнадесетото издание на "Българската Коледа" в Александровска болница. На събитието присъства ръководството на лечебното заведение в лицето на шефа й д-р Атанас Атанасов и заместникът му д-р Петър Грибнев, както и началникът на Клиниката по очни болести доц. Александър Оскар.

Президентът Румен Радев откри деветнадесетото издание на кампанията в детското отделение на очната клиника на Александровска болница.

Тя е под надслов „Дари надежда на дете в беда“

Децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение. В тяхна подкрепа ще бъде деветнадесетото издание на благотоврителната кампания "Българската Коледа" под патронажа на президента Румен Радев, която тази година се провежда под надслов "Дари надежда на дете в беда".

Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като днес държавният глава даде официален старт на кампания 2021/2022. По традиция това се случва в болница в страната,  като този път това беше детското отделение на Клиниката по очни болести на Алексаднровска болница. 

Години наред „Българската Коледа“ допринася за утвърждаване на дарителските традиции в страната и е доказателство, че можем да бъдем обединени и да живеем в хуманно общество. Дава ни надежда, че заедно можем да направим така, че България да има едно по-добро бъдеще, заяви президентът Румен Радев при откриването, придружен от съпругата си Десислава Радева и в присъствието на лекари, деца и родители.   

„Благодаря ви за всеотдайността и грижите към малките пациенти, за високия професионализъм и волята, която проявявате всеки ден във вашата трудна и изключително благородна професия“, обърна се президентът Радев към присъстващите лекари, сред които бяха началникът на клиниката доц. Александър Оскар, шефът на болницата д-р Атанас Атанасов, доц. д-р Галина Димитрова - ръководител на Детско очно отделение и проф. д-р Ива Петкова. 

Държавният глава подчерта, че с подкрепата на цялото ни общество, с усилията на лекарите и със своята прозрачност и ефективност, „Българската Коледа“ се е превърнала в кауза, която се ползва с огромна обществена подкрепа и доверие. Благотворителната инициатива изостря и общественото внимание към проблемите и политиките към детското здравеопазване в страната.

Основната цел на деветнадесетото издание пък ще е да подпомогне подобряването на диагностично–лечебния процес с осигуряването на медицинска апаратура за детски клиники и отделения в цялата страна. Това ще разшири и възможностите на лекарите в България да прилагат съвременни методи на лечение.

През изминаланата кампания са събрани 1 850 000 лв., с които са подпомогнати 500 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация и 27 лечебни заведения от цялата страна. Осемнадесетото издание на кампанията бе в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания.   

„Особено сме доволни, че успяхме да осигурим съвременен високотехнологичен апарат – “RED Digital Cаmera”, специално за детското отделение на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“, каза президентът Радев. Държавният глава изрази надежда, че благодарение на усилията на лекарите и на високотехнологичната апаратура все по-малко деца ще бъдат изложени на риск от ретинопатология, усложнения на по-късен етап от развитието и възможна загуба на зрение.

В разговора си с президента, ръководството на  болницата споделило големия интерес на млади лекари към специализация там, а сред  акцентите била и необходимостта от подобряването на материалната база на болницата и на отделните клиники в нея.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>