Само в "24 часа"! Бизнесменът с тунелите в Пловдив: Бил съм иманяр и търговец на диаманти? Нека го докажат!

29.11.2021 18:32 Радосвета Бочукова

- Изкопът е дълбок 4,40 метра, а не 10, както се твърди

- Като съм започнал укрепване, не съхранявам ли по този начин паметник на културата, пита Мирослав Стамов

Бизнесменът Мирослав Стамов, за когото се твърди, че е прокопал тунели под две къщи на главната улица в Пловдив, днес прие да разкаже своята версия пред "24 часа". Съседи го обвиняват, че е направил 10-метрови ровове и е засегнал археологически пластове на Античния Пловдив. Днес и окръжната прокуратура започна проверка.

Повече от седмица Стамов не излизаше открито пред медиите. Съгласи се да даде интервю на "24 часа".

- Нека изясним. С какъв бизнес се занимавате, г-н Стамов?

- С търговия.

- Каква точно? Казали сте пред съседи, че търгувате с диаманти. Вярно ли е?

- Не, категорично.

- А те защо да си го измислят?

- Хората си приказват.

- Пред друг съсед сте заявили, че сте "мафиот". И това ли не е вярно?

- Мога да кажа за всеки, че е убил Кенеди. Това са пазарски приказки. Всяко нещо трябва да се докаже. А тази жена, която го е заявила, че се занимавам с иманярство, ще я съдя. Адвокатът ми ще подготви документите за набеждаване и ще заведа дело.

- Кое наложи да прокопавате тези тунели под двата имота на ул. "Княз Александър Батенберг"  №5 и  №7, в които имате съсобственост, но не сте взели съгласие на съседите?

- Пропадналият проход (пътеката) между двете сгради и ремонтите в избите са две различни неща. Големите дъждове на 20 октомври, обратните води и подземните реки, които минават оттам, доведоха до свличането на този проход. И се оказа, че отдолу има стари английски дворове към сградата на №7. В проекта й ясно се виждат зимниците. Всъщност регулационната линия между двата имота е една стена, която се разруши и аз я възстанових, след като се срути пътеката. Ще ви цитирам закона. "В случай на аварийни ситуации по чл. 195 от ЗУТ собственикът на имота при аварии и други обстоятелства с увреждане и други застрашаващи имота обстоятелства, е длъжен да предприеме незабавни действия за отстраняване на причините за тези увреждания и да уведоми общината".

- Преди да започнете да отстранявате тези "аварии", както твърдите, уведомихте ли общината? Все пак става въпрос за имоти, които са на главната улица в Пловдив и са под защитата на закона.

- По силата на закона аз викам инженер-конструктор с проектантска правоспособност. Той ми прави обследване, конструктивно становище и ми дава насоки и предписание какви мероприятия трябва да извърша, за да заздравя този рухнал проход. Направихме извънредно общо събрание на собствениците в сградата на № 5. Собствениците сме трима - Даков, Славчев и аз. Предварително по имейли уточнихме, че ще извикам инженера да присъства и да даде разяснения какви мерки трябва да вземем. Дойде човекът, дадоха ми мандат по най-бързият начин да организирам отстраняването на това нещо. Все пак всички собственици сме потърпевши. Изведнъж Даков, не знам защо, реши да пусне жалба.

- Кой е Даков?

- Домоуправителят на  №5. Питам го: "Защо пускаш жалба?". Той ми отговаря: "Ти, ако беше направил по-бързо ремонта, нямаше да пусна".

- Но тези сгради са част от ансамблов паметник на културата, за които има специален разрешителен режим и ремонтите е трябвало да бъдат под надзора на археолог. Защо сте го прескочили?

- Повтарям, че моето задължение по силата на ЗУТ е да взема веднага мерки и да уведомя общината. Аз съм го направил. Искам да дойде комисия и да ми даде предписание. Приема ли това конструктивно становище, което е изготвил инженерът, или не. Да ходя ли до Института за паметници на културата (НИНКН) или не? Покрай моя случай ми се обадиха доста собственици на стари сгради в центъра и в кв. "Капана". И поставиха проблем, който е общ за всички. Колко време НИНКН бавят строителните процедури в ситуации, подобна на нашата? Поне година, две. Ами докато ги чакам, всичко ще се срути.

- Според съседите ви сте проявили самоуправство, а зам.-министърът на културата Пламен Славов заяви, че изкопите са незаконни. Как ще отговорите?

- Незаконни действия са, ако продължа от днес нататък да правя ремонти. Днес сам отидох в кметството на район "Централен" да взема документите, защото разбрах от медиите, че има заповед за спиране. А сега аз да попитам. Като съм започнал укрепване, не съхранявам ли по този начин ансамбловия паметник на културата? Или го разрушавам? Защото аз правя само това, което ми е дал като насоки конструкторът. Нищо не върша на своя глава.

- В документите, които ни изпратихте в петък е записано изричното изискване, че на ремонтните дейности трябва да присъства археолог и да има съгласуване с НИНКН. Защо нито едно от двете изисквания не сте спазили? 

- Бях на погребение същия ден и съм ви изпратил анблок документите за друг имот и друг случай.

- Те бяха за имота ви на ул. "Княз Александър Батенберг" 7, а има ремонтни дейности в общия зимник на № 5.

- Ще обясня. В избите на № 5 аз не съм слизал от три години. Дори бях забравил, че нещо се е правило там във времето. Заявявам ви го най-честно.

- Кой е извършвал тогава ремонтите, заради които се надигна вълна от недоволство?

- Когато станах собственик не четвъртия етаж в сградата на ул. "Княз Александър Батенберг" 5 през 2018 година, имаше изискване от МРРБ за техническа паспортизация на имотите. Впоследствие отпадна, но тогава беше още в сила. Възложих изготвянето й на екип от проектанти, които да направят конструктивно обследване. Тогава се установи, че в зимника на №5 има тухлена стена и колона, която е компрометирана и опасна. Оставих при домоуправителя Даков цялата документация от паспортизирането и очаквам общо събрание, на което да се вземе решение. Към оня момент дойде една фирма, от която искахме оферта как може да се укрепи тази колона и стена. Нейният конструктор е решил покрай стената да се направи прокопаване, за да се види докъде е дълбочината й, както и основите. Това са стари сгради. Оттогава седи тая дупка долу в мазето.

- Коя е фирмата, за която говорите?

- Ами ще я потърся. Било е преди три години, има много бумащина по тия сгради. И оттогава аз в тази изба не съм стъпвал. Тази метална врата, която сте видели в мазето, е платена и възложена от съседката Мария Стефанова, която живее в № 5. Тя не го отрича това. Снощи имахме общо събрание на собствениците. Тя просто си изчисти мазето.

- Какви са тия торби с отпадъци, които стоят в мазето?

- Фирмата, която трябваше да даде оферта, е направила дупката. Днес ходих да меря дълбочината, понеже се твърди, че изкопите са с 10 метра дълбочина. Не, 4,40 метра е. И понеже на фирмата не е било платено тогава, те са оставили всичко така - чували, боклуци и просто са изчезнали. И съседите много добре знаят, че това не е правено от мене.

- Занимавате ли се наистина с иманярство, както се говори?

- Категорично не. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>