Евреите празнуват най-светлия празник

27.11.2021 20:08
Празничният свещник ханукия

След залез слънце на 28 декември започва еврейският празник Ханука през тази година. Това е празник на светлината и продължава 8 дни - до 6 декември, понеделник.

Ханука напомня за повторното освещаване на храма в Йерусалим през 3597 г. по еврейския календар (168 г. пр. Хр.). Според преданието то се случва след бунта, предвождан от Юда Макавей (Макаби), срещу властта на гърците над Юдея и отстраняването на езическия олтар от храма, след като поробителите били прогонени.

Празникът се свързва с чудо. Когато макабеите влезли в храма, там в малка стомничка бил останал ритуален зехтин, достатъчен само за 1 ден. Но той горял цели 8 дена, докато станало готово новото масло.

За това напомнят свещите в специален свещник, наречен ханукия. Събира се цялото семейство и главата на фамилията с една горяща свещ всяка вечер от началото на празника запалва по една нова отляво надясно. В последния осми ден горят и 9-те срещи.

Ханукията се поставя на прозореца, за да бъде чудото споделено с другите хора. Дори най-бедният евреин трябва да намери пари за свещи, защото само тяхната светлина ще помогне да се разсее злото.

Празникът е семеен, а децата получават подаръци във всеки от 8-те дни. Ястията са приготвени със зехтин, напомнящ за ритуалното масло в храма.

Тъй като дата на Ханука се мести според лунния календар, понякога съвпада с Коледа. Така беше през 2016 г. Това не се смята за доказателство, че Исус Христос е роден по време на Ханука.

Има обаче теории, основаващи се на сведения от евангелието на Лука, че Исус е заченат на 7-ия ден от празника на светлината. Това означава, че не е роден на 25 декември, а по-рано - по време на есенния празник Сукот. Тогава всички евреи се настаняват в палатки, за да почитат предците си, живели някога в шатри в пустинята, и да си припомнят, че този свят не е постоянен дом за никого.

Датата на Рождество Христово била определена на 25 декември от император Константин и събора в Никея едва през 321 г., за да съвпада с римските празници на бога на слънцето по време на зимното слънцестоене.

Други от Справочник

На 31 май рожден ден имат

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на СИЕЛА НОРМА АД, член на УС на КРИБ Даниела Росенова, съдия в Софийския апелативен съд Д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделение по детска коремна хирургия в

На 26 май рожден ден имат

Георги Георгиев, председател на СОС Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика, създател и хореограф на танцова трупа “Нешанъл арт” Емил Радев, евродепутат, зам

На 25 май рожден ден имат

Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Антон Сираков, адвокат Методи Савов, алпинист

Утре преди обед слънце и до 27 градуса, после дъжд и гръмотевици

През нощта над по-голямата част от България ще бъде предимно ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Топло и слънчево днес, в Пловдив до 25 градуса

Слънчев празничен 24 май очаква Пловдив, като максималните температури ще стигнат 25 градуса. След обяд ще се развива купеста, в Източна България и планинските райони

>