Евтината лира юрна българите на предколеден пазар в Одрин

26.11.2021 21:40
Турци протестират в Истанбул срещу икономическата политика на правителството.

В Турция обаче зрее бунт, местните надигат глас правителството да си ходи

Българите масово се записват на екскурзии до Одрин, за да пазаруват евтино там заради рекордния спад на турската лира, казват родни туроператори.

В момента 100 български лева се равняват на почти 700 турски лири, което прави цените на голяма част от тамошните продукти много изгодни за българи, особено за жителите на близките до границата райони на Свиленград, Любимец, Харманли, където трансграничната търговия процъфтява.

Сред най-търсените стоки са плодовете и зеленчуците, ядките, перилните препарати, дрехите - и за деца, и за възрастни. Купуват се масово и лекарства, някои от които излизат по 2 и 3 пъти по-евтино, отколкото в България, съобщава БТА.

Но докато чужденците се радват на историческия срив на лирата, местните едва сдържат гнева си и бунтът назрява. Миналият вторник само за ден лирата се обезцени спрямо долара с 15%, след като президентът Реджеп Ердоган направи изявление, в което защити политиката на централната банка за намаляване на лихвените проценти. Западни икономисти от години оспорват решенията на Турция за намаляване на лихвите в периоди на висока инфлация. Ердоган обаче твърди, че критиките целят страната да бъде отслабена, а народът - обречен на безработица и глад.

Скоро турците ще спят с долари под възглавниците си, казват местни финансисти. След повече от 11 дни свободно падане, лирата за първи път се повиши леко и в петък се търгуваше срещу 12,17 за 1 долар. От началото на годината турската валута се е обезценила с 40%.

Животът в страната обаче става все по-труден и хората започват да преодоляват страховете си пред призрака на бедността. През настоящата седмица няколко пъти в големите градове като Анкара, Истанбул, Измир избухваха протести с искане правителството на Партията на справедливостта и развитието да си ходи. Те бяха разпръснати със сълзотворен газ от полицията, но демонстрантите не се отказаха и продължиха да излизат на улицата.

Много хора в Турция живеят на минималната заплата от 2800 лири месечно. В началото на годината това бяха 300 евро, но девалвацията ги изяде и сега вече са по-малко от 200. Официално инфлацията възлиза на около 20%, но експерти смятат, че е много по-висока.

Ахмет Давутоглу, бивш премиер и някогашен съпартиец на Ердоган, е убеден, че вместо протести трябва да има избори, пише “Дойче веле”. И настоява за тяхното бързо провеждане. Давутоглу отдавна мина в опозиция.

Но Ердоган дори не помисля за предсрочни избори. “Говорят си за предсрочни избори, но изборите са насрочени: през юни 2023 година. Мина времето, когато гласувахме на всеки 15-20 месеца. Да не сме някаква бананова република?”, контрира президентът.

Политическата битка е пренесена и в туитър. Привържениците на правителството са обединени под хаштага “Защитаваме нашата държава”, а опозицията им отговаря с “Правителството да се оттегли, избори веднага!”.

За положението в Турция може би най-показателен стана един надпис на ресторант в Истанбул, който се споделяше от хиляди в туитър. Той гласи: “Цените ни тази седмица може да ви изглеждат доста високи в сравнение с предишната, но са напълно достъпни в сравнение със следващата”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>