Тази вечер в Стара Загора започва 51-овото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

26.11.2021 13:40 Ваньо Стоилов
Премиерата на операта "Бал с маски" от Джузепе Верди е довечера на сцената на Старозагорската опера. Снимка: Старозагорска опера
Фрагмент от балетната постановка "Сънят на Пилат". Снимка: Старозагорска опера

В програмата му са включени множество премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби.
Тази вечер в Стара Загора с премиерата на операта "Бал с маски" от Джузепе Верди започва 51-овото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Той ще продължи до 10 декември. В програмата му са включени множество премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби.
Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван на Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът в сградата на Старозагорската опера през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.
Вече втора поредна година организаторите на фестивала са изправени пред сложното предизвикателство Ковид-19. И ако през 2020 година фестивалното издание в последния момент беше отменено, то сега неговото провеждане е гарантирано от ясно определения регламент за достъп в залата на Старозагорската опера. Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест срещу предоставен билет за съответния спектакъл. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.
Тазвечершната премиера на "Бал с маски" се посвещава на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора. Тя ще се играе и утре вечер.
На 27 ноември от 17 часа във фоайето на Зала "Опера" е представянето на книгата "Моят Вагнер" на акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията "Пръстенът на Нибелунга", последвани от "Тристан и Изолда" и "Парсифал". Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.
Ще бъдат представени видео фрагменти от спектаклите. Организаторите са се погрижили и за кабинков превод от немски език.
Неделният следобед на 28 ноември в 16 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия изложба ще покаже графиките на големия Калуди Калудов. На събитието, с личното присъствие на автора, водещата Миглена Стойчева ще го предизвика не само да разкаже за необичайното си амплоа, но и да възнагради своите почитатели със специален музикален поздрав.
От 29 ноември до 10 декември в рамките на фестивалната програма световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт "Гласове от бъдещето" на сцената на операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера - Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.
На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика - "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.
През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Петко Стайнов. На 2 декември от 18 часа, съвместно с Фондация "Петко Стайнов", в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент е поставен върху факсимилета на оригиналите на най-известната му творба "Тракийски танци", както и симфоничната поема "Тракия", за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора й от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с с негови произведения.
Филмът "120 години Петко Стайнов" представя неговата уникална творческа и лична съдба. Във филма участват арх. Стефан Стайнов, син на композитора, Пламен Джуров, Теодора Павлович, Виктор Чучков и други свидетели на творческия път на твореца.
На 3 декември ще се играе постановката на Варненската опера "Графиня Марица" с режисьор Вера Немирова. Тя посвещава това заглавие на своя баща режисьора Евгени Немиров /1916-1981/ и на майка си - оперната певица Соня Немирова /1941-2021/, дебютирала през 1970 г. във Варна с постановката на своя бъдещ съпруг в главната роля. "Графиня Марица" от Имре Калман бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена, през 2002 г.
Нейната трактовка, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална. Действието е пренесено от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра. Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди. Специален колорит на действието създават и самобитните музиканти от ансамбъла Джипси брас бенд /Ангел Тичалиев/.
На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, която обединява четири от най-популярните опери, създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай".
Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост: Мадам Бътерфлай, Виолета от "Травиата", Тоска и Норма.
На 5 декември, в неделния следобед /16 часа/, е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ "Първият извънстоличен оперен театър". Независимо, че ръкописът е от средата на 1980-те години, нейното издание е едва сега.
Представянето на книгата ще бъде съпроводено и с провежкиця на уникални кадри, съхранени от дългогодишния режисьор и директор на оперния театър в Стара Загора Румен Нейков, който е бивш съпруг на авторката.
Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по безсмъртния роман "Майсторът и Маргарита" на Булгаков на 8 декември. Композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера обединяват творческия си потенциал в реализацията на мащабната продукция, чиято премиера беше на 16 октомври в Зала 1 на НДК.
100 години Национална музикална академия "Панчо Владигеров" ще бъде отбелязана с дискусия, изложба и концерт. На този юбелей е посветен последният ден на фестивала 10 декември. В голямата заседателна зала на община Стара от 13 часа е дискусията "Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите." От 18 часа във фоайето на операта е откриването на изложбата "Музикалната памет на България - слава и традиция", а от 19 часа е заключителният концерт "Гласове от бъдещето" с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти Борислав Иванов, ще бъде отбелязана и неговата 90 годишнина.
От операта припомнят, че днешният ден 26 ноември, в който ще бъде открит фестивалът, съвпада с първата годишнина от смъртта на световния тенор Камен Чанев, чието последно участие - в операта "Отело" от Джузепе Верди, беше на нейната сцена. От 2016 г. 56-годишният певец се водеше на щат в Старозагорската опера.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>