Наричали Легенда водача на автобуса-ковчег Любчо Зафиров

26.11.2021 11:19 Антоанета Маскръчка
Любчо Зафиров. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Любчо Зафиров, който е шофирал автобуса на Беса транс по време на трагедията на магистрала "Струма" бил истинска легенда сред колегите си в РС Македония. Той бил зад волана близо 30 г., изключително опитен водач.

Дългогодишният планинар Игор Смилев с голяма мъка разказва за приятелството си с него пред македонското издание "Фокус".

„Любчо беше измъчена душа. Сърце планина, личност, която знаеше да помогне и в най-тежките мигове. Съпругата му го напусна, взе му всичко, но той започна от нулата и повторно се издигна от пепелта. Планинарската общност изгуби един огромен другар, върховен професионалист", разказва Смилев за „Фокус“.
Неговото планинарско дружество в 90% от екскурзиите ползвали Зафиров като шофьор. "Винаги се опитваше да ни угоди и безопасно ни водеше към планината и ни връщаше оттам. Често пъти намаляваше цената, когато виждаше, че няколко човека се отказват от пътуването. Казваше ми: "Абе Смилев, ти ще даваш пари от своя джоб, дай хилядарка по-малко".
Смилев припомня и случай отпреди 3-4 г., когато бил спазарен друг шофьо за екскурзия от Скопие до Орешки манастир. Половин час след полунощ водачът му се обадил, за да каже, че не може на сутринта да тръгне. Смилен изпаднал в паника и в 1 ч след полунощ позвънил на Любчо за помощ. 
"Любчо, другарче, трябва ни бус в 6 ч сутринта. Няма да ти се разсърдя, ако откажеш, защото е късно", му казал организаторът на пътуването. Любчо без да се замисли веднага се съгласил.
Сега Смилев се укорява, че преди четири-пет дни приятелят му звъннал по телефона, щом пристигал във Велес, за да се видят на кафе, но той не успял да отиде. 

Двамата имали планове да купят заедно микробус за планинарски пътувания. "Той беше невероятен човек, подготвен и за дружба, и за професионален ангажимент", допълва Смилев.

Колегите на шофьора в социалните мрежи изказват скръбта си с най-добри думи за него. Спомнят си мястото, където е седял в очакване на следващия курс и хапвал "своя четвърт хляб и 0.500 грама салам, което завинаги ще остане празно".

"Пътят беше твой дом, но не трябваше да бъде твоя гроб. Затова пътувай и не спирай", пишат негови приятели. Наричат го Легендата на автогарата в Скопие, най-кроткият весел и усмихнат човек, дори и в най-тежките моменти от живота си.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>