Как са харчени парите по 3 проекта в Пловдив и защо са спрени делата срещу Иван Тотев, пита министър (Обзор)

25.11.2021 21:25 Ваня Драганова

Едното е за зоопарка, другото - за незаработилото електронно таксуване в транспорта, третото - за харчове в чистотата

Пред “24 часа” Иван Демерджиев обеща да внесе уточнение, но после не отговори

Бившият кмет на Пловдив и понастоящем избран за депутат от ГЕРБ Иван Тотев отново влиза в полезрението на Темида. Правосъдният министър Иван Демерджиев, също пловдивчанин, сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за 3 дела срещу Тотев, които прокуратурата е прекратила “предизборно”. Кои са те?

В годините назад Тотев беше разследван за злоупотреби при изграждане на пловдивския зоопарк и реализацията на транспортния проект на града, както и за неправомерно харчене на пари от такса смет.
До съда стигна
само делото за
зоологическата
градина,
което висеше като примка на шията му повече от 4 години.

Бившият кмет беше обвинен в облагодетелстване на фирмата - строител на зоопарка. Той стои недовършен и досега. Беше затворен като неотговарящ на европейските изисквания още през 2008-а и през 2014 г. Тотев реши да започне реконструкцията му. В обявения открит конкурс за избор на изпълнител се явиха трима кандидати, но в две от офертите имаше непълноти, а третата – на асеновградската фирма “Запрянови 03”, надвишаваше посочения в документацията ценови таван от малко под 4 млн. лв.  

Така конкурсът беше прекратен и стартира нова процедура - този път с пряко договаряне.

Поканата беше отправена към “Запрянови 03”, която изгради много обекти в двата мандата на Иван Тотев, включително направи и реконструкцията на Цар-Симеоновата градина с Пеещите фонтани за близо 8 млн. лева.

Със “Запрянови 03” беше сключен договор за изграждане на зоопарка на стойност 4 599 869 лв. и именно заради него Тотев се сдоби с обвинение. В работния му вариант се твърдеше, че той е облагодетелствал асеновградската фирма с около 1 млн. лв. Когато обаче обвинението стигна до съда, сумата беше редуцирана до 689 869 лв. – разликата между лимитната стойност в първата поръчка и цената на дейностите в сключения договор със “Запрянови 03”.

След повдигането на обвинението през януари 2017 г. за около седмица Тотев беше отстранен от длъжност от окръжния съд, но апелативният го върна на работа. След това прокуратурата внесе в съда обвинителния акт, в който освен Иван Тотев фигурираха и заместникът му по строителството Димитър Кацарски, и кметът на район “Западен” Димитър Колев.

Съдия Елена Захова върна обвинението на поправка заради неясноти с кое точно свое действие или бездействие тримата са нарушили закона и актът беше преработен.
Повторното
внасяне беше в
Специализирания
наказателен съд,
защото междувременно с промени в НПК делата срещу властници бяха преместени там.

След две отлагания на 15 юни 2018 г. Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев се изправиха пред Специализирания наказателен съд.
“Обвинителният акт е толкова сложен и труден за разбиране, че все едно е написан от Хегел или Кант”, каза тогава Александър Попчев, адвокат на кмета на район “Западен”.

Защитникът на Тотев – маститият столичен адвокат Васил Василев, подчерта, че според обвинението община Пловдив е ощетена с 689 869 лв., но не е призована да се конституира като граждански ищец и така няма как да упражни правото си на пострадало лице.

“Само на това основание въззивната и касационната инстанция ще отменят вашия съдебен акт, ако не върнете обвинението на прокуратурата”, заяви Василев. Той атакува и механизма, по който са изчислени щетите за общината.

“Става обаче дума за различни процедури по Закона за обществените поръчки – първата е била за открит конкурс и е била прекратена, следва нова процедура, завършила със сключване на договора. Това въобще не е обяснено от прокуратурата”, аргументира се адвокат Василев.

Съдия Даниела Костова прие тези доводи и върна обвинителния акт за нова преработка. През юли 2018-а решението беше потвърдено и от апелативния спецсъд и оттогава няма движение по случая.

На медийни въпроси от спецпрокуратурата твърдяха, че работят върху обвинението, но до внасянето на нов акт така и не се стигна, а след това стана ясно, че досъдебното производство е прекратено.

Другото разследване беше за 20-те млн. лв. по транспортния проект на Пловдив, реализиран по времето на Тотев, които бяха дадени за изграждане на електронна система за таксуване на пътници и монтиране на информационни табла в градските автобуси.

Парите получи испанската фирма “Индра Системас”, но до електронна продажба на билети така и не се стигна и община Пловдив заведе дело срещу чуждестранното дружество. Сигнали в прокуратурата срещу общината за този проект бяха подавани и от превозвачи, и от активисти на партии.

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство. Данни как се развива то не бяха огласявани до съобщението от днес на министър Иван Демерджиев.

Тотев имаше

неприятности с

правосъдието
и след една ревизия на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверено беше как са харчени парите от такса смет през 2016 г. и бяха констатирани 11 нарушения. За едно от тях Иван Тотев бе глобен с 200 лв., защото приходите от такса смет може да се харчат само за дейности по чистотата, а през 2016-а с 86 645 лв. са покривани разходи като изплащане на обезщетения на неправомерно уволнен работник, обучения и др.

Иван Тотев обжалва акта, но той беше потвърден както от районния, така и от административния съд. Човек не може да бъде съден за едно и също нещо два пъти и щом направените разходи са преценени като нарушение, няма как да бъдат квалифицирани и като престъпление, коментират юристи причините да бъде прекратено разследването за тези харчове.

Правосъдният министър Иван Демерджиев обеща пред “24 часа” да внесе уточнение по трите дела, но след това не отговори на обажданията ни.

Бившият кмет: Чрез мен атакуват главния прокурор Иван Гешев

РАДКО ПАУНОВ

- Г-н Тотев, как ще коментирате факта, че правосъдният министър Иван Демерджиев сезира ВСС за прекратени от прокуратурата досъдебни производства срещу вас?

- Това е част от атаката на Демерджиев към Иван Гешев. Някакви внушения се опитва да прави за работата на прокуратурата.
Чрез мен иска да атакува главния прокурор. Това е. Иначе делата, които е посочил, са прекратени поради липса на данни за извършено престъпление.

- Имало ли е конкретно обвинение срещу вас за транспортния проект на Пловдив?

- Никога. По всички досъдебни производства, по които съм ходил да пиша през мандата, нямам спомен да съм имал обвинение по транспортния проект. Писал съм поне 20 пъти, докато съм бил кмет, както и хора от екипа ми.  

Доколкото имам някакъв спомен, става въпрос за сигнали от 2011 г., подадени от един от превозвачите в Пловдив - Веселин Дошков. Сега самият той е разследван за неверни данни при получаване на субсидии и дори е под парична гаранция от 20 000 лева.

Другото, за което Демерджиев е сезирал ВВС, е за някакви пари от таксата за битови отпадъци, харчени от директора на общинското предприятие “Траурни дейности” Коста Попов. И после тогавашният шеф на “Чистота” Иван Стоянов платил от тези пари обезщетение на една работничка, която съдът възстановил.

Това е, което има. Но е много интересно как се вадят точно тези три досъдебни производства, а не предишните 10, приключили по същия начин.

- Притеснява ли ви изявлението на правосъдния министър?

- Не. Както вече ви казах, това е нескопосана атака срещу Иван Гешев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>