Бизнесмен прокопа 10-метров тунел под имот на главната улица в Пловдив

25.11.2021 17:51 Румен Златански Радосвета Бочукова
На 200 метра от имота на Стамов (кафявата метална врата) се намира Римският стадион.
Бизнесменът е започнал мащабни ремонти в две съседни сгради.
На места е копано до 10 метра дълбочина и е изливано бетон в основите.
Д-р Ели Зографова разказва за преживения ужас от гледката на подкопаните сгради.

Издирват го с полиция, за да му връчат заповед за спиране на незаконните ремонти

Истински лабиринт от тунели с дълбочина 10 метра е прокопал собственик на частен имот на главната улица в Пловдив. Съседите са ужасени, че сградите им са с подкопани основи, нарушена е целостта на конструкцията и може да се стигне до рухване или пропукване на постройките.

Има съмнения, че ремонтът е достигнал археологически пластове на Античния Пловдив, тъй като на 200 метра от къщите се намира Римският стадион.

  Проблемите започват, когато бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на модна фирма с магазини в центъра, купува имоти в две съседни къщи в идеалния център. Започват мащабни ремонти, за които няма строителни книжа, разказа пред „24 часа“ д-р Ели Зографова, която има кабинет на първия етаж в една от сградите.

Проблемът ескалирал по време на проливните дъждове през октомври. Едва тогава при оглед на мазетата собствениците установили, че там се излива бетон, изнасят се с торби с чакъл и остатъци от артефакти.

„Имаше пропукана колона, гледката беше страшна“, разказа д-р Зографова.

След многобройни сигнали до общината е назначена специална комисия от район „Централен“, РДНСК и Археологическия музей, която констатира, че ремонтите са незаконни. 

"Издадена е заповед за незабавно спиране на строителството. Наши служители отидоха да издирят бизнесмена Мирослав Стамов и да му я връчат", заяви кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов. Той добави, че ако Стамов не бъде открит, заповедта ще бъде разлепена надлежно на обекта и ще се смята за връчена.

"Ако строителните дейности продължат, органите на МВР имат основание да предприемат всички действия срещу бизнесмена", добави  кметът.

Самият Мирослав Стамов обяснил пред проверяващите, че е предприел укрепителни действия след съгласуване със специалисти, защото имотът бил в аварийна ситуация.

  "Сградата, под която Стамов е копал, е паметник на културата и по закон той няма право да предприема никакви действия без да ги съгласува и да получи разрешение от Министерството на културата", обясни кметът на „Централен“.

Репортерска проверка в имота установи, че дори и днес, след заповедта за спиране, ремонтните дейности продължават. Дупките, където е копано в дълбочина, са покрити с метални пана, а достъпът на съседите му до мазетата е ограничен.

Бизнесменът Мирослав Стамов не беше открит за коментар, а телефонът му даваше непрекъснато заето.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>