Търновските студенти остават онлайн, едва 20% имат зелен сертификат

25.11.2021 13:48 Дима Максимова
Великотърновският университет ще дава 13-та заплата в пълен размер Снимка:ВТУ "Св.св. Кирил и Методий"

Търновските студенти ще завършат първия семестър онлайн. Анкета показала, че едва 20% от бъдещите висшисти имат зелен сертификат, съобщи ректорът проф. Христо Бонджолов. 

"Направихме анкета, можем ли да заработим присъствено. От преподавателите и служителите половината са попълнили анкетата и над 50% имат зелен сертификат. При студентите обаче са около 20% от попълнилите анкетата. В условията на пандемия и при ограничение 50% със зелен сертификат не можем да се върнем присъствено, обективните условия сочат това. Всички до края на семестъра продължаваме онлайн с изключение на специалностите, в които практическите занятия не могат да продължават в такава среда", посочи проф. Бонджолов.

За специалностите като изобразителни и църковни изкуства практиките ще са присъствено, но със зелен сертификат. 
       Ректорът обаче зарадва студентите, че до 8 декември ще получат по 3 стипендии. Днес преподавателите и служителите получили възнагражденията си за ноември. "През декември  ще вземат 13-та заплата в пълен размер за пръв път от 20 г. По този начин помагаме на хората да преодолеят инфлацията, помагаме в едно тежко време, защото през годината добре сме работили", каза проф.Бонджолов.

12 300 бакалаври и магистри, около 400 докторанти  и 1126 специализанти се обучават в университета, а по този начин се увеличават и приходите, обясни той.

От 1 декември Великотърновският университет стартира станалата традиционна акция "Рано рани". "Запазването на място ще става единствено чрез електронно подаване на заявления. Всеки кандидат може да запази своето място в една от предпочитаните специалностив 21 професионални направления, с гаранция за по-късно записване. Местата са ограничени и са само част от общия капацитет за прием на университета", уточни зам.-ректорът доц. Димитър Симеонов.

Първата възможност е за запазване на място за всички кандидати, на които им предстои завършване тази учебна година. Директно могат да се запишат за студенти всички, които имат диплом за завършено средно образование след 2008 г.

"Запазване на място в избраната специалност за завършилите преди 2008 г. също е възможно, но те трябва да се явят на един от трите общоуниверситетски изпита, които също ще са онлайн", обясни доц.Симеонов.

 12 февруари, 12 март,  9 април и  4 юли  са датите за изпитите по български език, история , английски език, които са вход за повечето специалности във ВТУ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>