Велинградчанинът, когото искаха да арестуват по време на карантина: Аз съм като Георги Димитров

25.11.2021 09:25 Радко Паунов
Димитър Велев (на преден план) и Петър Попов. Снимки: Авторът
Задържаният Петър Веселинов.

Сам се защитавам, нямам адвокат. Аз съм като Георги Димитров на Лайпцигския процес. Това заяви в пловдивския районен съд 37-годишният Димитър Велев. По време на карантина за него имаше заповед за арест, за да бъде докаран в съдебната зала.

"4 пъти идваха, тропаха, тормозеха ме", обясни той. И влезе в пререкание с прокурорката Бригита Байракова. Тя реагира, че Велев я снима. Той е обвиняем с още двама - Петър Попов и Петър Веселинов, който е задържан. Тримата са обвинени за имотни измами в периода 2009 - 2014 г. във Велинград.

"Никого не съм измамил. Аз съм търговец. Купувам и продавам", обясни Велев.

Той влезе нахакано в съдебната зала и застана на мястото, което обикновено заема защитата. Преди това надълго обясни, че решението му за задържане под стража било незаконно. "На 22 ноември пловдивският окръжен съд е отменил определението на по-долната инстанция с мотива, че е незаконно", отсече Велев. По думите му, ако е бил дошъл в съдебната зала, е щял да зарази присъстващите, защото е бил с коронавирус.

Плахо до него, без да се обади, стоеше другият обвиняем - 33-годишният Петър Попов.

"Това дело е от 2010 г. Гледаше се първо във Велинград, после в Пазарджик. Купил съм три имота, а ме обвиняват в измама. Такова нещо не съм извършил. Ако бях, щяха да го докажат за тези 11 години. Притежавам нотариални актове за тези имоти. Цялото дело бе скалъпено от един покоен вече велинградски съдия", отсече Велев. 

Влизайки в съдебната зала, заяви, че се надявал на справедливост.

"Аз съм зодия Водолей и съм боец. Няма да се дам", твърдеше той.

Тръгна да обвинява прокуратурата и съдебния състав. "Видяхте как подкокоросахте съдията", обърна се той към прокурор Бригита Байракова.

"Хайде тези приказки извън залата. Тук е съд, не е пазар", отвърна му прокурорката. Велев извади телефона си и понечи да я снима. Байракова остро отвърна, че няма право без нейно желание да прави това.

"Какъв е този шум", попита съдия Елена Герцова, влизайки в залата. През това време под стража беше доведен третият обвиняем - Петър Веселинов.

Съдийката изчете десетки докладни записки, от които става ясно, че за период от десетина дни Велев е бил издирван многократно на различни адреси.  Няколко пъти са го търсили в жилището на родителите му.  Друг път - във вила край язовир "Батак", където не е бил открит. На 15 ноември в апартамент 227 на хотел "Св. Спас" във Велинград охранител е потропал на вратата. Чул се гласът на Велев. Служителят го приканил да отвори, но той обяснил, че е под карантина.

"Няма лесно да се дам", категоричен е Димитър Велев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>