Община Пловдив строи и ремонтира с 50 млн. лв. догодина

22.11.2021 14:53 24 часа Пловдив онлайн
Зам.-кметът Пламен Райчев обясни кои са обектите в капиталовата програма.

Община Пловдив планира да задели за строителство и ремонти 50 млн. лв. в бюджета за догодина. Това съобщи зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев. 

В капиталовата програма за 2022 г. са включени строителството на две детски градини в „Северен“ и „Южен“, ремонт на „Голямоконарско шосе“, първият етап от основния ремонт на „Рогошко шосе“ в участъка от моста на Адата до границите с община "Марица". "Рогошко шосе" ще се реконструира на етапи, като за начало ще бъдат заделени около 3 млн. лв. от общинския бюджет, а цялата стойност на проекта е 16 млн. лв. „Надяваме се след това да успеем да осигурим финансиране от европейските програми, но дори да няма такива, трябва да продължим със собствени средства, тъй като пътното платно е в много лошо експлоатационно състояние“, обясни Пламен Райчев.

В момента се проектира нова пътна връзка на бул. „Санкт Петербург“ със Скобелева майка на стойност около 10 млн. лв., която ще се изпълни изцяло с бюджетни средства. Ще бъдат изградени две платна по три ленти, газификация, водопроводи, улично осветление. Плановете са да се строи на етапи, като първоначално ще бъдат заделени около 2 млн. лв.

„По този начин ще направим още една алтернатива и връзка, която ще разтовари трафика в Пловдив. Основните усилия на ръководството на общината са насочени към строителството на пътни съоръжения и нови алтернативни пътища, а не само преасфалтиране на съществуващите“, коментира зам.-кметът. По думите му градът продължава да се разраства и ако не се изграждат нови пътни връзки и кръстовища на две нива, проблемите със задръстванията ще се усилват и задълбочават.

Обсъжда се дали продължението на бул. „Свобода“ да бъде включено в капиталовата програма за следващата година, тъй като все още текат отчуждителните процедури за бъдещия обект.

„Продължава изпълнението на инвестиционната програма на община Пловдив и на капиталовата програма за тази година. Бюджетът й за настоящата година е 40 млн. лв., от които до края на годината ще бъдат усвоени около 28 млн. лв., тъй като има забавяне по обществените поръчки заради подадени жалби“, обясни Райчев. Неусвоените средства ще бъдат насочени ккъм строителната програма за следващата година

Приключват ремонтните работи по бул. „Копривщица“, като до края на седмицата ще бъде положен последният износващ слой асфалт.

В момента усилено се работи и в районите „Тракия“, „Източен“ и „Северен“, където някои от обектите са почти завършени – изкърпване дупки и неравности по Околовръстното шосе, по бул. „Санкт Петербург“, ул. „Карловска“, ул. „Дилянка“. За другите три района се чака решение на КЗК  за подадена жалба по обществената поръчка. „Готови сме в момента, в който мине делото, ако е в наша полза, да стартираме. Улиците, които ще рехабилитираме, са коментирани с районните кметове и ще бъдат включени тези, които имат най-голяма нужда“, уточни заместник-кметът и допълни, че целта е това да са по-големите и натоварени артерии.

Пламен Райчев съобщи също, че общината е изпратила писмо до фирмата изпълнител на строителството на басейн „Младост“, за да отговори дали ще може да изгради съоръжението със средствата, заложени в офертата на обществената поръчка при растящите цени на строителните материали. „Търсим варианти чрез директно финансиране на Министерството на младежта и спорта“, уточни Райчев.

На „Кукленско шосе“ преди преасфалтирането ще бъдат подменениводопроводът и канализацията, където е необходимо, а ВиК ще осигури тръбите.

Подготвят се няколко обществени поръчки – за подлеза под Водната палата и ул. „Хаджи Димитър“, почти на финал е процедурата по отчуждаване на имоти по ул. „Царевец“.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>