Хранете птиците на балкона с варени картофи, сушени плодове и обезсолено сирене

19.11.2021 03:00 Виктория Костова
Масните топки със семена могат да бъдат увивани в мрежа.
Врабчета се хранят от дървена къщичка.
Синигер кълве семена от масна топка
Хранилка от пластмасова кутийка и въже
Обикновените чинии също могат да служат за хранилка на птиците.

Люлеещи се хранилки са за синигерите, а със стабилна основа - за сойки

Дойде времето от годината, в което птиците трудно успяват да намерят храна, а студеното и дъждовно време през есента е сериозна заплаха за тяхното оцеляване. Затова много често птиците кацат по терасите, прозорците и се опитват да кълват каквото има по саксиите. Пернатите трудно намират насекоми и други безгръбначни животинки, които са основната част от храненето им. За да бъдат спасени много видове диви птици в градска среда, хората могат да помогнат, ако им предоставят висококалорична, богата на енергия храна. Количеството за всяка птица се определя от енергийното ѝ съдържание. Различните пернати, които се срещат в града, се хранят с различни видове семена.

Ако искате да помогнете на птиците през зимата, може да поставяте хранилки или къщички с храна в парковете. Така ще улесните намирането на храна в естествения хабитат на птичките. Може да направите това добро дело и съвсем близо до вас, като сложите ръчно направени хранилки на балкона, на прозореца, пред жилищния блок или на дървото в двора на къщата си. Но трябва да внимавате каква храна оставяте, за да не навредите на новите си пернати приятели. 

В зависимост от това каква е вашата хранилка, ще кацат различни видове птици. Ако я закачите високо и тя се люлее, ще наблюдавате само синигери и зидарки. Тези птички не се страхуват да се хранят от свободно висяща купичка или къщичка. Ако сложите хранилка на стабилна основа, нея ще я ползват повече видове - врабчетата, чинките и гълъбите. Не че не е възможно да се опитат да откраднат някое зрънце от люлеещата се хранилка, но предпочитат твърда основа под краката си.

Все пак много зависи и от мястото, на което живеете. В блоковете, около които има повече дървета, може да наблюдавате някои по-рядко срещани видове - голям, син, дългоопашат, лъскавоглав или боров синигер, горски зидарки, големи пъстри и сирийски кълвачи, както и зеленики. 

На пазара се продават много видове къщички и хранилки, но вие съвсем спокойно може да ги изработите сами.

Ако в хранилката ще слагате предимно фъстъци, хубаво е да използвате метал под формата на мрежа. Това е най-безопасният начин птиците да се хранят с ядки. Препоръчителният размер на отвора на мрежата е 6 мм.

Може бързо и лесно да направите хранилка от пластмасова бутилка от литър или литър и половина. Пробийте две дупки в долния край на бутилката от двата срещуположни края и през тях прокарайте пръчка. Направете същото и малко по-горе. Така ще има две места, на които птичетата да кацат. На около 4 см до всяка пръчка пробийте по още една дупка, от която птиците да кълват семената, които сте сложили в бутилката. Все пак не правете голям отвор, за да не пада храната сама. За да закачите бутилката, пробийте още две дупчици около гърлото ѝ и пъхнете в тях въженце, което завържете така, че да се образува закачалка. Друг вариант е да пробиете дупка в средата на капачето на бутилката и да прокарате през нея въженцето, като отново завържете като закачалка. Окачете нависоко.

Храната, която може да осигурявате на птиците, е слънчогледово семе, просо и пшеница. Най-важното е да слагате сурови и неосолени семена. Може да купувате белен и небелен слънчоглед. Други видове семена, които са богати на мазнини и протеини, са фъстъците. Отново слагайте неосолени и може да ги натрошавате на парченца, за да не са толкова едри. Може да направите и смеска от семена, която да съдържа слънчогледово семе, натрошени фъстъци, просо и овесени ядки. Друга полезна комбинация, съдържаща повече протеини, е от пшеница, слънчогледово семе, натрошена царевица, овес и натрошени фъстъци.

За да поглезите максимално новите си приятелчета, може да ги изненадате с енергийна бомба. Необходими са ви свинска мас, избрана от вас смес от семена, обикновени и овесени ядки, малко сушени плодове и обезсолено сирене. Разтопете свинската мас и после към нея добавете продуктите, като трябва да разбъркате добре. Преди да е изстинала сместа, прехвърлете я в малка кутийка, еднократна пластмасова чашка или всякакъв друг съд по ваш избор.

След като изстине, извадете масната топка и може да я оставите в чинийка, от която да кълват идващите гладни птички. 

Ако не искате да купувате специална храна за птици, като семена и ядки, може да слагате някои продукти от вашето домакинство. Използвайте смачкани варени картофи, ориз, обезсолено сирене, сезонни плодове. Ако имате остатъци от месо от сварени кости, те ще бъдат изкълвани с удоволствие от скорците.

В никакъв случай обаче не трябва да използвате суров ориз и сушен кокос, защото те набъбват в стомаха на птиците и водят до фатален изход. Не давайте и развалени или подправени храни. Забравете за солени продукти като например чипс или осолени ядки, защото големите количества сол са вредни. Водоустойчивостта и изолационните свойства на перата може да бъдат разрушени, ако давате на птиците маргарин или растителни масла. Не използвайте и мазнината, с която сте сготвили друга храна, защото тя ще се е смесила със сокове от месото.

Ако вкъщи имате куче или котка, храната за тях лесно може да се превърне и в храна за птиците. Използвайте обаче само такава в консерви, защото тя е добър заместител на дъждовните червеи, с които много птици се хранят и дават на малките си. Важно е да знаете, че не бива да използвате кучешки/котешки гранули и бисквитки. Те крият опасност птиците да се задавят с твърдите и големи парчета.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>