Делегацията на ЕП била окуражена от служебното правителство

18.11.2021 15:09 Пламена Томева
Ръководител на делегацията бе нидерландката София ин'т Велд от „Обнови Европа“ (вдясно), която е и председател на Мониторинговата група. До нея е Елена Йончева от С&Д.

Делегацията на Европарламента, посетила София през септември, разбира, че служебното правителство има ограничени правомощия за справяне с многобройните предизвикателства пред България по отношение на върховенството на правото. Тя се обаче почувствала окуражена от ангажимента му да използва ефективно инструментите, с които разполага. Евродепутатите смятат, че ефективното и справедливо прилагане на закона, особено в борбата с корупцията, е един от най-належащите проблеми в България, като преследването на корупция на високо ниво остава проблематично.

Това се казва в доклад за посещението им, който ще бъде обсъждан в комисията на ЕП по по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) по-късно днес.

Отправя се призив към Европейската комисия да засили мониторинга и одита на средствата на ЕС, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост.

В края на септември в София пристигна делегация от ЕП, която да направи оценка на спазването на върховенството на закона у нас. Тя бе водена от нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа” София ин'т Велд, която е и председател на Мониторинговата група на ЕП за наблюдение на демокрацията. Част от делегацията, дошла в България, бяха 7 евродепутати от комисията LIBE - по един от всяка политическа група в ЕП. Членове на LIBE от българските евродепутати са Емил Радев (ЕНП) и Елена Йончева (С&Д), а Петър Витанов (С&Д) е зам.-член.

В доклада се изразява загриженост относно съобщенията за случаи на полицейска бруталност през лятото на 2020 г., които не са били правилно разследвани. Евродепутатите смятат, че предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор все още трябва да бъде разгледано в контекста на по-широка съдебна реформа, веднага щом политическата ситуация позволява това.

По време на двудневната си визита евродепутатите се срещнаха с организации на гражданското общество, представители на медиите, както и с президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов, министърът на правосъдието Янаки Стоилов, министърът на културата Велислав Минков, главният прокурор Иван Гечев и омбудсманът Диана Ковачева.

По отношение на свободата и плурализма на медиите представителите на комисията LIBE смятат, че ситуацията остава тревожна. Според тях властите трябва да засилят усилията си за подобряване на работната среда и безопасността на журналистите. Високата степен на медийна концентрация и липсата на прозрачност при разпределянето на средства от ЕС и публичното финансиране трябва да заемат челно място в политическия дневен ред.

Изразява се загриженост относно състоянието на основните права в България, в светлината на докладите за реч на омразата и дискриминация срещу хора от ромски произход, ЛГБТИ+ хора и лица, принадлежащи към други малцинствени групи, както и за насилие, включително домашно насилие.

Делегацията посочва, че LIBE ще бъде бдителна и ще продължи да следи отблизо събитията в България и в бъдеще и ще застане на страната на гражданите. Предстои да бъдат изпратени допълнителни въпроси до българските власти и по-специално до главния прокурор за изясняване на извършената работа по дела за корупция по високите етажи на властта и други дела от обществен интерес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>