Нежно мъркане или груби ласки - как да изберем

18.11.2021 03:00 Пламена Томева
Афганистанска хрътка
Абисинска котка

Не купувайте котка или куче. Животното не е вещ, а член на семейството и дългосрочна отговорност

Кое е по-добре - котка или куче? Много хора си задават този въпрос. Понякога искат куче, но осиновяват котка, защото с нея е по-лесно. Друг път някой от семейството иска котка, но взема куче, защото децата си мечтаят да имат. Абсолютно задължително е при избор да се осъзнае и голямата отговорност. Животното не е вещ, която ще притежаваме за кратко, а дългосрочен ангажимент и част от семейството поне за 10 години. Ето най-важните критерии, които ще ви помогнат да вземете правилното решение:

Кучетата са по-привързани

Не е тайна, че кучетата са по-лоялни и по-привързани към хората. Любителите на котки, разбира се, ще възразят и ще кажат, че котките просто не изразяват емоциите, толкова ясно. Наистина има случаи, когато котки се грижат за болните хора, като им носят плячка, или пък тичат с вълнение да ги посрещнат на вратата на дома.

В общия случай обаче котката е много помалко емоционално зависима от хората, отколкото кучето. Разликата идва от там, че кучетата са предвидими в реакциите си и може да се очаква безрезервна любов независимо от породата. При котките е малко по-сложно - всяка една от тях е с ярко изразен и коренно различен характер от другата. Да бъде усетена котешката любов, е по-скоро въпрос на взаимно уважение и малко късмет, отколкото даденост като при кучетата.

Кучетата може да се гушкат по-силно

Котките спят много, така че не можете да играете и да се гушкате, когато пожелаете. Ще правите това само ако котката го желае. А те не обичат грубите ласки с бурно изразяване на емоции. Основната причина за отказ от ласки е, че хората са мръсни. Като малки хищници котките трябва не само незабелязано да дебнат плячката си, но и да бъдат невидими за други хищници. Появява се обаче човек с аромата на ръцете си... Затова нежелани от животното човешки ласки често завършват с удар и стават причина за агресия.

Кучетата спят по-малко, така че може да общувате с тях повече часове в деня, но поради това те изискват и повече внимание. Може да галите и мачкате кучето интензивно, без да се притеснявате, тъй като повечето от тях обичат да бъдат стискани. Тук е въпрос на личен избор - мека козина и нежно мъркане или силно мачкане като плюшена играчка.

Котките са по-лесни за отглеждане

Отглеждането на котки е наука, но е по-лесно за овладяване. Котката има нужда от внимание, когато самата тя пожелае, качествена храна, грижа за козината и чиста тоалетна. Като цяло грижата за котка отнема средно по-малко време от тази за куче. При тях в допълнение към осигуряване на ежедневните нужни играчки, легло и други аксесоари трябва да помислите и върху друг съществен нюанс. Най-проблематична е необходимостта от разходки два пъти на ден или още по-добре - три. Повечето породи кучета не само трябва да ходят до тоалетната, докато се разхождат, но и да изхабят неизчерпаемата си енергия, като играят и тичат. И няма значение дали ще изберете голяма или малка порода - всички имат нужда от разходка. В противен случай енергията ще иде другаде - върху новите обувки или крака на дървената маса например. Големите породи се нуждаят и от пространство - желателно е да ги гледате в къща с двор, а не в малък апартамент.

Трудности при възпитанието

Отглеждането на куче е предизвикателство за начинаещите. Достатъчно е да научите котката на правилата на къщата - ползвай тоалетната, не драскай, не хапи и не се качвай на масата за хранене. С нея не е нужно да напомняте, че има йерархия и може да си позволите слабост. В края на краищата разглезената котка е по-скоро сладка.

Не трябва да се допуска същото при кучето. Научаването на правилата на съжителство не е достатъчно. В допълнение към елементарните умения за ходене до тоалетната, където и когато трябва, е нужно да го научите на правилата при разходка и прилично поведение извън къщата, изпълнение на команди, дисциплина и т.н.

Котките по-рядко се нуждаят от ветеринар

Това твърдение е вярно в общия случай. Има много болнави котки, както и много здрави кучета. Но обикновено котките са по-устойчиви, а ако говорим за бебета кученца и котенца, разликата е поразителна. Кученцата често имат стомашни проблеми при най-малката грешка в диетата или след изяждане на нещо от пода. Кученцата са по-склонни да бъдат засегнати от паразити, кърлежи и бълхи. Те трябва да ходят редовно на профилактичен преглед при лекар.

Кучетата живеят по-малко

Средно кучетата живеят 12 години, а котките - 16. Има, разбира се, и изключения, но ако продължителността на живота е изключително важна за вас, можете да изберете породата куче, чиито представители живеят по-дълго от другите. Така например един доберман обикновено живее малко над 10 години, а миниатюрните шнауцери срещат старостта чак на 15 години.

Грижата за котка е по-евтина

Отглеждането на котка е по-евтино. Освен сметките при ветеринар храната е другото голямо перо. Повечето кучета са по-големи от котките и затова ядат повече. Хората, осиновяващи например овчарка или санбернар, отначало не се замислят колко храна е нужна ежедневно, включително месо всеки ден. В резултат на това започват да дават на кучето остатъци от масата или евтина храна - и след няколко години разходите за ветеринар скачат и изравняват сумата, която са спестили.

С котка по-трудно се пътува

Кучетата обичат новите преживявания - разходките и пътуванията са приключение за тях. Същото не може да се каже за котките. Те са по-страхливи, повече обичат да са у дома, а не в дивата природа. Разбира се, много котки нямат нищо против да се разходят, но все пак го правят с повече внимание. Ако сте активен пътешественик, едно неагресивно куче със стабилна психика ще ви подхожда повече дори от най-смелата котка в света.

Все още не можете да решите? Представете си, че сте взели едно от двете решения и се опитайте да разберете какви емоции изпитвате. Харесва ли ви това решение, или има едно “но”? Ако е така, помислете внимателно. В крайна сметка, когато вземете животното вкъщи, няма връщане. Дайте си време.

Мързеливи и независими кучета се държат като котки

Най-важното в отношенията човек - куче е лоялността. Тя може да се изгражда постепенно с растежа на животното, но още по-силна е, когато възрастно животно осъзнава, че му помагате. Не купувайте животни! Те не са вещ. В приютите за бездомници има прекрасни кучета от всякакви породи, размери и форми. Ако се колебаете за характера, ето няколко породи кучета с котешки навици.

Афганистанска хрътка - елегантни кучета, които като котки обичат да прекарват времето си сами. Въпреки добрия си характер те се характеризират с независимост и незаинтересованост към обучението. Подобно на котките имат пристъпи на активност, обичат да бягат и да прескачат ниски препятствия.

Чихуахуа - тези малки кучета имат упорит характер. Те са готови да поставят условия и понякога принуждават господаря си да се подчинява. Например да ги носите на ръце. Ранното възпитание е ключът към установяването на основни правила за тези животни.

Чау-чау - тези пухкави кучета се нуждаят от собствено пространство. Въпреки любовта си към господаря и предаността си те могат да бъдат сериозни и дръпнати. Подобно на много котки, те не са идеални за семейства с деца и други животни.

Японски хин - тази древна порода е известна със своя чар и индивидуалност. Това куче няма да лае срещу натрапник или весело да посреща стопанина си на вратата. Когато се разхождате, винаги трябва да използвате каишка, тъй като тези кучета предпочитат да изследват територията сами.

Сред любителите на животни има условно разделение - любители на котки и на кучета. За тези, които се интересуват от златната среда, има и породи котки, които се държат като кучета.

Абисинска котка - те са много лоялни и взискателни към постоянната компания на собственика. Тази котка обича водата и активния начин на живот. Поради общителността си не понася самотата. Ако не й се обърне достатъчно внимание, може да изпадне в депресия. Освен това абисинските котки са лесни за обучение и също така спокойно възприемат каишката.

Манкс - тези котки приличат на кучета по това, че тичат презглава към стопанина си, щом ги повикат. Рядка порода, която е силно привързана към хората. Освен това тези котки са много активни, могат да бъдат научени на различни трикове и команди.

Турска ангорска котка - описанието на тази порода може да се сведе до три думи: предан, интелигентен, общителен. Тези котки са лоялни към семействата си, използват всяка възможност да участват в това, което прави собственикът им. Ангорските котки са игриви, палави и независими. Подобно на повечето породи кучета, тя обича както деца, така и възрастни.

Бомбайска котка - тези чисто черни котки много обичат разходките, често се извеждат навън на каишка. Те също се разбират добре с кучета, но ако са игнорирани, може да тормозят по-големите си събратя. Тази порода също обича да показва внимание и изисква същото към себе си.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>