ДПС не огласи зад кого е за президент, но избирателите им ще подкрепят обединителя (Обзор)

17.11.2021 21:14 Румина Димитрова
Карадайъ даде изявление след първото заседание на ръководството след изборите, но не каза кого подкрепят за балотажа.

През 2016 г. движението застана зад Радев, който влезе на “Дондуков” и с гласовете на българските турци, днес гледат в различни посоки

Контроли от вота в чужбина не се засичали с действителните гласове

Негласен сигнал за кого да гласуват членовете и симпатизантите на ДПС на балотажа за президент тази неделя даде вчера движението.

Официално ДПС не подкрепи нито един от двамата кандидати - Румен Радев и Анастас Герджиков, но лидерът Мустафа Карадайъ обясни, че избирателите им трябва да подкрепят “обединител на нацията” - профил, който категорично не приписват на настоящия президент.

През 2016 г. движението даде подкрепата си за Радев, но от средата на мандата му отношенията се обтегнаха. След протестите през 2020 г., които Радев подкрепи с вдигнат юмрук, ДПС поиска оставката му.

Вместо г-н Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра модела на конфронтацията, избра политическото противопоставяне. С действията си г-н Радев ерозира всички органи и институции и държавността като цяло, каза Мустафа Карадайъ.

Опасната ескалация между него и Радев дойде през август, когато лидерът на ДПС настоя да разбере защо е назначил Кирил Петков за министър и знаел ли е за двойното му гражданство, а държавният глава го попита коя е неговата родина. Така напомни за посещението на Карадайъ в Анкара при първите предсрочни избори през лятото, когато лидерът на ДПС каза на президента Реджеп Ердоган, че Турция е неговата родина майка - израз, който може да се преведе от турски като прародина.

Седмици след скандала на “Дондуков” 2 Карадайъ бе издигнат от движението за президент и стана първата самостоятелна кандидатура на ДПС в историята ѝ изобщо. Той и цялото ръководство се зарекоха движението да направи всичко възможно Радев да не получи втори мандат.

Карадайъ спечели третия резултат на президентските избори на 14 декември - 11,57%, като събра три пъти по-голям вот от шефа на ВКС Лозан Панов, зад когото декларира, че застава градската десница.

Анализатори предричат, че битката на Радев за преизбиране става трудна, след като лидерката на БСП Корнелия Нинова лично го обвини, че я атакува, демотивира социалистите да работят за преизбирането му.

Досега всички президенти у нас са били избирани с подкрепата на ДПС. Миналата неделя то спечели на парламентарния вот и рекордните близо 80 000 гласа от Турция - резултат, до който не се бе доближавало от 12 г. Това стана възможно, след като през лятото в Изборния кодекс бе махнат таванът от 35 секции за държавите извън ЕС главно заради избирателите във Великобритания, но така се отпуши и вотът от Турция.

Мустафа Карадайъ напомни на какъв профил трябва да отговаря бъдещият президент:

Да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде са те, да бъде стожер на конституцията, законността и върховенството на правото, да бъде полето за съгласие, да бъде лице на държавността и държавата пред света, да бъде глас на национално обединяващите каузи.

Избирателят на ДПС е много мъдър,

ще направи правилния избор и ще гласува за президента, който най-много се доближава до така очертания профил, каза той. На журналистически въпроси кого конкретно визира, запази мълчание.

Председателят обяви още, че ДПС засякло нередности в протоколите от чужбина. “Като погледнем сайта, виждаме, че има секции, в които контролите не се засичат, става въпрос за действителните гласове”, каза Карадайъ. Той напомни, че е бил член на централната комисия преди години, и обясни, че РИК при приемането на документите от СИК трябва да следят за контролите, като за секциите от чужбина тази роля се изпълнява от ЦИК.

“Задавам няколко въпроса, тъй като съм проверил и в две секции има разминаване. По колко часа са чакали СИК да си предадат документите и протоколите в ЦИК? Как са приели тези протколи, без да се засичат контролите в тях?”, попита той.

“Въпросът не е в самите изборни резултати, защото говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят. Но тук стои много сериозен въпрос -

колко са протоколите с такива пропуски?”,

продължи Карадайъ. Настоя ЦИК да обясни защо не бил отразен гласът на 2 хил. граждани - колкото досега били засекли от ДПС, които чакали цял ден пред урните. В южната съседка имаше голям наплив пред секциите и допълнително забавяне заради нуждата да се попълват декларации. Той се зарече от движението да направят и по-подробен преглед на колко места контролите не се засичат от действителните гласове.

За лидера на ДПС е още рано да се говори дали партията ще даде подкрепа за кабинет с мандата на “Продължаваме промяната”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>