Златко Баретата и съпругата му дали 1,9 млн. лв. заем на фалирал строител (Обзор)

16.11.2021 22:58
Златомир Иванов в Специализирания наказателен съд, където е подсъдим заедно с Милко Милков и други 3-ма за данъчни престъпления.

КПКОНПИ отнема имущество за 1,6 млн. лв. от бившия командос, проверявали доходите му от 1991 г., когато е служител на МВР

Антикорупционната комисия спечели дело срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и съпругата му Калина за отнемане имущество в размер на 1 640 245 лв.

Проверката на доходите е заради обвиненията срещу Баретата като лидер на банда за дрога, действала от 2004 до 2009 г. По това дело той беше осъден окончателно през април 2016-а на 6 г. и половина затвор, но се оказа, че е изтърпял наказанието си, защото през цялото време на делото е бил под домашен арест. Проверката за доходите му започва през 2011 г., а искът на КПКОНПИ е внесен в съда няколко месеца след окончателната присъда на ВКС.

В крайна сметка първата инстанция на съда решава, че разходите на Иванов и съпругата му са по-големи от приходите. Приема се, че разликата е придобита от престъпна дейност.

Доходите на Златомир Иванов са проверявани от началото на 1991 г., когато е служител на МВР в елитния отряд на баретите, до края на 2015-а. Проверката на КПКОНПИ показва, че за тези години Златомир Иванов и съпругата му имат приходи от 3,2 млн. лв., а само имуществото им като автомобили, коли, дружествени дялове, имоти и вземания са за 444 хил. лв. повече.

През годините Баретата и съпругата му са придобили и продали много авоари. В крайна сметка съдът отнема стойността на лимузина “Мерцедес”, автомобил “Смарт”, акции и дялове от търговски дружества, пари от банкови сметки.

Стойността на отнетото имущество щеше да е по-голяма, но съдът не приема за доходи два заема, които Златко Баретата и съпругата му са отпуснали на акционерното дружество “Понс Холдинг” АД.

Преди години Иванов е дал 551 хил. лв. на известната бургаска фирма, а Калина Иванова - 1,3 млн. лв. Парите обаче не са върнати. Заемите са цедирани към друго дружество, което трябва да ги търси.

Освен делото за наркотици, по което беше осъден, Златомир Иванов е подсъдим и по друго в Специализирания наказателен съд. То е за данъчни престъпления, а негов съпроцесник е бизнесменът Милко Милков, който е собственик на “Понс Холдинг” АД и на други фирми, които в последните години са в ликвидация или имуществото им се разпродава заради дългове. Една от тях - “Понсстройинженеринг”, беше голям изпълнител на обществени поръчки за строителство, а възходът ѝ започна по времето на кабинета “Орешарски”. Сега е обявена в несъстоятелност по искане на кредитори.

От проверката на доходите на Златко Баретата в годините назад съдът приема за незаконно придобито имуществото му след 2004 г. Според обвинението, по което е осъден, оттогава той е вършил престъпна дейност като ръководител на група за продажба на дрога.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>