ОББ твърдо в топ 3 на банките у нас след покупка на Райфайзенбанк от KBC за рекордни 1,015 млрд. евро

16.11.2021 18:57 Румяна Денчева
Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на “KBC Груп”:
Петър Андронов, главен изпълнителен директор на “Международни пазари” в “KBC Груп”:

Сделката е само за българските активи на австрийската финансова група

Белгийците мотивират своя ход с “качеството на франчайза” и “потенциала за постигане на синергия”

Белгийската финансова група KBC, чиято собственост е ОББ, придобива Райфайзенбанк България, съобщиха официално от групата в понеделник.

Това е поредната голяма сделка на банковия пазар в последните 4 години. Предстоят традиционните за подобни операции регулаторни одобрения, уточняват от групата, което означава, че реалното влизане във владение на новия собственик може да се очаква към края на 2022 г.

Рекордната до момента цена по сделката е 1,015 млрд. евро. Тя е посочена в официалното съобщение на KBC и безспорно е най-голямата сума, срещу която някой придобива банка в България. Експерти пресметнаха, че така австрийският собственик на Райфайзенбанк ще се раздели с българския си актив, получавайки в аванс 13 пъти прогнозната си печалба за 2022 г.

От KBC обясняват, че “на база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат - от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г., и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро, през периода от 2025 до 2031 г., като това са цифри преди данъци”.

“Въпреки устойчивата рентабилност и силата на бизнеса на RBI в България решението за продажба е обусловено предимно от възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключовите пазари на RBI”, пише в официалното съобщение на “Райфайзен”.

Какво означава

това за

българския

банков пазар

Обединяването на активите на ОББ и Райфайзенбанк ще доближи внушителните 24,67 млрд. лв., което твърдо гарантира място в топ 3 на банките у нас заедно с Уникредит Булбанк и Банка ДСК. Преди сделката Райфайзенбанк България е шеста според БНБ с 10,5 млрд. лв. активи.

Според сметките на KBC обединеното дружество - Райфайзенбанк България и ОББ, ще достигне 18,2% пазарен дял срещу съответно 19,8% и 18,4% на двата конкурента. Анализатори пресметнаха, че това означава 3/4 от активите на банковата система да се държат от трите гиганта на върха, а останалите 12 банки и 7 клонове и дъщерни дружества да се конкурират за другата 1/4.

Сделката включва и придобиването на “Райфайзен лизинг България” с 10,5% пазарен дял, компанията за управление на активи “Райфайзен асет мениджмънт България” с 9,7% от пазара, “Райфайзен застрахователен брокер”, който продава продуктите на 12 компании, а също и “Райфайзен сървис” ЕООД.

Кои са

белгийците и

какво имат у нас

За първи път името на KBC се появи през 2007 г., когато придоби мажоритарен дял в средната по размер СИБанк. Тогавабелгийците купиха 75% от нея за 295 млн. евро. А в следващите години изкупиха и акциите на другия голям акционер - Цветелина Бориславова, която държеше 24%.

Паралелно с това през 2007 г. белгийската група купи и 70% от застрахователната компания ДЗИ за 260 млн. евро, като там също постепенно делът беше увеличен до 100%.

Най-голямата сделка на KBC стана през 2016-а и бе финализирана година по-късно. Тогава белгийците придобиха ОББ и “Интерлийз” от Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) за 610 млн. евро, което по това време беше една от най-големите банкови сделки у нас.

Последната покупка на KBC беше на пенсионната компания NN за 77,7 млн. евро, която е пета с 2 млрд. лв. активи. Дружеството вече е ребрандирано като “ОББ пенсионно осигуряване” и допълва липсващото парче от финансовите услуги на групата.

KBC инвестира и в аутсорсинг на услуги за цялата група в България. Във Варна през 2019 г. беше открит споделен център за услуги, който достигна над 300 служители, а през 2021 г. беше обявен и нов център за дигитални технологии, в който планът е да работят още 100 души.

Рокадата в собствеността е поредното доказателство за

трайната

тенденция на

банките към

обединяване,

която бе сочена от експерти като тренд още преди 4 години. Не липсваха и прогнози, че на нашия малък пазар ще останат 3-4 големи банки и вероятно 1-2 бутикови с тясна специализация. Критиците на тази тенденция са категорични, че нейните ползи са неоспорими за стабилност и иновации, но конкуренцията, която обикновено е в полза на клиентите, ще се ограничава все повече.

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на “KBC Груп”:

Отново доказваме подкрепата си към българската икономика

“Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на 1 г. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на “Международни пазари” в “KBC Груп”:

Сделката е напълно в унисон с нашата стратегия за разрастване

Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни. Придобиването на Райфайзенбанк България е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция в България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>